VOLUNTÀRIA

L'Hospital Esperit Sant de Santa Coloma potencia l'alta precoç postpart

Les mares i els nadons sense risc poden anar-se'n a casa al cap de 24 hores

fotopartos

fotopartos

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb l’objectiu de reduir l’estada hospitalària de les dones i els nadons després d’un part, la Fundació Hospital Esperit Sant (FHES) de Santa Coloma de Gramenet ha establert un programa d’atenció domiciliària neonatal i puerperal, que permet a les dones anar-se’n a casa al cap de 24 hores del naixement sempre que no hi hagi cap complicació.

Aquesta mesura, que es va iniciar durant la pandèmia de la Covid-19, «aporta múltiples beneficis tant a la mare com al nadó, que només passen una nit al centre i reben a casa la visita de la llevadora», assenyalen des de la FHES. «També facilita l’inici de les noves rutines i de la lactància materna, a més de reduir el risc de contraure infeccions intrahospitalàries», afegeixen.

L’alta precoç postpart a la FHES té lloc gràcies a la coordinació del seu Servei de Ginecologia i Obstetrícia; el Servei de Pediatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, amb qui la FHES manté una aliança per oferir cobertura integral en el Servei de Neonatologia, i les matrones de l’ASSIR de Santa Coloma, que són les encarregades del seguiment de la mare i el nadó, primer a casa i després al CAP.

Visites a domicili

De dilluns a diumenge, les matrones de l’ASSIR realitzen una visita a domicili, en què es porta a terme el cribratge de metabolopaties endocrines al nadó (punxada al taló) i s’acompanya la mare «per fomentar el vincle amb el recent nascut i potenciar la lactància materna». Aquestes visites es fan 48 hores després del part.

A més, 72 hores després, les matrones fan una consulta telefònica per assessorar la mare i, en funció de les seves necessitats i de les del nadó, es decideix si la pròxima visita es fa al domicili o en la consulta.

Notícies relacionades

La participació en el programa d’alta precoç és voluntària i només s’hi poden acollir les dones amb part vaginal sense complicacions i amb nadons sans i sense res constatable durant l’exploració pediàtrica.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA