ALERTA AL NORD DE CATALUNYA

El foc de l'Empordà ja ha cremat 13.000 hectàrees

Confinada la població de l'Alt Empordà per l'incendi, que afecta els desplaçaments per carretera i AVE

Més de 80 dotacions dels bombers treballen en l'extinció de les flames, que avancen a 5 km/h

La forta tramuntana dificulta les tasques d’extinció / JORDI RIBOT / ACN / ATLAS

4
Es llegeix en minuts

La Generalitat ha confinat tota la població de l'Alt Empordà pelfoc descontrolat que s'ha declarat cap a la una del migdia ala Jonquera i que jaha causat almenys tres morts i 19 ferits  i ha devastat almenys 13.000 hectàrees de massa forestal. Les autoritats informen que diverses persones estan desaparegudes al saltar aquest diumenge per un penya-segat fugint del foc i al que elpresident de la Generalitat, Artur Mas, es desplaçarà en breu.   

En aquests moments, es mantenen tallades les comunicacions per autopista i tren d'alta velocitat ambFrança. També es veurà afectada la circulació dels trens entre Girona i Portbou, que quedarà interrompuda, com a mínim, fins aquest dilluns al migdia, segons ha informat Renfe en un comunicat. La mesura afecta en concret els serveis regionals de la línia R11 i els internacionals que connecten Catalunya amb França, tant per Portbou com pel túnel del Pertús.

El primer dels dos incendis, originat poc abans de la una del migdia al terme de la Jonquera, molt a prop de la carreteraN-2i de l'autopistaAP-7, a 500 metres de la frontera amb França, s'ha estès amb gran virulència en direcció sud, empès pel fortvent de tramuntana. Els Bombers de la Generalitat han demanat el confinament a casa seva dels veïns de Llers, Pont de Molins, la Jonquera, Capmany, Agullana, Biure, Vilamadal, Sant Climent Sescebes i Masarac mentre duri la situació de perill.

l'incendi de la Jonquera

Segons han informat elsBombersde la Generalitat, la situació és "crítica", perquè el foc ja ha cremat 13.000 hectàrees i avança amb molta intensitat a causa del fort vent de tramuntana que bufa a la zona. Com a mesura preventiva, els Mossos d'Esquadra han demanat als veïns de les poblacions afectades que es quedin a casa i tanquin les portes i les finestres. El Govern ha emès una sèrie derecomanacions a la seva web dirigides a la població de l'Alt Empordàamb motiu dels incendis de la comarca.

S'han habilitat centres d'acollida en pavellons esportiusan Castelló d'Empúries, la Jonquera, Figueres i Palau de Santa Eulàlia. La situació a les carreteres que travessen la zona s'ha convertit ràpidament en caòtica, amb els cotxes circulant per rutes en què el foc arribava pràcticament a peu de carretera.

Caos circulatori

Amb l'autopista AP-7 i les carreteres N-2, Gi-500 i Gi-610 tallades al trànsit, el col·lapse ha estat total i nombrosos vehicles que procedien o es dirigien a França s'han vist atrapats en el caos circulatori.

Una persona d'edat avançada ha mortan Llers a causa d'un atac de cor, mentre que un ciutadà francès que conduïa per la zona està a l'Hospital de la Vall d'Hebron en estat molt greu amb cremades al 80% del cos, i dues persones més han patit ferides lleus a l'intentar apagar les flames a la vora d'una masia a Llers. Segons diversos testimonis, s'han viscut moments de pànic quan el foc ha arribat fins a les portes d'algunes cases i masies.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, que ha elevat el Pla Especial d'Emergències per Incendis Forestals de Catalunya (Infocat) al punt màxim, en Fase d'Emergència 2, ha recomanat a tota la gent quedar-se confinada a casa o concentrar-se als nuclis habitats de les poblacions.

Males perspectives

Més de 80 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat continuen treballant per frenar l'avanç del foc, que avançava a una velocitat de 5 km/h en direcció sud i ha arribat a les portes del terme municipal de Figueres, la capital comarcal. Encara que el vent detramuntana va disminuint, les perspectives meteorològiques és que no desapareixerà del tot i demà tornarà a picar, cosa que fa témer als Bombers que el foc s'estengui a la comarca de la Garrotxa.

Els mitjans aeris gairebé no s'han pogut incorporar als treballs a causa del fort vent, que ha dificultat en gran mesura la tasca d'extinció, en què han col·laborat unitats del Ministeri d'Agricultura i dotacions de bombers francesos. La Unitat Militar d'Emergències també ha enviat 150 efectius i divers material mòbil a col·laborar en l'extinció de l'incendi, on arribaran aquesta nit, i seran reforçats demà amb un grup similar, segons fonts d'aquest cos castrense.

Cap a les 19.00 hores, s'ha declarat un altre incendi a Portbou, que ha cremat unes 50 hectàrees i ja està en fase de control; malgrat les seves dimensions més reduïdes ha estat igualment letal.

Conductors acorralats

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha informat que diverses persones que circulaven per la carretera N-260 han sortit del cotxe al veure's envoltades pel foc i han intentat fugir per un penya-segat; en alguns casos fins i tot s'han llançat al mar. Aquest ha estat segons sembla el cas de dues persones que han mort al precipitar-se a l'aigua, un home de 60 anys i la seva filla menor, de 15 anys, que ha mort ofegada, mentre que dues persones més es troben en estat molt greu, cinc més en estat greu i 15 més amb ferides de diversa consideració.

Notícies relacionades

Des del centre de comandament avançat, a Figueres, Puig ha explicat que, cap a  les 22.30 hores, els conductors atrapats en l'embús a l'AP-7 ja s'havien pogut desviar cap a altres vies, però l'autopista segueix tallada, igual que la N-2 i la N-260 a Portbou. Protecció Civil ha ordenat aixecar barreres a la C-16 al túnel del Cadí, per absorbir tot el trànsit.

D'altra banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha desplaçat ja fins a Figueres per informar-se de primera mà sobre les tasques d'extinció dels incendis a la comarca de l'Alt Empordà. El president té previst trobar-se a la localitat gironina amb el conseller Puig, al centre de comandament avançat on es planifiquen els treballs d'extinció.