Les protestes 2.0

Puig insta els acampats a anar-se'n abans de la final

Els indignats no contemplen marxar i preparen mesures de precaució pròpies

El conseller diu que no els desallotjarà, però tem disturbis amb radicals del Barça

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / FIDEL MASREAL
BARCELONA

Tot i que ho va fer en un to conciliador, el conseller d'Interior, Felip Puig, va instar ahir els acampats a abandonar, pel seu bé, la plaça de Catalunya per no trobar-se dissabte enmig dels possibles disturbis que puguin produir-se arran de la celebració a Canaletes d'una hipotètica victòria del Barça a la final de la Champions. En declaracions a Catalunya Ràdio, Puig va deixar clar que no ordenarà als Mossos d'Esquadra el desallotjament dels indignats mentre respectin l'ordre públic.

La intenció del departament és, com va explicar el conseller, evitar la «superposició» de «gent que celebra la victòria del Barça i de gent que expressa el seu malestar per la situació econòmica però, al mateix temps, gent que aprofita l'alegria d'uns i la bona fe dels altres per causar destrosses i alterar l'ordre públic».

800 ANTIAVALOTS / En qualsevol cas, per prevenir disturbis de seguidors violents, els Mossos d'Esquadra van anunciar ahir que dissabte a la nit es desplegaran a la plaça 800 agents antiavalots. A tot Catalunya, es desplegaran prop de 3.000 agents.

Entre els acampats ahir persistia la preocupació sobre els efectes que pot tenir l'acció d'esvalotadors dissabte a la plaça de Catalunya. Una inquietud que, no obstant, no els va portar en cap cas a la conclusió d'abandonar la plaça dissabte, com va reclamar el conseller Puig. Entre les decisions preses, figurava la de contactar amb el club blaugrana i les seves penyes. Finalment, el contacte que la comissió jurídica dels acampats volia establir amb els Mossos d'Esquadra no s'hauria produït.

En aquestes comunicacions, els indignats llancen constantment un missatge de convivència entre reivindicació i celebració. En aquest sentit, és previsible la instal·lació de pancartes animant els culers a celebrar la possible victòria esportiva de manera respectuosa. A més a més, entre els acampats ahir s'estava difonent la necessitat de crear un grup d'uns 40 voluntaris per dedicar-se específicament, durant la nit de dissabte, a gestionar la cohabitació amb els milers d'aficionats culers que es desplaçaran al centre de la ciutat si guanya el Barça. És més, els indignats tenen previst elaborar un protocol de convivència amb mesures preventives i una crida a la tranquil·litat en cas d'altercats amb els seguidors radicals de l'equip.

Notícies relacionades

Tot això sense descartar que alguns bombers de Barcelona ajudin els integrants de l'acampada a organitzar aquest dispositiu de seguretat. Aquest conjunt de mesures estaven ahir, com cada dia, pendents de deliberació en comissió i del vistiplau definitiu, o no, de l'assemblea nocturna diària.

DESPRÉS DE L'ACAMPADA / En paral·lel a aquest contenciós, els acampats de Barcelona seguien ahir debatent la necessitat de consensuar un document, com ha aconseguit la concentració de Madrid. El moviment també intenta desplegar accions de protesta més enllà de la plaça de Catalunya amb la intenció de mantenir la metxa reivindicativa si finalment diumenge es decideix desmuntar l'acampada.