Lectors fidels en pandèmia

«La pandèmia l’han explicat els llibres de fantasia i ciència-ficció»

Cristian López, professor de primària i client assidu de la llibreria Gigamesh, es refugia en la literatura de gènere per pensar en la realitat

Cristian López nos enseña su biblioteca.

1
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Hi ha dies en què fins i tot els millors guerrers dels set regnes de Ponent dubtarien a l’hora de posar ordre entre els alumnes de Cristian López, energètics nens i nenes d’entre 10 i 12 anys. És una exageració, és clar, «són bons nois», però a estones la tensió reclama heroisme i el professor, amant de la fantasia des que la seva mare va posar a les seves mans el primer volum de la saga Harry Potter, es veu obligat a buscar un refugi segur més enllà d’aquesta realitat estressant i pandèmica. I això que aquí compta amb l’escut protector de la primera dosi d’AstraZeneca, a l’espera d’una segona que potser no arribi, perquè té 29 anys. «La fantasia i la ciència-ficció em permeten evadir-me de la rutina, imaginar mons en principi impensables però amb els quals és possible especular». ¿Una crisi sanitària mundial en seria un? «La ciència-ficció té molt a dir. El que ens està passant no ho han explicat els llibres d’història sinó els de la fantasia».

Hàbitat de socialització

Notícies relacionades

López és tan jove que no va arribar a freqüentar la vella llibreria Gigamesh, quilòmetre zero de la cultura friqui. A la seu de Bailèn ha trobat un llibreter de capçalera, Antonio Torrubia, i un hàbitat de socialització i presentacions que no tenia, perquè el seu cercle d’amics «no llegeix fantasia i ciència-ficció, llegeix altres coses». La seva connexió més gran, de tota manera, és virtual, signe dels temps. Una cosa que confirma Torrubia: els clients de Gigamesh solen saber molt bé el que els interessa perquè abans s’han informat a través de les xarxes. El Cristian té 2.450 seguidors al seu compte d’Instagram, El bibliotecario de Arbelon. «Intent llegir bastantes novetats i faig petites ressenyes. Si aconsegueixo que una persona descobreixi un llibre ja em serveix».

Entre els 500 volums de la seva biblioteca, destaquen els firmats pels seus autors favorits, Brandon Sanderson i Joe Abercrombie: «Són els que salvaria en un incendi», diu orgullós, lluny ja de quan la paraula ‘friqui’ li semblava ofensiva. «Aquests són els meus gustos. Jo soc així. Això no és literatura per a nens o adolescents. És veritat que té aquest estigma però qui ho diu no s’ha molestat a llegir-ne. Si ho fa, descobrirà idees i conceptes molt complexos».