PROPOSTES DE LECTURA I REGAL PER A LA DIADA

Literatura impregnada de feminisme: 10 llibres recomanats per a Sant Jordi 2019

Una selecció de novel·les i assajos propulsats per la revolució de les dones

zentauroepp47853127 feministas190422170830

zentauroepp47853127 feministas190422170830

3
Es llegeix en minuts
Elena Hevia

APRENDRE A PARLAR AMB LES PLANTES / APRENDER A HABLAR CON LAS PLANTAS. Marta Orriols. Periscopi / Lumen. 17,50 euros. La pèrdua, el duel i la traïció des de la perspectiva d’una dona que ha perdut el seu marit són en la base de la primera novel·la de l’autora. Amb la seva controlada mesura dels sentiments el llibre, guanyador de l’Òmnium Cultural, ha sabut guanyar-se un lloc al cor dels lectors i es perfila com una gran aposta de Sant Jordi.

FORMAS DE ESTAR LEJOS. Edurne Portela. Galaxia Gutenberg. 18,90 euros. La segona novel·la de l’autora basca després de l’excel·lent acollida de ‘Mejor la ausencia’ és un relat sobre la violència soterrada que s’enquista en una relació de parella i en la dificultat de detectar-la des del seu interior. No importa que la seva protagonista sigui una professora universitària amb armes per fer-ho. Una història de pes per suscitar el debat.

CAMBIAR DE IDEA. Aixa de la Cruz. Caballo de Troya. 14,90 euros. La jove escriptora basca Aixa de la Cruz abandona aquí les seves ficcions habituals per servir un llibre de memòries que funciona també com un punt d’inflexió i de balanç dels seus 30 anys de vida. La seva concepció de l’escriptura com a dona, el terrible accident de la millor amiga, les seves relacions sexuals, la seva separació sentimental, el pes de la infància es donen cita a les seves pàgines. 

L’ULL DE L'ESCARABAT. Anna Carreras. Llibres del Delicte. 16,50 euros. Suspens, joc psicològic, ironia i una trama fosca i esbojarrada en aquesta novel·la negra en la qual la protagonista, Maria, està decidida a aclarir les coses amb Salva després de saber que és gai. Però el que l’espera és una nit tancada en un centre cultural ple d’escales i portes tancades amb l’única companyia d’una panerola. 

TIERRA DE MUJERES. María Sánchez. Seix Barral. 17,90 euros. La meitat de l’Espanya buida, la de les dones que viuen als pobles, ja té qui li escrigui. És María Sánchez, veterinària de professió –un ofici que traslladat al camp està copat per l’element masculí– que aborda aquí un assaig literari sobre el tema apuntalat en la seva pròpia experiència.

ROMPIENDO ALGO Belén Gopegui. Suma de Letras. 12,95 euros. No hi ha autora més compromesa amb el seu temps que Belén Gopegui, i això és una cosa que es fa evident en totes les seves ficcions però adquireix una importància capital als seus articles, assajos i pròlegs reunits originalment en una editorial xilena i recuperats ara a Espanya. Molts dels postulats que avui es defensen ja els va entreveure ella fa 20 anys.

MARE. Ada Castells. La Campana. 19,50 euros. L’escriptora catalana desenvolupa la complexa relació d’una filla amb la seva mare, una dona difícil i egoista però també irònica i divertida a deshora, a partir de la seva pròpia experiència familiar. Un exercici valent d’autoexploració que és alhora una indagació de com la maternitat va passar de ser un destí a una elecció.

LECTURA FÁCIL. Cristina Morales. 19,90 euros. El premi Herralde ha donat a conèixer de forma més àmplia aquesta granadina establerta a Barcelona que mostra el dia a dia de la ciutat des d’una perspectiva combativa i radical a partir de la marginació de les seves protagonistes, quatre discapacitades mentals que viuen juntes en un pis d’acollida. Fora d’això, una escriptora excel·lent.

Notícies relacionades

LOLA VENDETTA Y LOS HOMBRES. Raquel Riba Rossy. Lumen. 14,90 euros. El còmic és un dels llocs més lliures on les dibuixants s’han atrevit a dir les coses pel seu nom d’una forma directa que alguns considerarien una mica cruel. En aquesta entrega de Lola Vendetta, l’autora mostra la seva criatura després del crit reivindicatiu inicial intentant comprendre què és el que els passa als homes quan l’imaginari masculí tradicional s’ha fet miques i sorgeix una nova masculinitat. Per a Lola Vendetta ha arribat el moment de comprendre’ls.

UN APARTAMENTO EN URANO. Paul B. Preciado. Anagrama. 17,90 euros. El filòsof i gestor artístic, alumne de Derrida, va escriure una columna setmanal al diari ‘Liberation’, en uns anys, del 2011 al 2018, en què va anar narrant el seu llarg procés de transformació que va culminar en un canvi de sexe. Però les coses no són tan senzilles per a ell, que va ser una feminista radical. El que ara predica és una superació del binarisme sexual.