PSICOLOGIA

6 consells per superar el Blue Monday

Diversos consells i pautes ens ajuden a afrontar el dia més trist de l'any

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El tercer dilluns de gener és considerat el dia més trist de l’any en funció de diversos factors. Hi influeixen les poques hores de llum, la climatologia, el simple fet que sigui dilluns i que hagi passat el període vacacional. Aquest dia va ser descrit el 2005 per Cliff Arnall, un investigador de la Universitat de Cardiff, i es va basar en una fórmula matemàtica que ell mateix va idear per estimar-lo.

Aquest dia, cada vegada va tenint més repercussió en l’àmbit global. Tot i que no exerceix una influència tan notable com es podria esperar, sí que cau en un mes que per si mateix no s’afronta amb la millor actitud. La pujada de gener genera emocions negatives, que se sumen al fred i a la tornada a la rutina. És per això que, independentment de si estàs immers en un autèntic Blue Monday o si simplement aquest dilluns se t’està fent difícil, veurem com podem afrontar-lo amb energia i optimisme.

Afronta el Blue Monday

Ja han passat tres setmanes des que vam començar l’any. Una nova etapa, plena de nous propòsits que pot ser que no s’estiguin complint. El període nadalenc ha afectat les nostres butxaques i encara queden lluny les següents vacances. Tot conflueix perquè aquest dilluns ens deixem portar per l’apatia i la tristesa. I és que el Blue Monday és per aquestes i diverses raons el dia més trist de l’any.

Amb els consells següents podràs fer front a aquest dilluns trist i al que queda de pujada de gener.

1. Un bon esmorzar

Comença el dia esmorzant una cosa que et vingui de gust. No fa falta que caiguis en el típic esmorzar de cada matí, però si ho necessites per a la rutina, fes-ho des de la calma i sense presses. Pren-te el temps necessari per al primer cafè del dia.

2. Vigila els teus pensaments

La negativitat és un cercle viciós que s’alimenta de factors externs i dels nostres pensaments. Crea un bucle on al cervell li resulta fàcil quedar-se. Per combatre'l, procura posar el focus en aspectes més positius de la jornada i de la teva vida en general. T’ajudarà a no deixar espai per al pensament negatiu.

3. No prenguis decisions importants

Les nostres emocions decideixen sempre per nosaltres. Tot i que intentem gestionar els afers d’una forma racional, sempre acabarem escollint el que estigui en sintonia amb el nostre estat emocional. En els dies tristos, com el Blue Monday, procura no prendre decisions significatives. Ajorna-les per quan et trobis bé.

4. Activitats que t’agradin

És dilluns i s’han de complir les obligacions laborals. Tot i així, hem de buscar moments al llarg del dia per fer activitats que ens agradin. Has de procurar integrar aquestes activitats a la feina, com un dinar especial amb els companys, però també a la vida social i familiar, després de l’oficina.

5. Cuida el que menges

El que mengem influeix de forma directa en com ens sentim. Això és especialment important si un dels propòsits que t’havies marcat per al nou any era perdre pes o simplement menjar millor. No deixis que la tristesa t’empenyi al menjar porqueria. Cuida’t.

6. Espai

Per trobar-nos bé amb nosaltres mateixos, també necessitem espais de solitud i de silenci. Busca avui aquest espai. És un bon moment per a la lectura, la música o la meditació. Però també és molt positiu sortir a córrer o anar a nedar.

Notícies relacionades

Cada acte que realitzem o cada pensament que tenim marca com ens sentim i com es desenvoluparà el dia. Si això és especialment important qualsevol dia, més ho és el dia més trist de l’any, on nombrosos factors interns i externs conflueixen per induir-nos a l’apatia. Per això has de treballar amb actitud per avui sentir-te millor.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia