PRIMER PROCÉS D'URNES ELECTRÒNIQUES

La Rovira i Virgili de Tarragona estrena la votació per internet

L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria busca incentivar la participació estudiantil

El reglament ha hagut de ser reformat per incloure-hi el nou sistema

Departament de serveis d’informàtica de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, ahir.

Departament de serveis d’informàtica de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, ahir. / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
FERRAN GERHARD
TARRAGONA

La Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona porta a terme des d'avui fins dijous eleccions a la Junta de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE) amb la novetat que incorpora per primera vegada al país el vot electrònic. Xavier Gil, representant de l'empresa catalana Secure Electronic Voting (SCYTL), que s'encarrega del procés, va qualificar d'"històrica" aquesta iniciativa "perquè és la primera vegada a Espanya, i possiblement una de les primeres a Europa, en què se celebren eleccions vinculants per internet".

El cens de l'ETSE, entre professors, alumnes i personal administratiu i de serveis, és d'unes 1.800 persones. A partir d'avui a les cinc de la tarda i durant 48 hores es pot emetre el sufragi des de qualsevol lloc, sempre que el votant disposi del carnet universitari i de la corresponent certificació digital. SCYTL garanteix la seguretat de tot el procediment i ha aplicat un protocol que regeix algunes consultes que s'han efectuat amb anterioritat en altres països, com en les últimes eleccions nord- americanes, en les quals es va imposar Barack Obama.

Xavier Gil va explicar que l'urna electrònica estarà custodiada, hi haurà una clau per obrir-la que estarà fragmentada entre les cinc persones que constituiran la mesa electoral virtual, i l'ordinador de l'escrutini en cap moment estarà connectat a internet, de manera que s'evitaran atacs informàtics externs o interns. "Són mesures indispensables per salvaguardar la correcció del procés", segons el portaveu de SCYTL. "El vot serà secret i es coneixerà qui ha votat per evitar que pugui fer-ho una altra vegada de forma presencial", va destacar Gil.

ACTES ADMINISTRATIUS

Notícies relacionades

Antoni González, secretari general de la URV, va detallar que ha estat necessari reformar el reglament electoral de la universitat, que no preveia aquest nou instrument participatiu. González va anunciar que si aquesta prova resulta satisfactòria el sistema s'estendrà a tot tipus d'eleccions en l'àmbit de la URV, incloses la del claustre i la del rector, prevista per a l'any 2010. "Volem popularitzar l'ús de la firma electrònica per portar a terme tota mena d'actes administratius", va declarar González.

També s'espera que aquesta nova possibilitat de votació incrementi la participació en els processos electorals, sobretot entre el col.lectiu dels alumnes, molt reticent a exercir aquest dret.

Temes:

URV