Sanitat pública
Més de 80 professionals de l’Esperit Sant de Santa Coloma reforcen els seus coneixements en l’abordatge de la disfàgia
És una alteració de la deglució que afecta la qualitat de vida de les persones que la pateixen i que provoca tensions psicològiques i socials
Durant la jornada també es van distribuir receptes de postres entre els pacients amb dificultats per empassar-se líquids o aliments

Des de fa més de dos anys, l’Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) disposa d’una unitat específica de disfàgia per avaluar i tractar els pacients hospitalitzats i ambulatoris i fer-ne el seguiment. Aquest dimecres, 20 d’abril, la Fundació Hospital de l’Esperit Sant (FHES) va celebrar el Dia Institucional de la Disfàgia i des del Grup de Treball del centre es va aprofitar per fer un taller amb l’objectiu de difondre la col·laboració del grup amb tots els professionals en la detecció i el tractament de la disfàgia entre els pacients ingressats i els que venen a consultes externes.
En total, hi van participar més de 80 professionals dels diferents torns. Durant la jornada també es van distribuir receptes de postres molt senzilles per a pacients que pateixen dificultats per empassar-se líquids o aliments. «La detecció i la intervenció multidisciplinària de la disfàgia redueix la morbiditat i la mortalitat i millora la qualitat de vida de les persones que la pateixen, i és per això que és clau que tots els professionals assistencials puguin diagnosticar i tractar els pacients que la pateixen», remarquen des de la FHES.
La disfàgia orofaríngia, o dificultat a l’hora d’empassar-se aliments o líquids, és una alteració de la deglució que afecta la qualitat de vida de les persones que la pateixen i que provoca tensions psicològiques i socials tant en els pacients com en els seus familiars. A més, en els casos més greus la disfàgia orofaríngia es pot complicar amb desnutrició i pneumònia per aspiració i pot arribar a provocar la mort del pacient.
Des de finals del 2021 la Fundació Hospital de l’Esperit Sant té en marxa un programa formatiu dirigit als professionals de l’atenció primària amb l’objectiu de millorar la prevenció i la detecció precoç de la disfàgia, augmentar els seus diagnòstics i facilitar-los la intervenció.
Així, des de l’hospital assenyalen que, en els pròxims mesos, s’intensificarà aquesta formació entre els professionals dels cinc centres d’atenció primària de Santa Coloma de Gramenet.
Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Habitatge turístic Multes de fins a mig milió d’euros per als propietaris d’habitatges que no realitzin aquest tràmit
- Òbit Qui era Diogo Jota, el jugador del Liverpool mort en un accident de trànsit a Zamora
- Servei al límit "¿Per què no surt el meu tren?" Així controla Rodalies les incidències des del seu Centre de Gestió
- Directius Mor l’exdirector de Port Aventura i Riu Hotels, l’empresari mallorquí Lluís Rullan Colom
- Mor Michael Madsen, actor de 'Kill Bill' i 'Reservoir Dogs', als 67 anys
- Ocupacions d'estiu De provador de platges a tastador de gelats: les ocupacions més singulars de la temporada d'estiu
- Incidències Un transformador que fon fusibles deixa més d’una setmana sense llum unes 160 llars i comerços de Barcelona
- Trama Koldo Ministres amb seient a Ferraz donen per fet una «reestructuració» en el PSOE «no només limitada a Organització»