REFERÈNCIES A SOBRENOMS I INSPIRACIÓ DE REFRANYS

Topònims sorprenents

Alguns pobles de la comarca de la Segarra, a Lleida, tenen noms d'origen curiós i polèmic que són objecte d'estudi dels filòlegs

1
Es llegeix en minuts
ROSA MATAS / GUISSONA

Malacara, Pelagalls i Ratera són alguns dels noms que poblen la geografia de la comarca de la Segarra que sorprenen a molts. I és que

darrere d'alguns topònims hi ha sobrenoms, descripcions i aparences que, quan els oriünds del lloc les expliquen, provoquen en l'interlocutor des de la sorpresa fins a un somriure murri.

El filòleg Albert Turull sosté que"en alguns pesa la situació fronterera de la Segarra en l'època de la reconquista". És el cas de Guarda-si-venes, a Guissona, per la seva privilegiada situació de torre de guaita. En altres casos els noms han originat refranys, comval més Torrefeta que Castellserà,"així, els habitants de la Segarra surten victoriosos de la rivalitat amb la veïna comarca de l'Urgell", on està situat el segon municipi. No obstant, alguns experts coincideixen que Torrefeta és una de les poblacions de la Segarra amb un nom que té un origen que despista, perquè podria derivar de torrefracta(trencada).

Ambigüitat

Turull assegura que"són nombrosos els pobles de la comarca que no responen al que podria semblar", com Muller, als Plans de Sió, que no procedeix del termedona, sinó dezona d'aiguamolls. O Timor, a la Ribera d'Ondara, que, lluny de tenir cap relació amb la farigola, és un dels escassos noms femenins medievals que designen un lloc.

A la llista de possibles sobrenoms que han donat lloc a diversos topò- nims Turull hi inclou Amorós, a Sant Guim de Freixenet; Rubinat, a la Ribera d'Ondara; Pelagalls, als Plans de Sió, i Malacara, a Estaràs.

Notícies relacionades

L'ambigüitat segueix acompanyant alguns termes, com és el cas de Ratera, als Plans de Sió, perquè no hi ha unanimitat a l'hora de determinar si el topònim té alguna cosa a veure amb un lloc de rates o ratpenats.

Deixant una porta oberta també a l'ambigüitat, hi ha noms relacionats amb els cultius de la zona que permeten una explicació més alegre i descarada. A molt pocs quilò- metres de distància es poden llegir topònims com la Figuerosa, avui nucli de Tàrrega (Urgell), la Cardosa i la Prenyanosa, tots dos al terme de Cervera. Molt a prop hi ha també Vergós, a Cervera; Pallerols, a Talavera, i la Tallada, a Sant Guim de Freixenet.