METEOMANIA // Alfred Rodríguez Picó

TORNA 'EL NIÑO'. Un fenomen climàtic que dura mesos

1
Es llegeix en minuts
Alfred Rodríguez Picó

Durant els pròxims mesos tornarà el fenomen climàtic anomenatEl Niño. Explicarem de què es tracta.

Les aigües superficials del Pacífic a Indonèsia i nord-est d'Austràlia són 8° més càlides que les aigües que banyen les costes peruanes. Aquestes últimes són molt més fredes, perquè pugen de les profunditats, i aporten gran quantitat de nutrients que afavoreixen la pesca a la zona. Però cada quatre anys (més o menys; poden ser tres o cinc), una massa d'aigua càlida d'enorme extensió es desplaça des d'Austràlia fins a les costes sud- americanes. L'augment notable de la temperatura del mar en aquestes costes comporta la desaparició de gran quantitat de peixos, que no estan còmodes amb aquella aigua tan càlida, i això afecta la indústria pesquera.

Notícies relacionades

Les pluges són abundants en aquesta zona gairebé desèrtica i provoquen inundacions. Com que l'atmosfera tendeix a l'equilibri, si en una zona hi ha massa pluja, en una altra de no gaire allunyada hi haurà sequera, i en una altra, excés de precipitació... Així fins a afectar moltes altres zones del planeta. Per això, quan apareixEl Niño, hi ha sequera al sud d'Àfrica, zones de l'Índia, Indonèsia i Austràlia, i hi pot haver inundacions al Perú, l'Argentina, Kenya i Califòrnia...

Hi ha fins i tot un estudi d'uns científics bascos que relacionenEl Niñoamb abundants pluges a Extremadura i Andalusia. Per cert, es diu així perquè sol aparèixer per Nadal... com el nen Jesús. Una vegada acabat el fenomen, que pot durar entre cinc i vuit mesos, hi ha una reacció contrària amb aigües molt fresques al Perú: ésLa Niña.

Temes:

El Niño