Propostes per a la diada

Literatura en castellà: 15 llibres recomanats per al Sant Jordi 2022

Javier Cercas, Bernardo Atxaga, Lucía Litjmaer, Cristina Peri Rossi i Rodrigo Fresán, entre les novetats del Dia del Llibre

Literatura en castellà: 15 llibres recomanats per al Sant Jordi 2022
4
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

‘El libro de todos los amores’

Agustín Fernández Mallo. Seix Barral. 19 €

Mentre el món s’encamina al seu final en un bromós segle XXI, una parella recorre la ciutat de Venècia. Ell és professor de llatí, ella, una escriptora que mira de catalogar totes les classes d’amor, fins i tot aquelles de les quals no se’n parla. Una novel·la esperançadora que recorda poderosament els ‘Fragments d’un discurs amorós’ de Barthes.

‘El castillo de Barbazul’

Javier Cercas. Tusquets. 21,90 €

Javier Cercas tanca la trilogia que va iniciar amb ‘Terra Alta’ amb aquesta novel·la protagonitzada de nou per Melchor Marín, ara ex mosso d’esquadra, enfrontat a la desaparició de la seva filla a Mallorca. El succés obre la porta a un món de corrupció que s’amaga rere la calma llegendària de l’illa.

‘Soy una tonta por quererte’

Camila Sosa Villada. Tusquets. 18 €

Després del seu descobriment a la novel·la ‘Las malas’, que li ha valgut entre d’altres el premi Finestres, la xilena Sosa Villada explora en aquests contes habitats per personatges extravagants, molts dels quals travestis, com la mateixa autora, les fronteres entre la realitat i la representació.

‘Desde el otro lado’

Bernardo Atxaga. Alfaguara. 17,90 €

Quatre històries naturals, protagonitzades per animals –aus, rèptils i rosegadors– que s’entrellacen i presten les seves veus per tornar a construir les obsessions de l’escriptor basc: la pèrdua, la soledat i violència. Atxaga s’endinsa en el zoo humà que som amb la seva habitual intensitat i delicadesa.

‘Desastres íntimos’

Cristina Peri Rossi. Lumen. 16,90 €

La concessió del Cervantes a l’escriptora uruguaiana establerta a Barcelona propicia la recuperació d’aquest llibre publicat originalment als 90. Les lleis de la passió i el desig a través del fetitxisme, el desamor, el monstruós i la presó dels sentiments en uns contes carregats de tendresa, crueltat i erotisme.

‘Sulfuro

Fernanda García Lao. Candaya. 16 €

Una història de terror en la qual els fantasmes tenallen la protagonista, una dona que s’ha vist abocada a una vida domèstica convencional que no la satisfà. Dramaturga i escriptora, Fernanda García Lao és una de les millors exponents d’aquesta literatura sinistra que s’està cultivant a l’Argentina amb Mariana Enríquez com a cap de cartell. 

‘Cautiverio’

Lucía Lijtmaer. Anagrama. 18,90 €

La periodista i crítica cultural debuta amb encert en la ficció amb una novel·la que es desenvolupa a través de dues dones diferents en dos temps:  l’actual, en què una decideix abandonar Barcelona després de patir una ruptura amorosa, i l’històric, centrat en una altra que al segle XVIII va ser condemnada per heretgia a Salem.

‘Melvill’

Rodrigo Fresán. Literatura Random House. 19,90 €

La veu delirant de l’escriptor argentí es fundeix en la narració amb el deliri real del pare de Herman Melville, que va morir d’una pneumònia en presència del noi després d’haver travessat les gelades aigües del riu Hudson per tornar a casa seva. Un exercici apassionat i radical d’amor a la literatura i les seves derivades.

‘El tercer paraíso’

Cristian Alarcón. Alfaguara. 18,90 €

L’últim premi Alfaguara de novel·la va ser escrit sobre la pandèmia i desenvolupa la trama en plena era covid. El protagonista s’aïlla en una cabana als afores de Buenos Aires per cuidar i fer créixer el seu jardí mentre rememora la història de la seva família exiliada des de Xile i el naixement de la botànica com a ciència al segle XVIII.

‘Malaventura’

Fernando Navarro. Impedimenta. 20 €

Federico García Lorca i Sergio Leone es donen la mà en aquests relats marcats pel ‘western’ que l’escriptor i guionista cinematogràfic Fernando Navarro ha situat en una Andalusia entre real i fantasmagòrica que tant pot ser resultar el carismàtic desert de Tabernas com un territori molt més mític. Un dels descobriments de l’any.

‘Trilogía de la pasión’

Mariana Harwicz. Anagrama. 18,90 €

Abans que a l’argentina Mariana Harwicz se la conegués a Espanya per la seva descarnada novel·la ‘Degenerado’, va escriure tres novel·les anteriors que van sacsejar la literatura d’aquell país. En intencions, aquestes tres propostes aborden sense misericòrdia les relacions familiars; des del punt de vista narratiu, reinventen una nova manera d’escriure.

‘Lugar seguro’

Isaac Rosa. Seix Barral. 19,90 €

Un nou pas de rosca a la novel·la social amb què Isaac Rosa va guanyar el Biblioteca Breve. Una història picaresca en la qual una família aprofita la por social davant la fi dels temps per abordar un negoci fraudulent de búnquers ‘low cost’, perquè sembla clar que la salvació la tindran més difícil els menys acabalats.

‘La aurora cuando surge’

Manuel Astur. Acantilado. 14 €

Un llibre de viatges que és alhora testimoni de la trajectòria vital de l’escriptor asturià que un any després de la mort del seu pare decideix recórrer Itàlia des de Gènova fins a Palerm, a Sicília, seguint el far de la bellesa del seu patrimoni artístic i de les històries dels homes que van poblar aquelles terres.

‘La mujer que escribió Frankenstein’

Esther Cross. Minúscula. 18,50 €

Un llibre escrit per l’argentina Esther Cross entre la literatura i l’assaig que segueix Mary Shelley, creadora del mite més prolífic i polivalent de la nostra cultura. Un gabinet de curiositats en què es donen la mà els escriptors romàntics, la medicina clandestina i la noció de cos tal com l’entenem avui. Molt recomanat per Mariana Enríquez.

‘Carne de sirena’

Notícies relacionades

Montero Glez. Temas de hoy. 19,90 €

A la Galícia del narcotràfic, un home accepta un encàrrec que en principi sembla fàcil: portar una càrrega i cobrar, però la naturalesa es revoluciona i en plena travessia una tempesta l’obliga a refugiar-se en un fonda d’atmosfera gòtica on altres visitants es dediquen a explicar històries de crims, misteris i intrigues.