PROPOSTES DE LECTURA I REGAL PER A LA DIADA

Fantasia i ciència-ficció: 15 llibres recomanats per Sant Jordi 2019

fantasia-collage

fantasia-collage

5
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

LAGO NEGRO DE TUS OJOS. Guillem López. Runas. 16 €. Lovecraft posa una poteta a l’Horta Sud de València, un paisatge a l'estil 'True detective' ple de bestioles, tants artròpodes com turistes o policies corruptes, que pul·lulen entorn d’una llacuna negra, una porta que s’ha obert cap a altres mons. Guillem López ha delimitat els seus assajos experimentals en un format breu que el pot fer ampliar el públic que se sumeixi en els seus llibres.

ELS ÀNGELS EM MIREN. Marc Pastor. Amsterdam. 20,50 €. Abraham Corvo, un mosso mulato, investiga l’assassinat ritual de dues adolescents, i els que els segueixen. Una barreja d’elements fantàstics, amb esperits ancestrals vinguts de Guinea Equatorial i una descripció tan realista com és possible de la feina de la policia catalana, però situat en un escenari especulatiu, el d’una Catalunya que està fent els seus primers passos després d’una independència traumàtica. 

Marc Pastor. / JOAN PUIG

EL ARCANO Y EL JILGUERO. Ferran Varela. El Transbordador. 23 €. La primera novel·la llarga d’un advocat barceloní i que promet no ser l’última. Editada amb cura per un petit segell malagueny. Les aventures d’un torturador amb cor, amb una petita òrfena al seu càrrec, que es fa passar davant de tothom per un ésser de l’avern. Transpira ecos de Rothfuss, Abercrombie i Sanderson i aconsegueix sortir molt més que ben parat del repte. 

INSÓLITAS. Teresa López-Pallisa i Ricard Ruiz Garzón (ed.). Páginas de Espuma. 24 €. Aquesta antologia reuneix 28 relats d’autores en actiu de gèneres no realistes, des de la ciència-ficció fins a la fantasia, l’horror o el misteri, en llengua castellana. Disfrutables en si mateixos però que al mateix temps són una reivindicació argumentada d’una producció triplement esquivada: pels prejudicis davant del gènere (literari), per la seva condició de dona i pel pes de la narrativa anglosaxona.

ROSALERA. Tade Thompson. Runas. 19,50 €. New Weird africà. Les aventures d’un investigador a sou d’una agència governamental, amb poders telepàtics, en una Nigèria situada en un futur pròxim i en la qual una incursió extraterrestre ha creat una estranya cúpula en què no se sap què passa però que una vegada a l’any cura tots els que estan en el seu entorn. Mentrestant, els EUA han desaparegut del mapa. Un inquietant pas més sobre un tema clàssic.

JENNIFER MORGUE. Charles Stross. Insólita. 22,95 €. Una gamberrada que mereix ser disfrutada després de llegir l’anterior entrega de la sèrie, 'Archivo de atrocidades’. La màgia existeix (però ho són les matemàtiques, i el seu instrument, la informàtica), i pot ser utilitzada per obrir portes que deixin passar monstres lovecraftians o segellar-les cada vegada que l’apocalipsi s’acosta. És el que fa la branca paranormal del Servei Secret de sa Majestat. Aquí, en una aventura que barreja fantasia i James Bond. '

N. K. Jemisin, a Gigamesh / JORDI COTRINA

EL CIELO DE PIEDRA. N. K. Jemisin. Nova. 21,90 €. La rematada d’una trilogia que ha guanyat tres anys seguits, amb cada una de les seves entregues, el premi Hugo, l’Oscar del gènere fantàstic i de ciència-ficció als EUA. El món de Jemisin (un planeta que es trenca cada dos per tres, amb una casta dominada, però que pot manipular a la seva voluntat l’escorça terrestre) requereix una immersió intensa. Amb una càrrega reivindicativa no explícita, però que li ha valgut l’odi del trumpisme ‘nerd’. 

