LA POSICIÓ DELS MANIFESTANTS

"L'actuació violenta d'uns quants no representa el moviment"

Els indignats es dispersen després de la sortida sense incidents dels diputats del Parlament de Catalunya

Unes 200 persones es desplacen a la comissaria de les Corts, ha on han estat traslladats els sis detinguts en els incidents de la jornada

Seguda d’indignats a l’avinguda del Marquès de l’Argentera.

Seguda d’indignats a l’avinguda del Marquès de l’Argentera. / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / CRISTINA BUESA / Barcelona

Un membre de l'Acampada de Barcelona, Raül Navarro, ha llegit un manifest per rebutjar la violència i ha reiterat que l'actuació violenta d'{uns quants} no representa el moviment. Davant els congregats a l'Arc de Triomf de Barcelona, el noi ha insistit {que} l'acció violenta d'uns quants no representa el conjunt, com els radicals no representen tota una afició d'un equip de futbol. 

Mentrestant, els indignats que havien abandonat els voltants del parc de la Ciutadella i s'havien concentrat a la plaça de Sant Jaume, en compliment de la decisió adoptada a l'assemblea, han abandonat la cèntrica plaça i s'han dirigit a la porta del parc de la Ciutadella situada al passeig Lluís Companys, després de passar prèviament per la concentració de l'Arc de Triomf.

Al cap d'una estona, {després de} la sortida sense incidents dels diputats del Parlament, els indignats s'han dispersat, si bé al voltant de 200 s'han desplaçat a la comissaria de les Corts, ha on han estat traslladats els sis joves detinguts pels Mossos al llarg de la jornada.

Els indignats han reivindicat que durant el dia hi ha hagut gent pacífica per frenar els agressius que s'han {amuntegat} als accessos al Parlament, protagonitzant alguns moments de tensió.  En el manifest, insisteixen {que} la majoria s'ha comportat de forma pacífica {davant} una minoria, {a la qual} han atribuït els aldarulls, així com insults i llançament d'aigua i pintura, i ha definit el bloqueig com una "desobediència activa no violenta, pacífica però determinada". 

El moviment assegura que el "gran gruix de la gent ha practicat una estratègia de resistència activa no violenta", i ha lamentat que més de 30 manifestants han resultat ferits.

Càrregues al carrer de Wellington

Poc abans de la marxa cap a la plaça de Sant Jaume, els Mossos han carregat contra el grup d'indignats que eren al carrer de Wellington per intentar guanyar espai. Els policies han actuat sobre un dels tres fronts en què es dividien els indignats, i han aconseguit que s'aixequessin de terra i es retiressin uns metres.

Els incidents, segons ha pogut comprovar Efe, s'han produït quan els Mossos han volgut obrir espai perquè sortissin vehicles i han fet una petita càrrega per obrir-se pas al carrer de Wellington cantonada amb el de Villena, en una de les entrades laterals del zoo, situat també al parc de la Ciutadella i molt a prop del Parlament.

Mentrestant, la policia ha guanyat espai per permetre que sortissin una quinzena de vehicles policials i han avançat el cordó policial, apartant els manifestants per crear un passadís al voltant de les 16.00 hores, cosa que ha generat moments de tensió i alguns cops de porra. Després de la sortida dels vehicles, els indignats han reprès la posició inicial davant un nou cordó policial que els impedia el pas, criticant els Mossos per la seva violència.

"Els violents de sempre"

La majoria dels indignats reunits en assemblea des de les 14.30 hores a la confluència del passeig de Pujades amb Wellington han traslladat la manifestació, en un primer moment, a la plaça de Sant Jaume. Cap a les 20.30 hores han abandonat la plaça i han tornat a la Ciutadella.

L'assemblea, a la qual han assistit uns 700 indignats, ha condemnat massivament les "accions dels quatre violents de sempre". També reclama que les retallades socials del Govern es votin en referèndum.

La majoria d'indignats que han demanat la paraula han condemnat enèrgicament "els actes dels quatre violents de sempre", com ha definit una jove assembleària a aquells que aquest matí han llançat pedres, pintura i bosses de plàstic contra Mossos, diputats i treballadors del Parlament.

Contraproduent per al 15-M

La mateixa noia, després de rebre un aplaudiment clamorós, ha alertat els seus companys del perill que corren les simpaties populars que va despertar el moviment del 15-M. "Si l'assemblea diu 'pacífic' ha de ser 'pacífic", "No s'ha d'atacar mai", "No podem exigir respecte i no respectar nosaltres altres treballadors", ha dit la noia en referència als Mossos.

Notícies relacionades

"Els nostres enemics són els banquers i els polítics corruptes. Els Mossos no són els nostres enemics. Responguem amb arguments, no amb violència, i recuperem l'esperit del 15-M", ha rematat.

Un altre dels intervinents en l'assemblea ha insistit que les crides eren a bloquejar el Parlament i que no es pot exagerar perquè "quatre companys hagin tirat alguna ampolla als Mossos". Aquestes paraules també han estat aplaudides, però també han despertat murmuris i comentaris en contra entre el públic.

Temes:

Indignats