al gra

Carles Capdevila: "Es pot fer comèdia sobre la mort sense drama"

1
Es llegeix en minuts
SONIA GARCÍA

CICLE 'CINE I HUMOR'CaixaForum. Marquès de Comillas, 6. Entrada lliure.

Dirigeix el programaEduqueu les criatures, a Catalunya Ràdio. CoordinaCine i humor: la comèdia de la meva vida, un cicle per comentar alguns films clau. Ell ha elegitPlanta 4ª, del guionista Albert Espinosa, que també assistirà a la sessió. El seguiran Àlex Gorina, Antoni Bassas, Toni Soler i Empar Moliner.

--¿La pel.lícula Planta 4ª

--No, però demostra que es pot fer comèdia sobre la mort i el càncer sense dramatitzar.

--Cine i humor, ¿què aporten?

--Records inoblidables i referents vitals d'èpoques diferents.

--¿És necessari l'humor?

--Imprescindible, sobretot riure de les nostres pors. És sa per a la ment, fa fugir els esperits. Sembla que l'estat natural és estar malhumorats. Encara que tampoc crec en la risoteràpia, perquè necessito saber de què estic rient.

--¿Què es necessita per aconseguir provocar rialles?

--Connectar amb l'altre, complicitat, no caure en excessos, que s'entengui i que no ofengui. El que fa més gràcia és parlar de nosaltres, dels poderosos, dels que ens manen, dels polítics.

--¿De què depèn que segueixin vigents films clàssics d'humor?

--Del guió i de grans actors. L'humor requereix diàlegs intel.ligents,al dente. És un treball de precisió, de mesurar cada paraula. Si s'excedeix, es trenca la màgia.

--¿Ja no es fan pel.lícules tan gracioses, ara són insulses?

-- No puc opinar imparcialment, visc de l'humor. Em serveix de teràpia. Si no t'hi identifiques, possiblement no et fa gràcia.

Notícies relacionades

--¿L'humor caduca?

--Es tracta de demostrar que no. Alguns potser no han vist les cintes programades al cicle; a altres els recordaran coses de la seva vida, però és segur que al veure-les tots somriuran.