SEXE, BORRATXERES I GAMBERRISME AL CARRER
"El Port Olímpic està segrestat i més d'esquena a la ciutat que mai"
Els veïns de la Vila Olímpica reclamen el final de l'incivisme salvatge als carrers del barri
L'ajuntament prepara un nou pla d'usos del port i l'oposició denuncia imprevisió
No agafa per sorpresa a ningú que al Port Olímpic hi hagi baralles i 'botellon'. Però commociona molt que un intèrfon aparegui esquitxat d'excrements humans. I indigna la imatge de la prostitució entre els arbustos, quan es comença a fer de dia. La Vila Olímpica es considera víctima d'un “segrest”. I aquí no hi ha síndrome d'Estocolm, sinó més aviat tot el contrari: un desig unànime de treure's de sobre una oferta d'oci que els ha col·locat de nou, denuncien, "d'esquena al mar".
El barri aspira a recuperar el port. Fa ja temps que van deixar de passejar entre els vaixells perquè la zona, expliquen, ha perdut l'encant familiar, l'ús ciutadà. Per això tenen la mirada posada en el 2020, quan acaba l'actual concessió del Port Olímpic, quan es podrà 'resetejar' la configuració actual. Jordi Giró, president de l'Associació de Veïns de la Vila Olímpica, admet que la “concentració tan important de gent en un únic lloc és difícil de gestionar”, però no es resigna davant uns locals que no li agraden “i que allunyen els residents”. “Quan generes un espai de conflicte, la gent deixa d'acostar-s'hi; els joves, per exemple, tenen por perquè les baralles són diàries. Ens han segrestat el port; està més d'esquena a la ciutat que mai”.
Jordi Giró
president AAVV vila olímpica
"Els joves del barri tenen por d'anar al Port Olímpic perquè les baralles són diàries. Quan generes un espai de conflicte, la gent deixa d'acostar-s'hi"
NOVA REGULACIÓ
L'ajuntament, o més ben dit, el districte de Sant Martí, en qui l'alcaldia delega la veu en aquest espinós assumpte, explica que s'ha començat a redactar el nou pla d'usos del Port Olímpic. Marc Andreu, conseller tècnic, avança que ja està en marxa el diàleg “amb tots els implicats” per aconseguir un document que primi “els interessos de proximitat” per sobre del que legítimament defensen els locals d'oci. “Ara hi tenim 23 discoteques”, recorda Giró. El districte vol que el tràmit sigui relativament àgil, de manera que la nova normativa estigui a punt de cara a l'estiu del 2017. A més del nou reglament, el consistori aspira que la Generalitat, amb qui té previst reunir-se, li cedeixi la gestió absoluta de la zona, al considerar, assenyala Andreu, que això és “molt més un espai de ciutat que un port esportiu”.
Giró considera que l'ajuntament ha fallat “en el control de les llicències”. I recorda la matinada del mandat anterior en què va visitar el Port Olímpic amb un regidor del govern. “En un sol passeig ens van oferir 26 copes, tota classe de drogues i serveis sexuals”. Una manera de dir que aquest no és un problema d'Ada Colau. Ni de Xavier Trias. El problema, es llegeix entre les línies del seu relat, arrossega la deixadesa acumulada durant anys. “Estem en el moment més crític”, concedeix.
Joaquim Forn
ciu
"Per més que aquesta situació sigui habitual, Barcelona no pot renunciar a un barri determinat"
Joaquim Forn, portaveu de CiU al consistori, considera que les imatges de sexe oral al carrer són “una crònica anunciada” fruit de la “relaxació i la poca predisposició del govern a actuar. “Aquesta deixadesa també la patim amb el fenomen del ‘top manta’. Per més que aquesta situació sigui habitual, Barcelona no pot renunciar a un espai o a un barri determinat”.
UN CAS "EXTREM"
Per part d'ERC, Alfred Bosch sosté que la capital catalana “té un greu problema d'incivisme", i que el del Port Olímpic n'és un "cas extrem". El regidor independentista fa seu el reclam de Giró en el sentit de modificar els usos d'aquest espai perquè es vinculi a “uns horaris diürns i d'ús familiar”. Marilén Barceló (Ciutadans) explica que el problema de la higiene és un “assumpte recurrent en els consells de barri” de la zona afectada, i no s'explica “la falta de prevenció” quan “és evident que el turisme es dispara en determinats moments de l'any”. “No es cuida la ciutat -lamenta- i la sensació d'abandonament general és evident. Fa falta més seguretat, més vigilància i més prevenció”, recepta.
Notícies relacionadesLa regidora socialista Carmen de Andrés considera que aquests incidents són un "assumpte puntual que se succeeix des de fa algun temps [sic], com en altres carrers de Barcelona". I assegura, a més, que el govern municipal -del qual el PSC forma part- "està posant els mitjans per reconduir la situació".
Alberto Fernández Díaz
pp
"Lluny d'aturar els problemes, sembla que Colau els està agreujant. Els veïns no solament no poden dormir, sinó que ara tampoc poden viure als seus barris"
Alberto Fernández Díaz (PP) creu que a Colau “Barcelona se li escapa de les mans”. “Lluny d'aturar els problemes indesitjats del turisme, sembla que s'estan agreujant i s'estan multiplicant per la resta de la ciutat. Els veïns no solament no poden dormir, sinó que a més tampoc poden viure als seus barris”, censura el regidor conservador. La portaveu de la CUP María José Lecha vincula les imatges de sexe explícit al carrer amb la "massificació turística", gent que ve a Barcelona "i que no sent com a seva la ciutat". Segons la seva manera de veure-ho, "la permissivitat amb el turista és una realitat a la ciutat".
- Maria van Kerkhove: "Hi haurà una pandèmiade grip, només faltasaber quan"
-
Ofert per
- Concerts al Bernabéu: l’error i el que pot arribar
- Habitatge Propietaris de pisos turístics de BCN exigeixen mil milions a la Generalitat
- Equipament El Molino reobre el 27 d’octubre amb música i restauració
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- OLIMPISME Samaranch entra en la carrera per presidir el COI
- Automobilisme Àlex Palou, el rei del pollastre fregit
- La continuïtat de l’estrella Aitana renova amb "el millor contracte de la història"
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria