La majoria de les agències d'adopció es van designar a dit

La consellera Figueras reconeix que hi va haver errors en el cas del Congo

3
Es llegeix en minuts
MERCÈ CONESA / BARCELONA

El nombre d'adopcions de nens creix tan ràpidament que l'estructura que les gestiona no sempre pot seguir el ritme. Aquest és el cas de les Entitats Col.laboradores de la Generalitat per a les Adopcions Internacionals (Ecai) que, si bé haurien de ser designades mitjançant un concurs públic, en la seva majoria estan simplement acreditades a dit i de manera provisional. L'última convocatòria de concurs data del febrer del 2004, malgrat que han sorgit nous països per adoptar, com els dos Congos, Haití i Sri Lanka.

De les 50 autoritzacions que 20

ecaistenen per tramitar adopcions a 35 països, només 18 s'han resolt per concurs públic. Altres, la designació de les quals es va fer abans del 2001, no requerien passar aquest tràmit perquè aleshores la llei sí que permetia l'adjudicació directa.

"La brutal pressió adoptiva al país ha obligat l'Institut Català de l'Adopció i l'Acolliment (ICAA) a treballar contra rellotge", va explicar ahir Jaume Funes, secretari de Famílies i Infància. D'aquestes presses sembla que provenen els problemes viscuts l'agost passat per set famílies que van anar al Congo-Brazzaville a adoptar i als quals l'ambaixada espanyola al Congo-Kinshasa els va negar els visats per als seus fills.

L'ADVERTÈNCIA

L'Ecai que actua als dos Congos, Associació per l'Adopció d'Infants al Congo (Adic), va ser acreditada a dit el 21 de febrer d'aquest any per l'ICAA, que llavors dirigia Rosa Maria Bertran. I això malgrat que dies abans --el 18 de gener del 2006-- el Ministeri de Treball i Afers Socials havia comunicat a l'ICAA que l'ambaixador espanyol a Kinshasa "posava pegues a Adic, per diverses qüestions, entre altres pels preus que figuraven a la seva pàgina web", va explicar Funes.

Bertran no va informar els seus superiors (Funes i la mateixa consellera de Benestar i Família, Carme Figueras) d'aquesta advertència. Tampoc els va comunicar que l'1 d'agost, quan les famílies estaven a punt de viatjar cap al Congo, va decidir suspendre provisionalment Adic per tramitar noves adopcions.

Les famílies, després, es van trobar amb la negativa de l'ambaixada a donar visats als nens i amb els disturbis que es van desencadenar a Kinshasa. Finalment, un diplomàtic espanyol va haver de viatjar a la zona per portar-los de tornada.

Tot això passava sense que els màxims responsables de Benestar i Família en sabessin res fins que el 17 d'agost "una de les famílies es va posar en contacte amb mi", va explicar Funes. La directora de l'ICAA, Rosa Maria Bertran, estava de vacances. "La vaig fer tornar i la vaig rellevar del càrrec, perquè amb la seva actitud va impedir resoldre la situació més ràpidament", va dir Figueras.

Pel que fa a Adic, "la seva actuació legal ha estat la correcta, però el departament ha constatat que la gestió i el suport ofert a les famílies durant tot el procés viscut a Kinshasa i Brazzaville no va ser suficient ni adequat", va subratllar Funes. La consellera va afegir que es revisarà a fons "el projecte d'Adic i la professionalitat dels seus membres abans de donar una acreditació definitiva a aquesta entitat".

Notícies relacionades

Els dos responsables de Benestar i Família van insistir que s'ajudarà les 30 famílies que han iniciat tràmits per adoptar en aquests dos països, però que encara no han anat a Kinshasa o Brazzaville. Adic té en cases bressol 10 menors als quals els jutges congolesos han declarat des- emparats.

La consellera Figueras es reunirà la setmana que ve amb representants dels ministeris d'Exteriors i Afers Socials, perquè aquestes noves adopcions no topin amb dificultats. Figueras va remarcar que no s'haurien d'obrir processos d'adopció en nous països fins que no hi hagi plenes garanties que les administracions implicades "treballaran coordinadament".