La responsable d'adopcions de Catalunya plega pel caos del Congo

Benestar i Família atribueix a una pèrdua de confiança el relleu de Rosa Maria Bertran

La consellera Figueras rep les famílies que van viure una odissea al país

2
Es llegeix en minuts
MERCÈ CONESA / BARCELONA

Rosa Maria Bertran, la responsable de la Generalitat per a les adopcions de menors, ha cessat al capdavant de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA). Es dóna el cas que aquest cessament té lloc arran dels problemes patits per set famílies que, a primers d'agost, van anar al Congo-Brazzaville a adoptar nens a través d'una agència acreditada per aquesta instància i que van tenir seriosos problemes per obtenir visats a l'ambaixada espanyola del Congo-Kinshasa.

Benestar i Família, la conselleria de la qual depèn l'ICAA, va fer ahir públic un comunicat en què atribuïa el relleu de Bertran "a una falta de comunicació amb els seus superiors, que ha generat la pèrdua de la confiança necessària per desenvolupar la seva tasca".

Aquesta falta de comunicació, segons ha pogut saber aquest diari, es va plasmar en el cas de les famílies retingudes al Congo. La titular de Benestar i Família, Carme Figueras, estava especialment molesta perquè no se la va informar del que passava amb aquestes parelles fins al 17 d'agost, quan l'ICAA havia detectat els problemes que vivien a Brazzaville i Kinshasa el 10 d'agost.

ANTERIOR EQUIP

L'ara cessada Rosa Maria Bertran va ser l'única alt càrrec d'aquesta conselleria, nomenada per l'anterior titular Anna Simó (ERC), que no va dimitir quan el departament va passar a mans de Carme Figueras (PSC) a l'abandonar ERC el Govern de la Generalitat.

Ahir, Bertran, en declaracions a Europa Press, va definir la seva sortida de l'ICAA com una dimissió. Va negar la "falta de comunicació" amb els superiors i va dir que hi ha "alguna cosa absolutament tèrbola" pel que fa a les adopcions d'aquestes set famílies al Congo. Bertran va assegurar no entendre com l'Ambaixada espanyola es va negar a expedir visats als menors i va afegir que el Ministeri d'Exteriors "no ens ha d'anar dient on i com hem d'adoptar". L'exdirectora general va acusar l'actual conselleria de "submissió" al PSOE.

Notícies relacionades

La setmana que ve, Carme Figueras proposarà al Govern de la Generalitat el nomenament de Glòria Langreo com a substituta de Bertran. Langreo té un llarg historial professional en els àmbits de serveis socials i sanitat.

Precisament ahir, Figueras va rebre també les set famílies que van adoptar al Congo, i li van explicar punt per punt tot el que havia passat. Demà, la consellera rebrà els responsables de l'entitat que va tramitar aquestes adopcions i una vegada escoltades totes les parts explicarà on podien ser els errors.