Joc de sèries

Les sèries en obert cancel·lades i renovades per al 2023

Els canvis en la propietat de les grans cadenes i la ressaca de la pandèmia ens deixen uns ‘upfronts’ pobres amb poques novetats i que no s’arrisquen

Les sèries en obert cancel·lades i renovades per al 2023
14
Es llegeix en minuts

Després de dos anys marcats per la pandèmia i les restriccions en els rodatges, sembla que no ha canviat res per a les grans cadenes nord-americanes en obert en allò que era el seu principal aparador per presentar les novetats en sèries de televisió per a la temporada vinent. Seguim igual que en la pandèmia. El maig és el mes dels upfronts,  on es presenten les grans novetats i les renovacions i cancel·lacions. Aquest any hem vist molt pocs tràilers i amb recels per part d’algunes cadenes perquè puguin veure’s fora del seu país. ¿S’imaginen una gran empresa posant pegues perquè algú faci publicitat dels seus productes gratis? Doncs això. Algunes cadenes han tret un xec en blanc renovant alguns dels seus èxits per a dos anys més, cosa impensable fins fa poc. Però en temps de crisi es tendeix a apostar per allò segur i no arriscar. A part de la competència dels gegants de l’‘streaming’, part de la culpa la té un mercat cada vegada més convuls i canviant que està posant la programació de cap per avall. The CW busca nou amo i la venda de la cadena ha suposat la liquidació a la pràctica de l’Arrowvers  (nom que reben les sèries de la cadena basades en els còmics DC). Fox ja va passar pel seu període de saldos després que Disney l’adquirís, que també és el propietari de l’ABC, per tant les estrenes de totes dues estan abocades a integrar el catàleg de Disney Plus. Per la seva banda, la CBS està centrada en el llançament de la seva pròpia plataforma, Paramount Plus, i guarda les joies de la corona per als seus serveis de subscripció.

ABC

Molt poques cancel·lacions, però moltes renovacions. La sèrie Anatomía de Grey es consolida com una de les grans veteranes de la cadena, camí d’arribar als vint anys en antena, malgrat que amb prou feines quedin actors del repartiment original. El seu ‘spin off’ Estación 19 aguanta també al peu del canó amb una altra entrega, i tot apunta que els fonaments de l’univers creat per Shondaland continuen sent sòlids. Els drames mèdics no passen de moda i aquí hi ha també The good doctor amb una sisena temporada. Les dues úniques sèries cancel·lades per ABC eren estrenes de l’any anterior, mentre que la cadena s’acomiada de la comèdia racial Black-Ish el final de la qual ja estava programat des de l’any passat.

Renovades: Anatomía de Grey (temporada 19), Aquellos maravillosos años (temporada 2), Big Sky (tercera temporada), A million little things (temporada 5); Abbott elementary (temporada 2) The Conners (temporada 5); The good doctor (temporada 6); Home economics (temporada 3); Estación 19 (temporada 6); The rookie (temporada 5); The Goldbergs (temporada 10).

Cancel·lades/Acabades: Queens (1 temporada); Promise land (1 temporada); Black-Ish (acaba amb la vuitena temporada).

Estrenes:

Alaska: El principal reclam d’aquesta sèrie és el nom del seu protagonista, Hillary Swank. L’actriu interpreta una periodista caiguda en desgràcia després d’una ensopegada professional que inicia una nova vida a Alaska. Una ubicació que fa preguntar-nos si ens trobem davant una sèrie amb el to de la mítica Doctor en Alaska, o si la història anirà pels camins de la trama policíaca de tota la vida.

Not Dead Yet: Comèdia protagonitzada per la protagonista de Jane the virgin, Gina Rodriguez. En aquesta història interpreta una dona de quaranta anys que té la vida de cap per avall i que intenta remuntar. Soltera, sense feina i sentint-se cada vegada més vella, la protagonista afronta el repte de mirar de refer la seva vida. Per això el títol, no estic morta encara.

