CONQUISTA DE L'ESPAI

La NASA presenta el prototip de coet tripulat per anar a Mart

L'SLS, el substitut dels transbordadors, torna al disseny de les missions Apol·lo

El vehicle, que no estarà a punt fins al 2017, podrà impulsar fins a 130 tones

Sistema de llançament de l’SLS, segons la Nasa.

Sistema de llançament de l’SLS, segons la Nasa. / NASA (Reuters)

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / Barcelona

LaNASAha presentat el prototip delcoet llançador nord-americà que substituirà elstransbordadors, jubilats definitivament el juliol passat, i permetrà a llarg termini un vol tripulat fins aMart. Els detalls del coet, anomenat genèricament SLS (Space Launch System), han estat presentats en una roda de premsa pel cap de l'agència espacial,Charles Bolden, encara que en línies generals no difereix gaire dels models anunciats com a candidats el juny passat.

Amb l'SLS, laNASAtorna al sistema que va portar l'home a la Lluna a finals dels anys 60 del segle passat. En lloc d'una nau reutilitzable, model que ha demostrat els seus perills, s'ha optat per un potent coet capaç de portar grans càrregues. Bolden ha qualificat l'SLS com una versió moderna del Saturn V que va impulsar les càpsules Apol·lo, però amb capacitat per llançar-les fins a "llocs als quals no s'ha anat mai", ha subratllat la NASA en un comunicat. AMart, per exemple.

Si realment vola...

La finalització del coet està prevista per al 2017, encara que no volarà amb tripulació fins un parell d'anys després i per anar aMarts'haurà d'esperar gairebé dues dècades (en el millor dels casos). Aquesta és la previsió anunciada per la NASA, és clar, perquè el cert és que l'enorme cost del projecte, estimat en uns 22.000 milions d'euros, no garanteix la seva conclusió sense l'aportació de diners privats.

Càrregues de fins a 130 tones

Notícies relacionades

En un primer moment, el sistema portarà una càpsula en la qual es col·locaran càrregues de fins a 70 tones de pes, incloent-hi l'anunciat mòdul tripulatOrion. A més llarg termini, la capacitat de càrrega podria arribar a 130 tones. Malgrat les diferències, l'SLS comparteix amb els transbordadors el gran motor criogènic, alimentat amb una barreja d'hidrogen i oxigen a temperatures molt baixes.

El nou sistema de llançament crearà llocs de treball ben remunerats als EUA, mantindrà el lideratge nord-americà a l'espai i serà inspiració de milions de persones a tot el món", ha dit amb optimisme Bolden. "El president Obama ens va instar a ser audaços i somiar en gran, i això és exactament el que estem fent a la NASA", ha afegit.