contaminació atmosfèrica

L'Institut 9 de Santa Coloma participa en el projecte 'AtmOOs' per conèixer els hàbits de mobilitat de l'alumnat

La iniciativa mediambiental ofereix al centre la possibilitat de veure com els desplaçaments dels estudiants fins a l'institut afecten la qualitat de l'aire i treballar aquest aspecte a l'aula

atmoos

atmoos

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Institut 9 de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona) s’ha afegit al projecte mediambiental ‘AtmOOs’ sobre mobilitat sostenible en el marc del programa d’estudis de 2n d’ESO. ‘AtmOOs’ ofereix al centre educatiu colomenc la possibilitat de veure com els desplaçaments de l’alumnat fins a l’institut afecten la qualitat de l’aire.

‘AtmOOs’ és un sistema que permet conèixer els hàbits de mobilitat de l’alumnat dels centres educatius i del seu entorn, així com les emissions associades. L’alumnat és el protagonista d’‘AtmOOs’, però s’obre també al seu entorn. L’aplicació i la web són canals de comunicació bidireccionals amb què tant l’alumnat com les seves famílies poden contribuir a la base de dades i ajudar a generar coneixement de gran valor per a la gestió de la mobilitat.

En una sessió concreta el 19 de febrer, a l’Institut 9 es van poder registrar les dades de tot l’alumnat del centre (1r i 2n d’ESO). Aquestes dades han quedat registrades i transformades en gràfics sobre tipus de mobilitat, transports utilitzats majoritàriament, incidència en la qualitat de l’aire, mapa de color amb els llocs de residència de l’alumnat i traçat del camí escolar fins a l’institut.

Hi ha una segona part del projecte que suposa identificar punts negres del camí escolar a través de l’aplicació d’‘AtmOOs’, en què els mateixos alumnes registren les incidències i les pugen amb la foto del lloc concret. Aquesta part s’implementarà pròximament a l’institut colomenc en el marc del desenvolupament del projecte.

Projecte ‘AtmOOs’

‘AtmOOs’ neix de la preocupació per millorar la qualitat de l’aire, conèixer i generar coneixement per prendre millors decisions referents a la mobilitat. ‘AtmOOs’ es va iniciar el 2018 com una prova pilot al districte barceloní de l’Eixample.

Es tracta d’un projecte de ciència ciutadana vehiculat a través dels centres educatius que combina l’ús de les noves tecnologies amb l’àmbit de la sensibilització ambiental i les plataformes de difusió del coneixement. 

La participació en ‘AtmOOs’ genera informació de gestió que pot permetre millorar la mobilitat i, per tant, la qualitat de l’aire, informació que es pot complementar amb enquestes de mobilitat típiques. Creuant les dades obtingudes amb altres fonts d’informació existents es poden definir paràmetres com els camins escolars, l’ús del transport públic i carrils bici, la distribució geogràfica i dades sociodemogràfiques associades a la mobilitat, entre d’altres.

Notícies relacionades

L’objectiu d’‘AtmOOs’, a més d’aprofundir en la sensibilització i conscienciació, és la de guiar la comunitat participant en el descobriment de les causes, conseqüències i possibles solucions de la contaminació atmosfèrica.

Més notícies de Santa Coloma