The rookie: Feds‘Spin-off’ d’uns dels procedimentals policíacs que més èxit han tingut a la cadena, The rookie, gràcies al carisma del seu actor protagonista, Nathan Filliion. L’actor farà de guia de presentació dels nous personatges per a un títol ambientat a la ciutat de Los Angeles i amb una agent de l’FBI com a protagonista.

Avalon: Sèrie policíaca de què amb prou feines es coneixen uns quants detalls però que ho confia tot als noms dels responsables. David E. Kelley, que tants moments dolços ha donat a les plataformes en ‘streaming’ (amb ‘Big little lies’, Anatomía de un escándalo o Goliat) i Michael Connelly, creador literari de Bosch. L’acció se situa a la petita oficina d’un xèrif d’una localitat que dona títol a la sèrie, situada a l’illa californiana de Santa Catalina.

NBC

Dues de les noves sèries anunciades per la cadena són continuacions d’èxits anteriors: Quantum leap i Juzgado de guardia, fins i tot Ley y orden torna onze anys després del seu final en una nova entrega que continuarà amb la trama com si no haguessin marxat, acompanyat per dues sèries més derivades de la franquícia. També es mantenen tots els títols derivats de la marca Chicago, mentre que La brea sembla haver-se convertit en un nou èxit de ciència-ficció menyspreat per la crítica i aclamat pel públic. La cadena va acomiadar aquest any This is us, un dels seus èxits més grans que està donant molt bon resultat a les plataformes on s’ha emès.

Renovades: Ley y orden UVE (temporada 24); Ley y orden (temporada 21); Ley y orden crimen organizado (tercera temporada); Chicago fire (temporada 10); Chicago med (temporada 8) Chicago PD (temporada 7); New Amsterdam (temporada 6); The blacklist (temporada 10); American auto (temporada 2); Grand crew (temporada 2); La brea (temporada 2); Young rock (temporada 3).

Cancel·lades/Acabades: Endgame (1 temporada); Ordinary Joe (1 temporada); Kenan (temporada 2); Mister Major (temporada 2); This is us (acaba amb la sisena temporada);

Estrenes:

Lopez vs Lopez: Comèdia familiar amb gust llatí i protagonitzat per un pare i la seva filla que han de treballar en comú en un nou projecte, fer front a traumes recents i tornar a conèixer-se.

Night court: ‘Juzgado de guardia’ torna. Una de les mítiques telecomèdies dels anys 80 torna a la petita pantalla amb nous personatges, protagonitzada per la filla del jutge que va protagonitzar la sèrie original. Entre els protagonistes d’aquell títol que veurem de nou en aquesta nova sèrie hi ha John Larroquette, que tornarà a interpretar el mateix personatge. Davant la falta de tràilers, posem al vídeo els crèdits de la sèrie original.

‘Quantum leap’: Un altre clàssic que torna, en un moment situat trenta anys després del final de la sèrie original. Un nou equip haurà d’investigar els misteris després de la desaparició de Samuel Beckett i recrear el projecte que va posar en marxa al seu dia. Viatges en el temps i ciència-ficció en aquesta seqüela que mirarà d’atrapar nous fans i repescar els seguidors del títol antic. Davant l’absència de tràilers, repesquem els crèdits de la sèrie original en aquest vídeo.

CBS

La cadena ha renovat moltes de les seves sèries de més èxit per més d’una temporada. Tots els títols de les franquícies de NCIS i l’FBI segueixen en antena, mentre que el nou rellançament de CSI Las Vegas continuarà sense el mític Grissom, tal com es veia a venir des que es van estrenar els primers episodis. La sorpresa és la cancel·lació del policíac Magnum, que ens mostrava la versió més llatina del personatge interpretat en els 80 per Tom Selleck, amb quatre temporades i unes estimables dades d’audiència. La continuïtat de Young Sheldon, tampoc ha sorprès ningú, ja que l’any passat es va anunciar la renovació de tres temporades més.

