Testimonis en primera persona

«Estem farts d’escarabats»: parlen veïns que fa tot l’estiu que estan en guerra contra les plagues

Ciutadans de Santa Coloma, Sabadell i Badalona lluiten durant mesos contra les incessants molèsties per aquests insectes

CONTEXT | Estiu rècord d’escarabats: la demanda per exterminar-los creix un 40%

SABADELL | Sabadell idea un ‘mapa de plagues d’escarabats’ per monitorar-los a partir d’un projecte pilot

«Estem farts d’escarabats»: parlen veïns que fa tot l’estiu que estan en guerra contra les plagues

EPC

6
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La primera queixa de la Laura Méndez dirigida a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet sobre la presència d’escarabats data del 29 de juny. Aquesta veïna del barri de Singuerlín, que va enviar a EL PERIÓDICO el seu testimoni a finals d’agost davant la desesperació per haver estat tot l’estiu batallant contra aquests insectes, comunicava al consistori les incessants molèsties per l’aparició d’escarabats als carrers Singuerlín i Avinguda Catalunya de la ciutat catalana, tant en l’espai públic com al seu domicili, situat en la segona via citada.

En la seva resposta per escrit del 27 de juliol, a la que ha tingut accés aquest diari, el consistori colomenc al·ludia a controls de plagues a càrrec de l’empresa contractada a tal efecte els dies 15 de juny i 7 i 10 de juliol als carrers esmentats per Méndez. Quant al seu domicili i comunitat, al tractar-se d’«un assumpte de caràcter privat», l’administració local remetia la veïna a «contactar amb una empresa de control de plagues».

«Vaig trucar a una empresa i em van dir que em cobrarien 3.000 € de fumigació i que, a l’entrar els escarabats des de la via pública, el problema continuaria igual», assenyala Méndez. Diversos testimonis veïnals que denuncien estar «farts dels escarabats» es pronuncien entorn del buit que es produeix perquè els ajuntaments no poden intercedir als domicilis privats i les empreses privades no poden fer-ho en la via pública, responsabilitat municipal. «Aquest estiu està sent especialment complicat per a la gestió de les plagues a la ciutat», admetia en la seva contestació el Servei de Medi Ambient i Protecció Animal de Santa Coloma.

Abans de la resposta de l’ajuntament, el 15 de juliol, Méndez havia enviat una altra queixa. Aquell mateix dia, després d’una desinfecció municipal cinc dies abans, la veïna deia haver vist «quatre escarabats vius al meu balcó» al número 47 de l’Avinguda Catalunya de Santa Coloma. «Em sembla indignant que no pugui obrir ni una sola finestra per ventilar la casa amb la calor que està fent perquè entri aire», denunciava la veïna.

En aquesta ocasió, el consistori, en la seva resposta del 8 d’agost, esmentava intervencions de desinfecció els dies 26 de juliol i 1 d’agost a la zona denunciada, tornant a incidir en l’especial complexitat d’aquest estiu. El 3 d’agost, la veïna havia elevat fins i tot una instància a l’Agència Catalana de Consum de la Generalitat de Catalunya. «Continuo veient escarabats a casa meva diàriament», explica la Laura Méndez a aquest diari. Consultada l’Associació de Veïns de Singuerlín, el seu president, en Joaquim Jaumejoan, assegura no haver rebut reclamacions veïnals entorn de plagues.

Però la guerra estiuenca contra les plagues d’escarabats no és ni de bon tros exclusiva de Méndez ni Santa Coloma. Empreses especialitzades en control de plagues ja van exposar a aquest diari un increment aquest 2023 del 40%de les seves actuacions en relació amb l’any passat. El fenomen es veu agreujat a l’estiu, ja que la calor afavoreix la reproducció d’aquests insectes corredors d’hàbits nocturns.

