UNA JORNADA DRAMÀTICA

Tramuntana de foc

El Govern recomana a la població que no es mogui de casa ja que els accessos estan tallats

Un virulent incendi a la Jonquera i Portbou causa tres morts i crema més de 13.000 hectàrees

La forta tramuntana dificulta les tasques d’extinció / JORDI RIBOT / ACN / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES / Barcelona

Caos a l'Alt Empordà. Un incendi virulent, amb molta flama i alimentat per fortíssimes ratxes de tramuntana, es va iniciar ahir a la Jonquera i es va desplaçar per la comarca a una velocitat inaudita, fins al punt que a mitjanit les flames campaven «descontrolades», segons paraules del conseller d'Interior, Felip Puig. Al marge de les hectàrees cremades -més de 13.000 a mitjanit-, les conseqüències de l'incendi de la Jonquera i d'un altre focus, petit però mortal, que es va desencadenar a Portbou van ser fatals: tres morts i una vintena de ferits, dos d'ells de gravetat; el desallotjament de masies i nuclis urbans; la recomanació del confinament a casa de tots els habitants de l'Alt Empordà (uns 140.000) i milers d'automobilistes atrapats en autopistes i carreteres, al tallar-se a primera hora de la tarda l'AP-7 i la N-2.

El que en aparença va començar com un simple incendi de matoll poc després de la una del migdia va derivar de seguida en un desastre. És paradoxal que no fos el virulent foc el mortal, sinó un altre de més petit que es va iniciar a la N-260, a Portbou. Acorralats per les flames, un home de 60 anys i la seva filla de 15 van abandonar el cotxe i es van llançar al mar des d'un penya-segat. Un ciutadà francès també va morir a Llers a conseqüència d'un infart.

Des del centre de control que es va establir a Figueres, Puig va informar que més de 80 dotacions de bombers, catalans i francesos, i un centenar de membres de Protecció Civil treballaven ahir a la nit en les tasques d'extinció. A aquests també estava previst que s'hi sumessin una unitat militar (UME), mentre que els mitjans aeris es mantenien a terra pel fet que el vent els impedia realitzar la seva feina. Hi havia el temor que l'incendi arribés a la Garrotxa. A mitjanit, Artur Mas es va desplaçar a la zona.

POLIESPORTIU I CASERNA Segons algunes informacions, l'incendi va començar al fort de Bellaguarda, una fortalesa del segle XVII situada al municipi del Pertús, a França. Diversos barris de la Jonquera van ser desallotjats i uns 150 veïns es van resguardar de forma provisional al poliesportiu de la població fronterera. Entre els primers desallotjats pels mossos hi havia 74 nens i 17 adults que eren a la casa de colònies Estanys i van ser traslladats al campament militar de Sant Climent Sescebes.

La circulació de trens va quedar interrompuda entre Girona i Portbou, igual que la connexió d'alta velocitat entre Figueres i Perpinyà. A conseqüència del foc també es va tallar el subministrament d'electricitat de 3.500 abonats i van quedar afectades unes 1.725 línies telefòniques.

La intensa fumera que va tapar el cel i que en menys d'una hora es podia veure des de gairebé tota la comarca va obligar a tallar l'autopista AP-7 i la carretera N-2 en les dues direccions. El tancament d'aquestes dues vies principals entre Girona i Barcelona, però també entre Espanya i França, va originar grans retencions. A Girona, es van formar cues de més 25 quilòmetres i el mateix va passar a la part francesa a causa del tancament de les autopistes D900 i A9, que uneixen Perpinyà amb Figueres.

Una d'aquestes retencions a la carretera N-260 és la que probablement va donar origen a l'incendi mortal de Portbou. Nombrosos automobilistes, retinguts pel monumental embús, van abandonar els vehicles per escapar de les flames.

Notícies relacionades

Els bombers van aconsellar als pagesos que fessin tallafocs amb l'objectiu de dificultar el pas del front devastador. El Servei Català de Trànsit va aconsellar als conductors que no viatgessin cap a Girona i van recomanar dirigir-se cap al sud i utilitzar el túnel del Cadí als que viatjaven a França. Aquesta via de pagament va aixecar les barreres a partir de les set de la tarda.

Pràcticament des de l'inici de l'incendi, Protecció Civil va aconsellar que quedessin confinats els veïns d'Agullana, Capmany, Biure, Vilarnadal, Sant Climent Sescebes i Masarac. Més tard la recomanació es va estendre a tota la comarca. «Hem decretat el confinament obligatori a tots els pobles de la comarca», va explicar el conseller Puig.