LA CAÍDA DE GONDOLIN. J. R. R. Tolkien. Minotauro. 21,95 €. Que J. R. R. Tolkien aparegui com a autor i el seu fill Christopher com a editor potser no és el més adequat: el segon ha pescat en l’obra del seu pare totes les referències a un dels relats èpics de la història de la terra mitjana, la de la ciutat secreta fundada pels elfs que desapareix en plena contesa entre el bé i el mal, per refondre’ls i reconstruir-los en una narració coherent. 

LA ESFERA LUMINOSA. Cixin Liu. Nova. 20,90 €. Un científic xinès investiga les esferes de llum que apareixen i desapareixen. ¿Un fenomen atmosfèric? ¿Una cosa fora de la comprensió humana? La primera de les novel·les de l’escriptor que, amb la seva brutalment ambiciosa 'La trilogía de los tres cuerpos’ ha donat a conèixer al món la ciència-ficció xinesa. 

AHÍ ABAJO, ENTRE RAÍCES Y HUESOS.  Seanan McGuire. Runas. 15 €.  Segon llibre de la morbosa recreació d’un tema tradicional (aquestes portes que transporten nens imprudents a llocs que mai sospitarien) que McGuire va iniciar a 'Cada corazón, un umbral’. Aquí guanya intensitat, amb la història de dues germanes que acaben servint a un vampir i un doctor Frankenstein i tornen d’aquest món força transformades. 

George R.R. Martin, en una estrena de 'Joc de trons’ / REUTERS / Robert Galbraith

FOC I SANG / FUEGO Y SANGRE George R. R. Martin. Alfaguara / Plaza y Janés. 32,90 €. El blog de Martin es titula 'No és un blog'. L’última novel·la de Martin no és una novel·la. Ell n’hi diu història ficció. Primer volum d’un relat, un pastitx en el qual imita les formes d’una crònica medieval, en el qual es narren els orígens de la dinastia Targaryen. No és el llibre que ens devia (la sisena entrega de la sèrie iniciada amb 'Joc de trons’, per no parlar de la setena, totes dues ja desbordades per la sèrie d’HBO) però segur que al caliu de la sèrie, triomfa. 

TORN DE NIT. Stephen King. Males Herbes. 26 €. Un volum que recull uns relats d’un tal Stephen King amb els quals ja demostrava, cap allà als anys 70, que es convertiria en un mestre del gènere. Versions germinals de relats que va desenvolupar posteriorment o adaptacions cinematogràfiques ('Jerusalem’s Lot', 'Els nois del blat de moro'...) Ideal per iniciar-se en una obra que intimida per la seva amplitud. 

LA CIUTAT DELS JOVES. Aurora Bertrana. Males Herbes. 18 €. No només teníem Pedrolo, amics. Amb 79 anys, l’escriptora catalana va escriure una novel·la de ciència-ficció inspirada en la cultura juvenil dels anys 60 i 70 i pel desafiament al règim franquista de les noves generacions. El censor va saber veure què s’amagava darrere d’aquesta metàfora del pols entre la ciutat dels joves i la de les persones grans, i la va sotmetre a talls que ara aquesta edició restitueix per primera vegada. 

Notícies relacionades

EL IMPERIO MECHA SAMURAI. Peter Tieryas. Nova. 21,75 €. Tieryas deriva cap a la cultura més pop (robots lluitadors gegants) de la distopia de Philip K. Dick 'L’home al castell’. Mazingers imperials en una Califòrnia ocupada pel Japó després que la segona guerra mundial hagi tingut un final diferent al que nosaltres coneixem.

SISTEMAS CRÍTICOS. Martha Wells. Alethé. 15,90 €. Pur escapisme, en el format de novel·la curta pel qual finalment estan apostant moltes editorials de gènere a Espanya. Primera entrega de les 'Crónicas de Matabot', les peripècies d’un letal mecanisme biònic destinat a protegir expedicions a planetes perillosos que comença a desenvolupar, de forma oculta, el seu propi criteri sobre les coses i que intenta fer-se una idea de què és ser humà consumint subreptíciament quantitats ingents de serials. Trets i conspiracions amb un toc d’humor negre.