Renovades: Blue bloods (temporada 13); Bob loves Abishola (temporada 4); CSI Vegas (temporada 2); FBI (temporada 5); FBI international (temporada 2); FBI most wanted (temporada 3); Ghosts (temporada 2); NCIS (temporada 20); NCIS Hawaii (temporada 2); NCIS Los Angeles (temporada 14), The neighborhood (temporada 5), SWAT (temporada 6) i The equalizer (temporada 2); Young Sheldon (temporada 6),

Cancel·lades/Acabades: Magnum (temporada 4), B positive (temporada 2); Bull (acabada en la temporada 6); Good Sam (temporada 1); How we roll (1 temporada); United States of AI (temporada 2).

Estrenes

‘East New York’: Una dona de raça negra s’incorpora al comandament d’una comissaria de l’Est de Nova York, una zona molt empobrida i grans borses de marginalitat. Allà tractarà que els seus subordinats la prenguin seriosament i posarà en marxa projectes creatius per mirar de regenerar el barri.

‘Fire Country’: Un jove convicte és condemnat a treballs comunitaris i a col·laborar en les tasques d’extinció d’incendis a Califòrnia. Una història de redempció on un repartiment format per persones amb passat tèrbol col·laboraran amb els equips d’elit que lluiten contra el devastador efecte del foc. La sèrie està basada en les experiències personals del seu creador.

So help me Todd: Sèrie d’advocats on l’ovella negra de la família es veu obligat a treballar per a la seva mare, una prestigiosa advocada, per resoldre els seus casos. Marcia Gay Harden i Geena Davis són dues de les principals actrius que componen el repartiment.

True lies: Nova versió de Mentiras arriesgadas, aquella comèdia d’acció dels noranta dirigida per James Cameron i protagonitzada per Arnold Schwarzenegger i Jamie Lee Curtis. El conegut director junt amb McG, responsable del reinici cinematogràfic durant els 90 de Los ángeles de Charlie, apadrinen aquest projecte amb nous protagonistes enredats en una trama d’espionatge a través de tot el món.

Fox

Continuïtat després dels convulsos dies en què la cadena va ser absorbida per l’imperi Disney. Les principals sèries d’animació de la casa, com Los Simpsons o Padre de familia, ja havien sigut renovades per a diverses temporades l’any passat, per la qual cosa porten poques novetats; mentre que totes les cancel·lacions són de títols que es van estrenar l’any passat. Mentre Ryan Murphy esfulla la margarida de si segueix o no a Netflix, dues sèries de la seva factoria segueixen a la cadena amb bons resultats d’audiència, la franquícia 911.

Renovades: 911 (temporada 6), 911 lone star (temporada 4); Call me Kat (temporada 3); The great north (temporada 4); The resident (temporada 6); Bobs burguer (temporada 13); Los Simpsons (temporada 34), Padre de familia (temporada 20); Cleaning lady (temporada 2); Fantasy island (temporada 2); i Wellcome to Flach (temporada 2).

Cancel·lades/Acabades: The big leap (1 temporada); Our kind of people (1 temporada); Pivoting (1 temporada).

A l’espera: Duncanville; House broken.

Estrenes:Accused: Adaptació d’una sèrie antologia de la televisió britànica, en la qual cada setmana tindrem un nou acusat a la banqueta. Com va arribar fins allà, de quins delictes se l’acusen i si realment és culpable o innocent seran els misteris que s’aniran revelant a mesura que avanci l’episodi. Cada capítol tindrem una història diferent, al més pur estil Alfred Hitchcock Presenta, i amb un repartiment de luxe. Michael Chilkis serà l’encarregat de protagonitzar l’episodi pilot.

