RECOMANACIONS

Set sèries bones i curtes per recuperar aquest Nadal

Els dies de (relatiu) descans poden servir per rescatar algun títol recent que no requereixi la més impossible inversió de temps

Set sèries bones i curtes per recuperar aquest Nadal

HBO Max

5
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Entre buscar els últims regals, sopars i discussions familiars o amansiment de les feres, potser, només potser, aquests pròxims dies de festa ens quedin uns minuts per recuperar alguna sèrie de què tothom parlava últimament. Des d’aquí ho posem fàcil amb set bones i breus propostes, ordenades de menys a més exigència temporal.

1. ’Spector’ (4 episodis, 3 hores i mitja)

1. ’Spector’ (4 episodis, 3 hores i mitja)

«El so ho incloïa tot, saturava el cap de l’oient i li esquinçava el cor amb el fragor dels timbals i una tromba de soroll exuberant». Així d’apassionadament descrivia Bob Stanley el ‘mur de so’ de Phil Spector a ‘Yeah! Yeah! Yeah! La historia del pop moderno’. Per desgràcia, Spector no va passar a la història només com a innovador productor de The Crystals, The Ronettes o The Righteous Brothers, sinó també com un home violent i perillós que el 2009 va acabar condemnat a presó per l’assassinat de l’actriu Lana Clarkson. Totes les seves cares són analitzades per Sheena M. Joyce i Don Argott en una minisèrie documental que reobre finalment un debat infinit: ¿es pot disfrutar de l’excel·lent obra d’una mala persona? Disponible a Movistar Plus+.


2. ‘The English’ (6 episodis, 5 hores en total)

2. ‘The English’ (6 episodis, 5 hores en total)

Hugo Blick, un dels autors més idiosincràtics de la tele britànica moderna, és rere aquest notable ‘western’ revisionista. Seguim el camí entrecreuat de dos personatges que busquen retribució. D’una banda, una dona anglesa, Lady Cornelia Locke (Emily Blunt), arribada a Kansas el 1890 per venjar-se de l’home que creu que va causar la mort del seu fill. Per l¡altra, el callat però eloqüent Eli Whipp (Chaske Spencer), un nadiu pawnee que va servir com a explorador de la cavalleria nord-americana i s’ha decidit a reclamar uns acres de terra pels serveis prestats. A qui va veure ‘The honourable woman’, de Blick, no el sorprendrà la complicada la trama, però el desconcert queda compensat per la riquesa dels personatges, centrals o no, i una reveladora visió de l’Oest en tota la seva genocida realitat. Disponible a HBO Max.


3. ‘El paciente’ (10 episodis, 5 hores en total)

3. ‘El paciente’ (10 episodis, 5 hores en total)

Després de pontificar amb ‘The Americans’, Joel Fields i Joe Weisberg han sorprès aquest any amb aquest ‘thriller’ psicològic a quatre mans, un duel essencialment verbal entre els dos personatges més oposats del món. El terapeuta jueu Alan Strauss (Steve Carell), mesurada i càlida veu de la raó, s’ha d’enfrontar amb un pacient particularment volàtil, Sam Fortner (Domhnall Gleeson), que l’ha segrestat per mirar d’alliberar-se dels seus impulsos homicides. En l’intent de curar-lo i no provocar-lo, Alan ha d’explotar a consciència totes les estratègies hagudes i per haver. Però la seva feina no s’acaba aquí: en el seu temps relativament lliure, es dedica a lidiar interiorment amb els seus propis dimonis, amb el distanciament d’un fill passat a l’ortodòxia. Disponible a Disney+.


4. ‘1899’ (8 episodis, 6 hores i mitja en total)

4. ‘1899’ (8 episodis, 6 hores i mitja en total)

Dels creadors de ‘Dark’, la guionista Jantje Friese i el director Baran bo Odar, ha arribat aquest any un nou viatge al·lucinant, aquesta vegada a bord d’un vaixell de vapor: el fosc ‘Kerberos’, amb uns passatgers europeus que busquen una nova vida a Nova York a finals del segle XIX i acaben perduts en algun lloc del temps i l’espai. En una entrevista amb aquest diari, Baran bo Odar va citar influències com ‘Alien: el vuitè passatger’ o ‘El resplandor’, «en què trobem una situació continguda de què la gent no pot emergir i els fa perdre el cap». ¿Quant de tot això passa realment? ¿Quant és un somni? ¿On som realment i per què? Preguntes en un món estrany, gòtic i inabastable. Disponible a Netflix.


5. ‘Andor’ (10 episodis, 9 hores en total)

5. ‘Andor’ (10 episodis, 9 hores en total)

¿Què feia falta per reviure la promesa de ‘Star wars’? Simplement, buscar un creador amb veritable personalitat i deixar-lo treballar. El guionista i director (no aquí) Tony Gilroy (‘Michael Clayton’, la saga Bourne) va agafar les regnes d’aquesta preqüela de ‘Rogue One i va fer la seva: un ‘thriller’ d’espionatge adult i realista, amb una visió moral de la violència. On altres haurien posat efectes especials obvis, Gilroy prefereix integrar subtilment els elements digitals a l’estètica realista de la sèrie, una cosa en què té molt que dir el jove i prodigiós dissenyador de producció Luke ‘Chernobyl’ HullDisponible a Disney+.


6. ‘El club de la medianoche’ (10 episodis, 9 hores)

6. ‘El club de la medianoche’ (10 episodis, 9 hores)

Després d’haver explorat històries clàssiques de Shirley Jackson i Henry James, el cineasta de terror Mike Flanagan es va acostar en la seva última (ja gairebé definitiva) sèrie per a Netflix al menys conegut autor (sobretot) juvenil Christopher Pike. Adaptació de la novel·la homònima i alhora homenatge a tota la seva obra, ‘El club de la medianoche’ segueix un grup de joves malalts terminals que es reuneixen, així és, a mitjanit per explicar-se històries de terror creades per ells mateixos. Quan la Ilonka (Iman Benson) s’afegeix oficialment a la banda, és informada d’un antic pacte: el membre del grup que mor ha de fer l’impossible per enviar senyals des del més enllà. Sona trista i sinistra, i ho és, però també pot ser francament divertida i enginyosament referencial. Disponible a Netflix.


7. ‘Shantaram’ (12 episodis, 12 hores)

Notícies relacionades

7. ‘Shantaram’ (12 episodis, 12 hores)

Després de protagonitzar ‘La ciudad perdida de Z’, de James Gray, Charlie Hunnam ha tornat a ficar-se en una emocionant peripècia existencial, o, com ens ho va descriure ell mateix, «una aventura èpica sobre amor i amistat, traïció, el significat de la vida, què és Déu… Temes increïbles i molt amplis». Sigui com sigui, aquestes descripcions no assenyalen l’important ingredient ‘pulp’ de l’odissea de Lin Ford (Hunnam), un convicte australià que aterra a Bombai a la recerca d’una nova versió de si mateix i troba... nous problemes. La primera temporada només cobreix un terç de la història i, per desgràcia, no n’hi haurà més, però val la pena experimentar aquesta entrega fins als seus últims i tràgics minuts. Disponible a Apple TV+.