Al Besòs

Dos mesos de vagues a la fàbrica del Besòs que fa el paper de fumar ‘Smoking’: «Demanem igualtat salarial»

Després de dos mesos de protestes, els treballadors de la fàbrica de paper es reuniran aquest dijous amb la direcció

Jordi Mercader Barata ja és el president de Miquel i Costas

Miquel i Costas invertirà 50 milions en la millora de processos

Dos mesos de vagues a la fàbrica del Besòs que fa el paper de fumar ‘Smoking’: «Demanem igualtat salarial»

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Sota l’embolic viari del nus de la Trinitat, afrontant el riu Besòs, es troba la fàbrica de paper del grup Miquel i Costas, que compta amb uns 250 treballadors. Aquest dimecres, com cada dimecres des de fa dos mesos, tots els seus treballadors («inclosos els encarregats», asseguren els representants del comitè d’empresa) han parat completament la producció i s’han manifestat a les portes de la fàbrica per protestar.

Exigeixen acabar amb la doble escala salarial, de manera que tots els treballadors cobrin el mateix: «Des del 2018, la direcció està trencant els pactes unilateralment, cosa que vulnera l’article 41 de l’Estatut de treballadors, que protegeix el dret a la negociació col·lectiva», explica Antonio Espejo, president del comitè d’empresa, entre els crits de consigna que llancen els seus companys i el penetrant so que es fa notar. La doble escala salarial afecta els contractes posteriors al 2014, de manera que qui va començar a treballar aquell any, o després, cobra menys que els seus companys més veterans.

Tot i que aquest mitjà ha sol·licitat a la direcció de l’empresa una valoració de les protestes i de la situació laboral dels treballadors, els responsables de Miquel i Costas no han respost a la petició d’EL PERIÓDICO.

Així mateix, els treballadors denuncien condicions de treball precàries respecte a la temperatura, i tractes vexatoris per part de la direcció a alguns treballadors: «Fa poc va haver de venir una ambulància perquè un company va tenir un cop de calor mentre treballava», relata Joaquin Morancho, secretari del comitè. Altres veus de denúncia s’afegeixen a la conversa: acusen la direcció de l’empresa d’acovardir amb reduccions o acomiadaments treballadors que han de pagar hipoteques; un altre, assegura que la direcció li va trucar a casa seva, estant de baixa, i el va pressionar per tornar a la feina.

Reunió el dijous 14

Després de vuit setmanes d’aturades i protestes, aquest dimecres 13 els representants sindicals han pogut transmetre una escletxa d’esperança als treballadors: «Demà ens hi reunim», han aconseguit que la direcció citi el comitè d’empresa per a una trobada, que tindrà lloc aquest dijous a les 18.00 hores. Això sí, cap dels presents considera que se surti de la reunió amb un acord: «Anirem amb les expectatives molt baixes», assumeixen el president i el secretari del comitè d’empresa.

Ja sigui per l’anunci de la trobada entre treballadors i direcció, o per la mateixa manera de ser dels empleats, la protesta es desenvolupa en un ambient de fraternitat, bon humor i una mica més de desinhibició. Un dels manifestants, que viu a Blanes i actualment està de vacances, s’ha desplaçat a la protesta amb una disfressa de Batman: «La justícia no descansa ni per vacances», assegura, el crit. Altres setmanes ha vingut disfressat de Darth Vader, o de cavall: «aquell dia m’anomenaven ‘Horse’ Luís –explica aquest treballador–, això al final ho faig perquè els ànims estan molt caldejats, i sempre va bé apaivagar amb una mica d’humor».

Esmòquing, Bíblies i bosses de te

El grup Miquel i Costas és conegut per produir el paper de fumar de la marca Smoking, però en realitat fabrica per a moltes altres empreses tabaqueres com Philip Morris. A més, de les seves plantes surten altres productes com bossetes de te, palles de paper, el paper de Bíblia o Alcorà i, fins i tot, les paperetes per votar.

Notícies relacionades

Les protestes van començar poc després del canvi en la presidència al grup Miquel i Costas. El juny d’aquest any, el consell d’administració de la companyia (que cotitza a la borsa des del 1978) va aprovar que Jordi Mercader Barata succeís en la presidència el seu pare, Jordi Mercader Miró, que va ostentar el càrrec durant 30 anys.

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma a EL PERIÓDICO Santa Coloma

Temes:

Vagues