‘Monarch’: En realitat aquesta sèrie havia d’estrenar-se la temporada passada. En els ‘upfronts’ de l’any passat només se’n va avançar un cartell i pocs detalls més sobre l’argument, tret que estava basat en el món de la indústria del country. Ara ja sabem que la sèrie està protagonitzada per Susan Sarandon. La sèrie tracta sobre un clan familiar que és al cim de la indústria del ‘country’ però el seu tron està a punt de trontollar quan secrets del seu passat estan a punt de sortir a la llum i fer-ho explotar tot.

Alert: Procedimental policíac creat per John Eisendrath (The blacklist) que encara està tancant el repartiment dels seus personatges principals i que veurà la llum a principis de l’any que ve. ¿Li passarà el mateix que amb ‘Monarch’? La sèrie està protagonitzada pel personatge de Nikki Parker, una dona que decideix ingressar en la unitat de desapareguts de Los Angeles després de la tràgica desaparició del seu fill. Sis anys després d’incorporar-s’hi, la seva vida canvia quan arriba el seu exmarit per dir-li que el seu fill podria ser viu. Cada setmana hi haurà un nou cas, mentre que el misteri principal s’anirà revelant a mesura que avanci la temporada.

‘Monarch’: En realitat aquesta sèrie havia d’estrenar-se la temporada passada. En els ‘upfronts’ de l’any passat només se’n va avançar un cartell i pocs detalls més sobre l’argument, tret que estava basat en el món de la indústria del country. Ara ja sabem que la sèrie està protagonitzada per Susan Sarandon. La sèrie tracta sobre un clan familiar que és al cim de la indústria del ‘country’ però el seu tron està a punt de trontollar quan secrets del seu passat estan a punt de sortir a la llum i fer-ho explotar tot.

Alert: Procedimental policíac creat per John Eisendrath (The blacklist) que encara està tancant el repartiment dels personatges principals i que veurà la llum a principis de l’any que ve. ¿Li passarà el mateix que amb ‘Monarch’? La sèrie està protagonitzada pel personatge de Nikki Parker, una dona que decideix ingressar en la unitat de desapareguts de Los Angeles després de la tràgica desaparició del seu fill. Sis anys després d’incorporar-s’hi, la seva vida canvia quan arriba el seu exmarit per dir-li que el seu fill podria ser viu. Cada setmana hi haurà un nou cas, mentre que el misteri principal s’anirà revelant a mesura que avanci la temporada.

‘Grimsburg’. Jon Hamm torna a la petita després de ‘Mad men’, però en una sèrie d’animació. L’actor posa veu al protagonista d’aquesta paròdia del gènere detectivesc. La sèrie juga amb la dualitat entre la vida personal i familiar del protagonista, un detectiu capaç de resoldre els misteris més indesxifrables però que amb prou feines aconsegueix comprendre què passa pels caps de la seva família i els seus éssers més estimats.

Krapopolis: La nova sèrie d’animació de Fox i d’uns dels creadors de Rick & Morty i Community, Dan Harmond, en què estarà dedicat a parodiar els déus de l’antiga Grècia. Una disfuncional família de déus, humans i monstres mira de governar una de les primeres ciutats del món sense destruir-se entre si.

