Màxima responsable des del 2009

Núria Parlon (PSC), investida alcaldessa de Santa Coloma per quarta vegada i amb majoria absoluta

Núria Parlon (PSC), investida alcaldessa de Santa Coloma per quarta vegada i amb majoria absoluta

Ayuntamiento de Santa Coloma

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Núria Parlon (PSC) ha sigut investida alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet per quarta vegada aquest dissabte 17 de juny després de revalidar la seva folgada majoria absoluta (17 regidors de 27) en les eleccions municipals del 28 de maig (28M). L’anècdota de la constitució del consistori ha sigut el llançament d’una pedra contra les finestres de la seu municipal, per part d’un manifestant a l’exterior.

Aquesta és la seva tercera majoria absoluta consecutiva des del 2015, i ha recollit novament, després d’aconseguir-ho ja el 2019, la millor quota de vot socialista (51,34%) a tota l’àrea metropolitana de Barcelona dels 3,3 milions d’habitants. A banda de l’hegemonia de Parlon, el mandat 2023-2027 estarà marcat a Santa Coloma per la presència de l’extrema dreta de Vox, que va aconseguir dos regidors el 28M.

Mentre Parlon torna a exhibir la seva implantació a Santa Coloma, el mediàtic Gabriel Rufián, que ERC havia presentat com a alcaldable i ‘ariet metropolità’ per potenciar a la conurbació la marca republicana, va aconseguir el 28M quatre regidors, tan sols un regidor republicà més que el 2019 (3). Amb l’historial electoral d’ERC a la ciutat no és un mal resultat, de fet és el millor registre republicà de la història a la ciutat: 5.880 ciutadans(14,9%) van confiar el seu vot a ERC, unes 1.400 més que el 2019 (9,9%).

La dada, no obstant, queda lluny de l’’efecte Rufián’ a què aspiraven els republicans, que literalment no van tenir capacitat per restar ni un sol regidor a Parlon. L’estratègia va tenir a veure més amb esmorteir un potencial esvaïment republicà –com els de Badalona l’Hospitalet, per exemple– que amb si més no aspirar a competir amb el PSC.

Vox hi entra, els comuns desapareixen i Gragera resisteix

Més enllà del PSC i ERC, que aglutinen 21 dels 27 regidors del Ple municipal colomenc, el nou Ajuntament de Santa Coloma l’integren també Ciutadans (2)el PP (2) Vox (2), que accedeix a representació municipal en la línia d’altres grans ciutats metropolitanes on l’extrema dreta, anteriorment representada per PxC, ja va tenir presència fins al 2015.

La gran absència en el plenari colomenc del 2023 al 2027 seran els comuns, sobretot pel protagonisme d’aquest espai polític a les primeres alcaldies democràtiques (PSUC) de la ciutat. Els morats directament desapareixen i perden els 3 regidors que atresoraven des del 2019. Salvant les distàncies, el fenomen recorda la caiguda el 2019 de SOM Gramenet, la llavor de la CUP, ja que els morats es queden a un grapat de vots (4,84% del vot, i el llindar mínim de representació és el 5%) d’obtenir un regidor.

Quant a la pervivència de Ciutadans, Santa Coloma és un cas excepcional a l’àrea metropolitana: es tracta de l’única ciutat de les 36 on els taronges obtenen representació. I no precisament per la marca, en plena descomposició nacional, sinó perquè el candidat Dimas Gragera ha aconseguit impulsar una marca pròpia que ha aconseguit mantenir una borsa d’uns 3.000 vots i perdre només un regidor (de 3 a 2).

Notícies relacionades

Al flanc de la dreta hi destaca també la representació del PP (2), que torna a un ple municipal del qual va desaparèixer el 2019. En aquest cas de la mà de Miguel Juradohistòric regidor de Xavier García Albiol que es val de l’auge nacional de la marca i que planteja seguir a Santa Coloma la línia del nou alcalde popular a Badalona.

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma de Gramenet a EL PERIÓDICO Santa Coloma