Polèmica preelectoral

SOS Gent Gran Santa Coloma, crítics amb la promesa de Rufián: «Volem una residència 100% pública»

El moviment veïnal de persones grans exigeix a la Generalitat una partida pressupostària per a l’equipament

SOS Gent Gran Santa Coloma, crítics amb la promesa de Rufián: «Volem una residència 100% pública»

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La plataforma SOS Gent Gran Santa Coloma, a través de la qual es vertebra el moviment veïnal de persones grans de Santa Coloma de Gramenet, s’ha pronunciat críticament sobre la recent i polèmica promesa de l’alcaldable colomenc Gabriel Rufián (ERC) i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, sobre la construcció d’una segona residència pública per a persones grans a la ciutat –demanda històrica de SOS Gent Gran– en cas que ERC governi després de les eleccions municipals del pròxim 28 de maig.

«Ens sembla una ofensa al moviment d’avis de Santa Coloma», afirma a aquest diari Manolo Merchán (72 anys), portaveu de SOS Gent Gran. Els jubilats, alineats en aquesta ocasió amb les crítiques que també ha expressat l’alcaldessa Núria Parlon (PSC), vinculen la promesa electoral de Rufián i Campuzano a una possible privatització de la futura residència.

«No es tracta que l’Ajuntament de Santa Coloma construeixi una residència i després la Generalitat, juntament amb un operador privat, pensi si concertar places públiques i quantes, sinó que totes les places de la residència tinguin al darrere pressupost públic i, per tant, no facin pagar a cada avi 3.000 € per cada una. Volem una residència 100% pública», reivindica Merchán.

Sis anys reivindicant la segona residència

Des de SOS Gent Gran, que cada dilluns aglutina unes 200 persones grans a la plaça de la Vila de Santa Coloma que reivindiquen els seus drets, emfatitzen la lluita durant els últims sis anys per la segona residència pública colomenca.

«Sis consellers ens han dit els últims anys que no volen destinar pressupost públic de la Generalitat a la segona residència. I això és justament el que demanem perquè no volem que hi hagi pel mig un operador privat: ¡ja tenim diverses residències privades a la ciutat!», comenta Merchán, que censura la «deriva neoliberal» de les polítiques sobre les persones grans.

En uns termes molt similars es va pronunciar aquesta setmana l’alcaldessa Núria Parlon, que fins i tot va exigir demanar «perdó» al conseller Campuzano pel seu suport explícit a la promesa electoral de Rufián. Campuzano, va incidir Parlon, «ha menystingut el moviment veïnal local que lluita per la residència». «Jo no construiré una residència, com diu que farà Rufián, perquè després la Generalitat es pensi si concerta places o no», va afegir la també candidata socialista.

Campuzano compareixerà

Després que tots els partits tret d’ERC demanessin la compareixença de Campuzano perquè expliqui si la inversió en la residència de Santa Coloma està condicionada al resultat electoral d’ERC a la ciutat, el conseller haurà de comparèixer pròximament a la comissió del Parlament que fiscalitza el seu departament per donar explicacions.

En els gairebé sis anys de vida de SOS Gent Gran, la plataforma ha aconseguit importants victòries, va informar Helena López. Exemples paradigmàtics són l’ampliació de 42 places en la residència Ramon Berenguer i un centre de dia per a 30 persones en el mateix espai.

Notícies relacionades

A més, l’ajuntament, responent a la seva reivindicació, va convertir l’antiga escola Miguel Hernández en 48 vivendes dotacionals per a majors de 65 anys en situació de fragilitat i vulnerabilitat, places que es van adjudicar amb l’entrega de claus l’estiu passat.

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma de Gramenet a EL PERIÓDICO Santa Coloma