A Sabadell, una altra gran ciutat catalana, la casuística de les plagues és especialment notòria. Mostra d’això és que l’alcaldessa Marta Farrés (PSC) ha inclòs al nou cartipàs municipal de l’ajuntament una inèdita regidoria de Gestió de Plagues enfocada a l’espai públic de la ciutat. Aquest dimarts 29 d’agost, sense anar més lluny, el consistori va anunciar un projecte pilot a dos barris de la ciutat, Gràcia i Can Feu, on s’idea un nou ‘mapa de plagues d’escarabats’ que permeti monitorar-los en un futur pròxim.

Tot i que encara és aviat per avaluar la mesura, en Manuel Navas, president de la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell, titlla la nova regidoria de Gestió de Plagues de Sabadell d’«encertada», ja que és «un problema que es fa patent en diversos barris de la ciutat».

«Vam fer obres als baixos pels escarabats»

Una de les zones a què es refereix el president Navas és el sabadellenc barri de Gràcia. El mateix ajuntament hi va organitzar aquest dimarts 29 d’agost la presentació de l’esmentat ‘mapa de plagues d’escarabats’, que es basa en la inspecció de 824 pous, 707 a Gràcia i 117 a Can Feu. Entre l’1 de gener i el 25 d’agost d’aquest any, l’Ajuntament de Sabadell estima haver portat a terme unes 1.453 actuacions entorn de plagues. El 2022 hi va haver a l’urbs 1.180 avisos ciutadans al respecte, el 21,3% més que el 2021.

La Laia Orpi, precisament veïna de Gràcia, emfatitza que al domicili dels teus pares, al número 127 del C/ Montserrat del centre de Sabadell, pateixen presència massiva d’escarabats des de fa ni més ni menys que cinc anys. «El 2021 vam haver de fer obres als baixos precisament per veure si així entraven menys escarabats», explica Orpi, que assegura que abans de la reforma «la meva mare es trobava escarabats al llit i tot».

Tot i que des d’aleshores la problemàtica va millorar, «continua sent una passada, una exageració». I per provar-ho, la veïna mostra les dues fotografies que obren aquest reportatge: desenes d’escarabats recollits aquest mateix dilluns 28 després del cap de setmana de pluges. A finals d’aquest agost, precisament, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat ha licitat (el valor del contracte està estimat en 818.283,56 €) el servei de desinfecció, desinsectació i desratització que han demandat durant l’estiu diversos veïns de barris com Bellvitge.

«Se’t ficaven a la boca i les orelles»

En Mariano Molina també parla d’una batalla contra les plagues al barri de Sabadell l’associació veïnal del qual presideix, Torrent del Capellà. El veí mostra a aquest diari fins i tot una instància municipal del 3 de juliol, en les albors de l’estiu, en què l’entitat veïnal sol·licitava la desparasitació de la plaça del Primer de Maig i el C/ Clavells, on havia notat la recurrent presència de «pugons als arbres i puces a terra», i de la plaça del C/ Gardènies, on també denunciaven pugons tant als arbres com a la zona de jocs infantils.

«No es podia estar al balcó: se’t ficaven fins i tot a la boca i a les orelles». L’Alex Ocaña, veí del barri Torrent de Capellà de Sabadell, al·ludeix així a l’omnipresència al barri de l’escarabat de l’om, propi de zones on és habitual aquest tipus d’arbre. Ocaña assegura que el barri pateix la plaga des de fa mesos. «Una treballadora municipal va venir a inspeccionar la zona al juny, però allà es va quedar: no n’hem sabut res més», lamenta.

Notícies relacionades

També a Badalona els veïns pateixen els escarabats. En Julio Molina, president de la Federació d’Associacions Veïnals de Badalona (FAVB), situa els principals focus històrics d’aquests insectes a Sant Roc i Llefià.

Des d’allà es pronuncia en Jordi Mesas, president de l’Associació de Veïns Sant Joan de Llefià-Gran Sol, que explica haver patit escarabats als carrers del barri «durant tot l’estiu», comenta, esmentant també la presència de rates «en funció de l’època». «Això dels escarabats ve de fa anys. Record que allò de l’estiu de l’any 2021 va ser bestial», conclou Mesas.