ESTRENA SONADA

‘The dropout’: la sèrie sobre l’estafadora biotecnològica Elizabeth Holmes arriba per fi a Disney+

  • Parlem amb Liz Meriwether (‘New girl’), creadora de la sèrie amb Amanda Seyfried com a polèmica fundadora de Theranos, la companyia que havia de revolucionar les anàlisis de sang

‘The dropout’: la sèrie sobre l’estafadora biotecnològica Elizabeth Holmes arriba per fi a Disney+

Disney+

4
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘The dropout’ Auge y caída de Elizabeth Holmes’ (Disney+, dimecres, dia 20) forma part de la llarga col·lecció de sèries recents basades en titulars també recents sobre, sovint, alguna mena d’estafador o estafadora. Igual que les una mica inferiors ‘Super pumped: The battle for Uber’ i ‘WeCrashed’, ens explica la història de l’auge i la caiguda en desgràcia del cervell que hi ha darrere una ‘start-up’ tecnològica: Elizabeth Holmes, la guru biotecnològica que havia de canviar els processos d’anàlisi de sang a través d’una caixa miraculosa

«Aquesta classe moderna d’‘entrepreneur’ es va convertir en una mena de figura mitològica», ens explica la creadora Liz Meriwether (‘New girl’). «Però recentment hem començat a qüestionar les històries que aquestes companyies tecnològiques ens han explicat al llarg dels anys. Als Estats Units, almenys, estem analitzant els mites que envolten el CEO tecnològic i mirant d’entendre com les seves accions repercuteixen en la nostra vida». 

La història real

La història realElizabeth Holmes va deixar els seus estudis de química a Stanford per fundar, amb només 19 anys, la seva pròpia empresa, Theranos (contracció de ‘therapy’ i ‘diagnosi’), amb un producte estrella, la caixa Edison, havia de convertir les temudes anàlisis de sang en una senzilla visita a la farmàcia. L’impossible (fins avui) invent permetria fer una àmplia gamma de proves a partir de només una gota de sang. Els resultats, a més, estarien disponibles en unes quantes hores. ¿Massa bo per ser real? Massa. 

«Estem parlant d’una mena d’estafa tecnològica més espinosa de l’habitual –diu Meriwether–. Holmes no només estava fent malgastar diners la gent. Estava jugant amb la qüestió de l’atenció sanitària i traient sang a les persones». Tot i que Edison no tenia una veritable base científica, Theranos va arribar a estar valorada en 9.000 milions de dòlars. La investigació del periodista John Carreyrou per al ‘Wall Street Journal’ va despertar el món un frau que va incloure l’ús secret de maquinàries d’altres companyies per aconseguir resultats. 

Altres produccions sonores o audiovisuals han explorat abans l’escàndol. Del llibre escrit al respecte per Carreyrou, ‘Mala sangre: Secretos y mentiras en una StartUp de Silicon Valley’, va sorgir un documental d’Errol Morris (‘The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley’) i hauria de sorgir, en principi, una pel·lícula d’Adam McKay amb Jennifer Lawrence en el paper de Holmes. Abans que sèrie dramàtica, ‘The dropout’ va ser un podcast i un llarg documental d’ABC News.

Divertit i ressonant 

Divertit i ressonant Tan sovint s’ha explicat aquesta història que, per un moment, Meriwether es va preguntar «per què necessitem la sèrie, amb tot el que ja existeix». La seva conclusió: «La història no s’havia explicat en realitat des del punt de vista de l’Elizabeth. Vam mirar de comprendre la lògica emocional del que estava fent; per què ho feia. Vaig fer tota la investigació necessària, però després la vaig deixar de banda i, simplement, vaig mirar de ficar-me a la pell dels personatges». 

La versàtil Amanda Seyfried (Marion Davies a ‘Mank’) es va quedar amb un paper reservat en principi a Kate McKinnon, que va baixar del tren per qüestions d’agenda. Però canviar d’una actriu còmica a una, sobretot, dramàtica no va suposar un canvi de to: «McKinnon ja s’havia proposat buscar la serietat», avisa Meriwether, que no volia o no va poder deixar de banda la seva vena de guionista de comèdia, sigui com sigui. «Això no és ‘New girl’, però volia abraçar l’absurditat del món. Silicon Valley em sembla un lloc absurd i volia abraçar això. Sense escriure acudits purs i durs; només deixant que l’humor sorgís dels personatges, les localitzacions, el que passa en escena. Hi ha molts balls... ¡no sé si s’ha ballat tant en la vida real!».

Notícies relacionades

En un dels millors, Holmes es mou desenfrenada per les oficines de Theranos, on ha passat la nit, al ritme de l’himne ‘We run this’ de Missy Elliott. Seyfried s’entrega al paper al 200 per cent i sap extreure l’element més divertit i ressonant. «L’Amanda té l’habilitat de reconèixer l’absurditat, però, alhora, mantenir la intensitat emocional d’una escena. Hi ha poques actrius que puguin resultar divertides sense deixar de capturar la gravetat del que passa». També brilla Naveen Andrews (antic Sayid de ‘Perdidos’) com Sunny Balwani, exnòvio de Holmes i exdirector d’operacions de Theranos. «La seva relació és la més dramatitzada de totes, perquè gairebé no en teníem informació. El que vaig fer va ser agafar el que vaig pensar que sabia i escriure escenes que tinguessin cert sentit». 

‘The dropout’ arrenca gairebé lluminosa per començar després, tan bon punt Theranos es fa miques, a tornar-se més i més fosca. L’acció de la sèrie arriba fins al 2018, l’any de tancament de la companyia. Queda per a la seqüela el judici contra Holmes per nou càrrecs de frau i dos de conspiració. Declarada culpable de tres dels primers i un dels segons, ara espera una sentència (prevista per al setembre) que podria arribar als 80 anys de presó

Temes:

Sèries