The CW

El Canal Warner busca nou amo i es ven al millor postor. Mentre arriba el nou cap i decideix quins plans té per a la seva programació, hi ha temps d’incertesa. És una de les cadenes que més sèries ha cancel·lat, mentre que amb prou feines ha anunciat noves estrenes. Fins ara gairebé tots els seus títols anaven dirigits cap a un públic juvenil i caldrà veure si aquesta és la línia en què es mantindran, o bé emprendran nous camins. Els ‘reboots’ d’Embrujadas  i de Dinastía han sigut enterrats i tampoc se li ha donat cap oportunitat al renaixement de Los 4400. El final sembla haver arribat per a altres sagues com Riverdale i Crónicas Vampíricas, amb el final de la primera l’any vinent després de la setena temporada i la cancel·lació de Legacies. Un dels signes que indica fins a quin punt no se sap quin és el camí que s’ha d’agafar és la neteja que s’ha fet dels títols de superherois que tenien en marxa, quan el gènere està més de moda que mai. Warner era el propietari de DC, l’altra gran editorial nord-americana de còmics, i feia anys, abans de Disney, que feia les adaptacions televisives dels herois emmascarats. El conjunt de sèries que les componien es deia ‘arrowvers’, ja que Arrow va ser la primera a arribar. Després de les cancel·lacions de Legends of tomorrowBatwoman i el final l’any passat de SupergirlThe flash i Superman & Lois es queden com a sèries bandera d’aquesta línia. Tot i que sembla que al corredor escarlata li queden poques carreres per disputar. Però que no s’espanti ningú, perquè Gotham knigths sembla que serà l’hereva de la liquidada Batwoman i el destí de Stargirl s’ha de decidir.

Renovades: All American (temporada 5); All American homecoming (temporada 2); Riverdale (temporada 7, que serà l’última); Kung Fu (temporada 3); The flash; Superman & Lois (temporada 3); Walker (temporada 3); Nancy Drew (temporada 4).

Cancel·lades/Acabades: Los 4400 (1 temporada); Naomi (1 temporada); Embrujadas (temporada 4); Dinastía (temporada 5); Legacies (temporada 4); Roswell New Mexico (temporada 4); Into the dark ( temporada 4); Legends of tomorrow (temporada 7); Batwoman (temporada 3).

A l’espera: Stargirl.

Estrenes

The Winchesters. No ens acomiadem de la família caçadora de monstres. Després de quinze temporades en antena amb Supernatural, els Winchester tornen en aquest nou títol destinat a aprofundir en els orígens del clan. Jensen Ackles torna com a Dean Winchester, tot i que la seva presència en la sèrie serà com a narrador d’una història que aprofundirà en com es van conèixer els seus pares, la seva història d’amor i el seu sacrifici per salvar al món d’amenaces sobrenaturals.

‘Walker Independence’. Preqüela o ‘spin off’ de la sèrie Walker, que actualment emet la cadena. Tenim uns nous ‘rangers’ en aquesta sèrie ambientada a finals del segle XIX en el salvatge Oest Nord-Americà. La protagonista és Abby Walker que acaba ficada en els ‘rangers’ després que el seu marit hagués sigut assassinat mentre viatjaven a l’oest per iniciar una nova vida. En la seva recerca de la venjança, s’establirà en un poble anomenat Independence on acabarà assumint l’estrella de xèrif i es convertirà en una de les protectores de la ciutat i iniciarà la tradició familiar.

Gotham knights. La cancel·lació de ‘Batwoman’ no significa forçosament el tancament de tots els arguments oberts en la sèrie. El seu equip de guionistes ha assumit aquest nou projecte que transcorre en una Gotham on Bruce Wayne ha sigut assassinat. Dick Grayson, el primer Robin i actualment Nightwing, assumeix la tasca de reunir un nou equip de justiciers per mantenir nets els carrers de la ciutat més corrupta que han parit les vinyetes. Una Gotham sense Batman ja era el que ens estava explicant Batwoman.

Notícies relacionades

‘Family law’: Una altra d’advocades. Una lletrada amb problemes amb l’alcohol s’enfronta al drama de la seva inhabilitació professional. Només podrà exercir sota la supervisió d’un altre veterà lletrat que accedeixi a ser el seu mentor durant un any.

‘Professionals’: Un d’aquests títols d’acció que ha estat descansant durant un parell d’anys com a conseqüència de la pandèmia, que compta amb Tom Welling (Smallville), Brandan Fraser (La momia) i l’espanyola Elena Anaya entre el seu repartiment. Un especialista en seguretat és contractat per un multimilionari que tem que darrere de l’accident d’un satèl·lit que anava a llançar a l’espai hi pot haver sabotatge.

Temes:

Sèries