Sanitat pública

Més de 80 professionals de l’Esperit Sant de Santa Coloma reforcen els seus coneixements en l’abordatge de la disfàgia

  • És una alteració de la deglució que afecta la qualitat de vida de les persones que la pateixen i que provoca tensions psicològiques i socials

  • Durant la jornada també es van distribuir receptes de postres entre els pacients amb dificultats per empassar-se líquids o aliments

Més de 80 professionals de l’Esperit Sant de Santa Coloma reforcen els seus coneixements en l’abordatge de la disfàgia

FHES

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Des de fa més de dos anys, l’Hospital de l’Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) disposa d’una unitat específica de disfàgia per avaluar i tractar els pacients hospitalitzats i ambulatoris i fer-ne el seguiment. Aquest dimecres, 20 d’abril, la Fundació Hospital de l’Esperit Sant (FHES) va celebrar el Dia Institucional de la Disfàgia i des del Grup de Treball del centre es va aprofitar per fer un taller amb l’objectiu de difondre la col·laboració del grup amb tots els professionals en la detecció i el tractament de la disfàgia entre els pacients ingressats i els que venen a consultes externes.

En total, hi van participar més de 80 professionals dels diferents torns. Durant la jornada també es van distribuir receptes de postres molt senzilles per a pacients que pateixen dificultats per empassar-se líquids o aliments. «La detecció i la intervenció multidisciplinària de la disfàgia redueix la morbiditat i la mortalitat i millora la qualitat de vida de les persones que la pateixen, i és per això que és clau que tots els professionals assistencials puguin diagnosticar i tractar els pacients que la pateixen», remarquen des de la FHES.

La disfàgia orofaríngia, o dificultat a l’hora d’empassar-se aliments o líquids, és una alteració de la deglució que afecta la qualitat de vida de les persones que la pateixen i que provoca tensions psicològiques i socials tant en els pacients com en els seus familiars. A més, en els casos més greus la disfàgia orofaríngia es pot complicar amb desnutrició i pneumònia per aspiració i pot arribar a provocar la mort del pacient.

Des de finals del 2021 la Fundació Hospital de l’Esperit Sant té en marxa un programa formatiu dirigit als professionals de l’atenció primària amb l’objectiu de millorar la prevenció i la detecció precoç de la disfàgia, augmentar els seus diagnòstics i facilitar-los la intervenció.

Notícies relacionades

Així, des de l’hospital assenyalen que, en els pròxims mesos, s’intensificarà aquesta formació entre els professionals dels cinc centres d’atenció primària de Santa Coloma de Gramenet.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO