Aterratge fallit de Tomorrowland a Espanya

L'evacuació de 22.000 persones al concert celebrat a Can Zam va acabar amb una vintena de ferits lleus

Els organitzadors atribueixen l'incendi a un "problema tècnic" i tornaran el preu de l'entrada

949ab770-332d-4569-883d-962be89a02a5

949ab770-332d-4569-883d-962be89a02a5

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÁNCHEZ / BARCELONA

L’incendi que va obligar a evacuar 22.000 persones que assistien al festival de Tomorrowland no va arruïnar una festa qualsevol. Ahir a la nit al parc de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet havia aterrat per primera vegada a Espanya un dels millors festivals de música electrònica del món, lamenten els fans. El sinistre va causar ferides lleus a una vintena de persones.

D’origen belga, a través de la fórmula Unite, els seus propietaris han conquistat països de la resta del planeta. L’espectacle del 2017, The Amicorum Spectaculum, d’estètica circense semblant a la que es respira a la pel·lícula Moulin Rouge, va connectar dissabte passat persones de Dubai, Alemanya, Israel, Líban, Malta, Espanya, Corea del Sud i Taiwan.

Marc de fusta

Marc de fustaLa connexió de Barcelona, i la resta de ciutats, amb Bèlgica es va portar a terme a través d’una pantalla, encastada dins un marc amb elements de fusta i de cartró-pedra, que remetien a la temàtica de circ. Aquest decorat va ser el que va cremar ahir a la nit i, al fer-ho, va boicotejar la festa a les milers de persones que feia mesos que esperaven la cita amb els DJ amb més pedigrí internacional.

Tot i que les portes del recinte van obrir a les 15.00 hores, a les 22.00, quan es va declarar l’incendi, el festival acabava de començar. La nit havia de ser llarga, fins ben entrada la matinada. Però va acabar molt abans, quan va aparèixer a la part superior de l’escenari una petita flama.

«Suposàvem que algú l’apagaria», recorda Floren Pelaz, un dels assistents. Però van passar els minuts i «ningú no va fer res». Les flames es van estendre fins a la base de l’escenari i des d’allà va començar una foguera tan gegantina com el decorat que «va espantar els que eren més a prop».

Raphael Engler, un altre dels assistents, va explicar que la por va durar només «uns cinc minuts», en què hi va haver «empentes» i nervis de tots els que fugien del foc. «Vaig trobar a faltar alguna indicació a través dels altaveus», va criticar. Mireia López, una altra espectadora, en declaracions a EFE, també va lamentar l’absència d’indicacions i afirma que la primera decisió d’evacuar la van prendre ells quan van començar «a caure espurnes a sobre el públic».

Notícies relacionades

A través d’un comunicat, Blanco y Negro Music, l’empresa responsable de l’esdeveniment a Espanya, van anunciar ahir que retornaran «íntegrament» l’import de les entrades. Sobre les causes que van provocar el foc, asseguren que va ser degut a un «problema tècnic».

Els especialistes dels Bombers i dels Mossos d’Esquadra van fotografiar ahir, enfilats en una gran grua, detalls dels focus de l’escenari del concert de Tomorrowland, per intentar aclarir què va passar.