FAUNA

L'óssa Hvala s'instal.la en un bosc d'avets de la Vall d'Aran

Les ones del collar transmissor indiquen que l'animal ja ha acabat la hibernació

Els tècnics que en segueixen el rastre encara no han pogut confirmar si té cadells

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ
LLEIDA

L'equip d'agents rurals del Consell General d'Aran li segueix la pista des de ja fa alguns dies. Les ones que encara emet el xip implantat a l'abdomen de l'óssa Hvala --tristament famosa per l'atac, el mes d'octubre passat, contra un caçador-- confirmen que el plantígrad ha sortit del període d'hibernació i que ja fa uns quants dies que s'ha instal.lat al paratge de Margalida, una zona de boscos d'avet i pi negre situada al terme municipal de Bossost (Vall d'Aran). El que encara no han aconseguit determinar els tècnics és si Hvala es troba acompanyada per alguna cria, encara que el fet que amb prou feines s'hagi mogut de Margalida aquests deu dies indica que és possible que hi hagi algun cadell amb ella.

Del despertar de Hvala, se'n van tenir els primers indicis a mitjans del mes de març, quan un excursionista va trobar, prop de Les, unes empremtes d'ós sobre la neu, al costat de les restes d'una euga morta. Dijous passat, el síndic d'Aran, Francesc Boya, va esvair definitivament els dubtes i va anunciar que ja ha sol.licitat al Ministeri de Medi Ambient que faci tot el possible per renovar, recarregar o canviar el xip localitzador de l'óssa, perquè se li acaba la bateria.

També associacions franceses de ramaders demanen des de fa setmanes a les autoritats del seu país --impulsores de la reintroducció de l'ós bru al Pirineu-- que adoptin les mesures necessàries per garantir el seguiment dels animals alliberats el 2006, "perquè la bateria dels equips emissors que se'ls van col.locar llavors ja s'hauran exhaurit el segon semestre d'aquest 2009", segons assegura l'agrupació de Tècnics Pastorals Itinerants, que actua al sud de França.

"CERT NERVIOSISME"

"En qualsevol moment es pot tornar a perdre" el rastre de l'óssa, va advertir Boya, que va recordar que a la Vall d'Aran "hi ha cert nerviosisme" després de l'incident de l'any passat amb el caçador. De fet, encara hi ha veus a la comarca que reclamen que Hvala sigui capturada i traslladada fora del territori, tal com va acordar el ple del Consell General l'octubre passat. "No estem tranquils", assegurava fa pocs dies un destacat empresari del sector turístic de la vall. La captura, amb tot, ja la va descartar fa quatre mesos la Generalitat.

Notícies relacionades

Com que les administracions no han fet res per intentar posar remei a la situació, el síndic insisteix, mentrestant, que almenys es constitueixi un equip especial de seguiment del plantígrad, similar als que ja hi ha en altres comunitats autònomes. A Catalunya, aquestes patrulles verdes no s'han arribat a constituir mai, malgrat que ja fa tretze anys de l'alliberament dels primers óssos eslovens, reintroduïts a la zona del Pirineu amb l'auspici del programa europeu Life.

"Demanem que aquests equips es posin en marxa com més aviat millor", va reclamar Boya, que fa quatre mesos que espera que la Generalitat convoqui una reunió amb els responsables polítics de les zones afectades per la presència de l'ós per donar via lliure a les patrulles. Segons el síndic, potser aquest cos d'agents es pot encarregar de col.locar el xip de localització als exemplars que hi ha ara en llibertat a Catalunya. D'aquesta manera, els animals estarien sempre sota control i s'evitarien, així, les iniciatives d'alguns grups crítics.