ACTES DE protesta en diverses ciutats espanyoles

90.000 firmes per evitar arxivar els casos dels nens robats

S'han presentat 1.079 denúncies, el 30% de les quals s'han arxivat

Les víctimes reclamen al fiscal general que s'investigui «a fons»

Manifestants a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, ahir.

Manifestants a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, ahir. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
MADRID

Més de 200 persones es van reunir ahir a Madrid davant la Fiscalia General de l'Estat per entregar gairebé 90.000 firmes per aturar l'«arxivament massiu» de les denúncies de persones afectades pel robatori de bebès durant el franquisme i els primers anys de la democràcia. Així mateix, exigeixen una iniciativa parlamentària per a la creació d'una comissió que investigui «a fons» totes les denúncies.

Una altra trentena de persones es van concentrar a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, i les protestes es van succeir així mateix davant les autoritats judicials en ciutats com Cadis, Huelva, València, Valladolid i Vitòria, en què desenes d'afectats van denunciar que siguin les mateixes víctimes les que s'hagin d'encarregar de les investigacions, pagant de la seva butxaca, per exemple, les proves d'ADN.

«Que les autoritats busquin les proves necessàries i que es reobrin totes les denúncies per investigar a fons; només així es podrà per fi trobar i encausar els que van traficar amb nens com una mercaderia», va dir la impulsora de la recollida de firmes, Soledad Luque, que busca el seu germà bessó suposadament mort un mes després de néixer. Només d'aquesta manera es podrà compensar un mal del qual l'Estat, «sigui quin sigui el partit que governi, hauria d'avergonyir-se», va afegir.

«UNA LOTERIA» / L'advocat de l'Associació Nacional d'Afectats per Adopcions Irregulars (Anadir), David Serra, va detallar que, segons l'últim informe de la Fiscalia, s'han presentat 1.079 denúncies, de les quals se n'han arxivat un 30%, repartit de manera molt irregular: des del 100% dels casos a la Rioja i el 91% a Astúries, fins a cap a Cantàbria, Múrcia i Canàries. La Fiscalia de Barcelona tampoc ha arxivat cap de les 92 que investiga. A Catalunya són en total unes 140.

Notícies relacionades

Les víctimes demanen al fiscal general que unifiqui els criteris d'actuació i eviti així que «això sigui una loteria», com va denunciar Mabel Escuer, que lluïa en una armilla la fraseJo sóc un bebè robat.«Els fets són d'una gravetat tan gran que no podem deixar a l'atzar a veure quin fiscal li toca a cadascú», va manifestar el president de l'associació, Antonio Barroso.

A diferència del que passa en altres comunitats, al País Basc s'ha constituït una comissió d'investigació i la consellera de Justícia, Idoia Mendia, va assegurar després de la primera reunió que s'investigaran els casos «fins al final». Tres exhumacions de bebès han descobert fèretres buits.