UNA INICIATIVA QUE S'ESTENDRÀ A ALTRES COMARQUES

Les antigues escoles del Pirineu acolliran vivendes per a joves

L’antiga escola de Baro, al municipi de Soriguera.

L’antiga escola de Baro, al municipi de Soriguera. / ANNA MENESES

2
Es llegeix en minuts

Van ser construïdes en temps de la Segona República --algunes fins i tot abans, a l'època de la Mancomunitat de Catalunya--, quan la instrucció pública es va convertir per primera vegada en una prioritat. Van acollir centenars de nens que, fins a l'obertura de les seves aules, ho tenien molt complicat per anar a l'escola. Ara, 70 i fins i tot 80 anys després, aquests centres, que llangueixen abandonats, seran transformats per la Generalitat en vivendes socials de lloguer per a joves.

"Hi ha municipis, com ara Soriguera, on hi ha 14 col.legis tancats, un per cada nucli agregat", explica l'alcalde i president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Vicenç Mitjana (PSC). El mateix passa a bona part de les comarques més rurals de Catalunya. Les primeres a sotmetre's a la remodelació seran sis de les antigues cases de mestres de Soriguera i dos centres de la Guingueta d'Àneu.

La iniciativa, pionera a Catalunya, té un triple objectiu: "Recuperar el patrimoni local d'aquestes poblacions, crear vivendes protegides en localitats petites, on és difícil fer promocions socials, i contribuir a fixar la població en el medi rural, facilitant un pis a la gent jove", destaca la secretària d'Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Carme Trilla. La representant del Govern va firmar fa uns dies un conveni amb el consell comarcal i la Diputació de Lleida per posar en marxa el projecte, "que s'estendrà a altres zones de Catalunya", va precisar.

"En certa manera, també es recupera el propòsit amb què van ser construïdes les antigues cases dels mestres, que es van edificar per ser vivendes de joves", va destacar el president provincial, Jaume Gilabert (ERC), que va recordar que algunes construccions erigides els últims anys al Pirineu --en referència a les urbanitzacions de segones residències que acullen alguns pobles-- "han encarit el cost de la vivenda en aquestes zones i l'han fet de difícil accés per als joves que s'hi volen quedar a viure".

Notícies relacionades

190 EUROS AL MES

Viure en una casa de mestre rehabilitada costarà "entre 190 i 230 euros de lloguer al mes", va assegurar la secretària d'Habitatge, que va avançar que "un altre dels avantatges d'aquest projecte és que, al tractar-se de condicionaments, es preserva la tipologia original de la construcció". A més a més, segons Trilla, amb aquestes actuacions també s'evita "la degradació i l'abandonament del patrimoni públic, un fenomen que la societat no veu amb bons ulls". L'Ajuntament de Soriguera ha recuperat ja l'escola del nucli de Tornafort, que està sent habitada. A continuació es restauraran els col.legis d'Arcalís, Escós, Malmercat i Estac i Baro, aquests dos últims catalogats com a bé d'interès local pel consistori. A la Guingueta es reformaran les escoles d'Escaló i d'Escart.