CONFLICTES

Tres dels nens adoptats al Congo tenen pares biològics

Els menors, que van arribar fa un mes a Espanya, poden ser reclamats

Les famílies catalanes estan convençudes que la raó està a favor seu

2
Es llegeix en minuts
MERCÈ CONESA / BARCELONA

Les famílies que van anar pel seu compte a adoptar al Congo-Brazzaville en contra del criteri de les autoritats poden tenir un seriós disgust. El Ministeri d'Afers Estrangers i de la Francofonia d'aquell país ha comunicat a l'Ambaixada d'Espanya a Kinshasa que han aparegut les famílies de tres dels quatre menors que van ser adoptats i que ja es troben a Espanya. Ahir, la Conselleria d'Acció Cívica de la Generalitat va informar els pares adoptants d'aquesta nova situació.

L'aparició d'aquestes famílies biològiques generarà una situació d'incertesa, perquè tenen el dret a reclamar uns menors que han estat adjudicats a uns altres pares i compten, a més, amb la nacionalitat espanyola. Tot plegat podria desembocar en un conflicte jurídic entre els dos països. També és possible que els pares biològics acceptin renunciar a la seva filiació i llavors no passaria res. I, finalment, les famílies biològiques podrien decidir no fer absolutament res; ni reclamar ni renunciar a la filiació.

Aquesta última opció, encara que aparentment sembli òptima, no ho és, perquè els nens quedarien en una situació d'inseguretat jurídica al tenir uns pares biològics que legalment no han renunciat a ells i haver passat per un procés d'adopció en què es podrien haver comès irregularitats.

SENTÈNCIA A FAVOR SEU

Els pares catalans afectats no s'acaben de creure aquesta nova situació. "Només m'han ensenyat un paper enviat a l'Ambaixada d'Espanya a Kinshasa que, entenc, no té més validesa que la sentència que va dictar un jutge de Brazzaville donant-nos la filiació dels nens", va explicar Oriol Suárez, un dels pares que va viatjar al Congo per formalitzar l'adopció d'una criatura.

Suárez va admetre que no havia vist la renúncia dels pares biològics del menor en l'expedient d'adopció, "perquè formava part de la documentació interna del jutjat". "A nos- altres --va subratllar-- només ens van dir que tot estava en ordre i que podíem sortir del país amb els nens". El pare també recorda, a més a més, que aquesta sortida es va fer amb el beneplàcit de l'Ambaixada d'Espanya.

VIATGE LA SETMANA QUE VE A

Notícies relacionades

més d'aquestes quatre famílies, encara n'hi ha 11 més que estan pendents que se'ls assigni un fill congolès. El dilluns 4 de juny dos representants d'aquestes famílies viatjaran amb tres delegades de la Generalitat a Brazzaville per comprovar l'estat dels expedients.

Adic, l'agència que va tramitar aquestes adopcions --avui suspesa per la Generalitat-- va comunicar a les 11 famílies que totes elles tindrien un nen congolès. Però tot apunta que no serà així, perquè les autoritats de Brazzaville han comunicat que tres d'aquests 11 menors també tenen pares biològics vius que en volen recuperar la filiació.