catequesi davant 9.000 persones

Benet XVI diu que el purgatori no és un lloc de l'espai sinó un foc interior

"El foc és el que purifica les ànimes en el camí de la plena unió amb Déu", afirma el Papa

2
Es llegeix en minuts
EFE / Roma

El papa Benet XVI ha dit que el purgatori no és un lloc de l'espai, de l'univers, "sinó un foc interior, que purifica l'ànima del pecat".

El Pontífex ha fet aquestes manifestacions davant unes nou mil persones que han assistit a l'Aula Pau VI a l'audiència pública dels dimecres, amb una catequesi que ha dedicat a la figura de santa Catalina de Gènova (1447-1510), coneguda per la seva visió sobre el purgatori.

Benet XVI ha assenyalat que Catalina de Gènova en la seva experiència mística mai va fer revelacions específiques sobre el purgatori o sobre les ànimes que s'estan purificant, davant de la imatge de l'època que el representava sempre lligat a l'espai.

"El purgatori no és un element de les entranyes de la Terra, no és un foc exterior, sinó intern. És el foc que purifica les ànimes en el camí de la plena unió amb Déu", ha afirmat el Papa.

Turments

El Bisbe de Roma ha afegit que la santa no parteix del més enllà per explicar els turments del purgatori i indicar després el camí de la purificació o la conversió, sinó que parteix de "l'experiència interior de l'home en el seu camí cap a l'eternitat".

Benet XVI ha afegit que l'ànima es presenta davant Déu encara lligada als desitjos i a la pena que deriven del pecat i que això li impossibilita gaudir de la visió de Déu i que és l'amor de Déu pels homes el que la purifica de les escòries del pecat.

Invitació a la pregària

El Pontífex ha invitat els fidels a resar pels difunts perquè puguin gaudir de la visió de Déu i els ha exhortat a la caritat i a prestar més atenció cap als pobres i més necessitats.

El paradís, el purgatori i l'infern han preocupat al llarg de la història tant els fidels com els papes i així Benet XVI, el Papa teòleg, va afirmar el 2007 que l'infern, "del qual es parla poc en aquest temps, existeix i és etern per als que tanquen el seu cor a l'amor de Déu".

El seu antecessor, Joan Pau II, va coincidir amb Ratzinger que el purgatori existeix, però que no és "un lloc" o "una prolongació de la situació terrenal" després de la mort, sinó "el camí cap a la plenitud a través d'una purificació completa".

Estats de l'esperit

El Papa Wojtyla també va assegurar durant el seu pontificat que tant el paradís com l'infern no són llocs físics, sinó estats de l'esperit.

Notícies relacionades

Segons Joan Pau II, les imatges utilitzades per la Bíblia per presentar-nos simbòlicament l'infern han de ser interpretades correctament i "més que un lloc, és la situació de qui s'aparta de manera lliure i definitiva de Déu".

Del paradís va assegurar que existeix, però que no és "ni una abstracció ni un lloc físic entre els núvols, sinó una relació viva i personal amb Déu".