El problema de la vivenda

No ens desallotjaran

Grups de ciutadans van aturar ahir cinc desnonaments a tot Espanya

El 15-M ha multiplicat aquestes accions de resistència

La concentració de Parla, ahir.

La concentració de Parla, ahir. / EFE / KIKO CUESTA

2
Es llegeix en minuts
ALBA G. LAGUNA
MADRID

Fa unes setmanes es limitaven a cridar-los a tots (polítics, banquers, la resta de ciutadans) la seva indignació. Però, de mica en mica, els que s'identifiquen amb el descontentament del moviment del 15-M han començat a actuar. Al llarg d'aquesta setmana han aconseguit paralitzar diversos desnonaments en diferents punts del país, principalment a Barcelona i Madrid.

Ahir, sense anar més lluny, van ser cinc. Granollers, l'Hospitalet, Sabadell, Parla i Palma de Mallorca van ser els escenaris d'aquestes petites victòries dels indignats. A cada una de les tres localitats catalanes es van presentar poc més de mig centenar de persones per recolzar els afectats, però tant a Sabadell com a Granollers els convocats van tenir una sorpresa al comprovar que ni els agents judicials ni els representants del banc s'hi personaven. Al trucar al jutjat els van dir que la intervenció s'havia anul·lat, però ningú els va donar una nova data.

A Parla (Madrid), un centenar de persones convocades pel 15-M van aconseguir impedir que Luis, un home de 74 anys que té un grau de minusvalidesa del 65%, hagués d'abandonar la seva vivenda. Luis va firmar fa tres anys una hipoteca de 180.000 euros que va deixar de poder pagar al cap de 12 mesos, quan un accident li va impedir seguir treballant.

La concentració per evitar que fos desallotjat s'havia convocat la nit anterior des de la pàgina de l'acampada de la Puerta del Sol, la mateixa des de la qual es van coordinar les mobilitzacions del quilòmetre zero. El portaveu d'Afectats per la Hipoteca de Madrid -plataforma nascuda fa dos anys a Barcelona-, Eloy Morte, va assenyalar que l'home es troba«en situació de desemparament».

En el cas de Palma van ser 40 les persones que van impedir que una dona de 38 anys i la seva filla de 8 acabessin al carrer per no poder pagar el lloguer (350 euros, pràcticament tot el sou de la mare, que treballa com a monitora de gimnàstica) durant més d'un any. Aquests desallotjaments paralitzats se sumen als de dimecres a Madrid i dimarts al barri de Sant Andreu, a Barcelona.

Més visibilitat

Notícies relacionades

Lucía Delgado, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Catalunya, va explicar ahir que cada vegada hi ha més iniciatives d'aquest tipus, i reconeixia també que el 15-M ha actuat com un«caldo de cultiu» perquè això sigui així.«La gent està lluitant cada vegada més, potser perquè els casos van guanyant visibilitat. Abans moltes persones s'autodesnonaven soles: quan vencia el termini abandonaven la vivenda i punt. Ara no, ara hi oposen resistència», va comentar.

Caldrà esperar a veure si la tendència es consolida, però, de moment, la plataforma ja ha convocat una nova concentració dissuasòria per al 21 de juny, a Montcada i Reixac. Serà la tercera vegada que es reuniran per evitar el desnonament d'Elisa i la seva família. L'última va ser el 2 de juny. Els respirs que dóna l'Administració són de 15 dies.

Temes:

Indignats