Dia del llibre i la rosa

El Sant Jordi extrallarg obligat per la pandèmia fa pinta de gran invent

  • Les llibreries certifiquen que els lectors-compradors-regaladors estan fent els ‘deures’ des de divendres passat

  • A l’espera del que passi el 23 d’abril, els llibres amb recorregut i els de fons s’imposen als mediàtics i a les novetats per a l’ocasió

El Sant Jordi extrallarg obligat per la pandèmia fa pinta de gran invent
3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dimecres era, sí, el primer dia oficial per començar a celebrar, a peu de llibreries, amb o sense l’habitual parada davant el local, el Sant Jordi esponjat d’aquest segon any atípic de l’era de la pandèmia. Però en realitat els lectors-compradors-regaladors de llibres ja fa dies que estan fent els ‘deures’ que mana la tradició. Ho confirmen llibreries de Barcelona com Laie, la Calders i la Byron, que ja des de divendres passat van notar un repunt en les vendes, que es van mantenir a l’alça dissabte i constants des de dilluns. 

I no és que abans la cosa anés malament. Fa setmanes que totes confirmen que «molta gent ha redescobert la lectura. Ve el client de sempre però tenim molts clients nous que no coneixíem i que venen no una vegada sinó dues i tres... Crec que quan passi la pandèmia alguns lectors haurem guanyat», assenyala Lluís Morral de Laie, content davant la permanent afluència d’aquests dies i a l’espera d’un divendres encara millor. 

Creix la facturació respecte al 2019

Les dades proven aquesta constància: segons informava al matí la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (Cegal), durant el primer trimestre del 2021 la facturació va arribar als 87 milions d’euros davant els 78 milions del 2020 i més que el 2019, quan va ser de 85. 

«Aquesta última setmana ha vingut més gent que compra els llibres de quatre en quatre per regalar i que ens demana que li recomanem. No és com semblava fins ara que a Sant Jordi tocava comprar tot i que després el llibre es quedés sense llegir en una prestatgeria. Ara la gent està comprant per llegir-lo i et pregunta més per encertar. Que Sant Jordi estigui sent més esponjat ens permet una atenció més personalitzada. Jo ja em quedaria amb aquesta fórmula per sempre perquè així no ho fies tot a un dia», opina la llibretera Isabel Sucunza davant la porta de la Calders, al barri de Sant Antoni. 

Al final, com que va començar el dia plovisquejant no van treure la taula al carrer però sí que ho faran aquest dijous i divendres. Qui sí que va muntar ja taules de venda i firmes a l’aire lliure va ser la Byron, que viu «amb nervis» el seu primer Sant Jordi a Casanova 32, i serà també aquest divendres a la zona perimetrada de passeig de Gràcia, igual que Laie (que tindrà dos estands). També a Mariana Sarrias, responsable de la Byron, li agradaria que Sant Jordi fos sempre esponjat. «Pots atendre millor el client. Com a usuària, sempre he anat al centre per tradició però tenia un punt anguniós per la quantitat de gent. I com a llibretera no podies parar-te a recomanar res perquè no paraves i ja tenies prou feina a cobrar». 

Els russos i llibres de fons

«Els clients habituals ja solien avançar compres per evitar-se les aglomeracions del 23 però aquest any han vingut més no habituals amb llistes de peticions per evitar-se possibles cues de divendres», assenyala Morral, que apunta que tenen més demanda de llibre de fons. «La gent ha redescobert autors durant la pandèmia i no busca tant la novetat estricta. Ens demanen molt els russos, Tolstoi, Dostoievski, Gógol... llibres gruixuts com ‘Guerra i pau’, potser perquè tenen més temps per llegir». Tot i que també té clars els que segur seran entre els més venuts, tot i que, recorda, només signifiquin el 5% de les vendes totals: Eduardo Mendoza, Javier Cercas, María Dueñas o Xavier Bosch. 

També nota Sucunza que «ha baixat la venda de la novetat estricta de Sant Jordi i del mediàtic i en canvi s’està venent molt títol d’abans de Nadal». Cita ‘Canto jo i la muntanya balla’, d’Irene Solà – «continua demanant-se i ja té dos anys»–, ‘Simón’, de Miqui Otero, o ‘El colibrí’, de Sandro Veronesi. Però també obres d’aquest 2021, com Els desperfectes’, d’Irene Pujades, ‘Els angles morts’, de Borja Bagunyà, ‘L’aigua que vols’, de Víctor García Tur, i ‘Aliment’, de Martí Sales

Notícies relacionades

A la Byron els que més estan sonant són el de Bagunyà, ‘Independencia’, de Cercas, ‘El hijo del chófer’, de Jordi Amat, però també molt fons, coincideix Sarrias, amb clàssics com ‘Crim i càstig’ (una altra vegada els russos) o ‘Escorxador 5’, de Kurt Vonnegut, tant en la nova edició de Blackie Books com en la versió de còmic d’Albert Monteys a Astiberri. 

L’engranatge de ‘la diada’ ja porta dies de rodatge.