Sense català, no hi ha Sant Jordi

Els 15 llibres més venuts a la xarxa del Gremi de Llibreters són en català o tenen traducció a aquesta llengua

Una llista que sumi les vendes en les dues llengües posa al capdavant Hawkins i fa entrar en el rànquing Jonasson

Sense català, no hi ha Sant Jordi

ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Cap de secció de Participació

Especialista en Quan puc escric sobre història, literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La llista del Gremi de Llibreters de Catalunya diferencia tradicionalment els llibres més venuts en català i en castellà per Sant Jordi. Una mesura per donar visibilitat al llibre en català que potser ja no és necessària: en la diada del 2015, el 53% de la literatura venuda van ser edicions en català. Aquesta comptabilitat segregada amaga diverses dades: que sovint llibres en català són els més venuts i sobretot que els títols amb les dues versions desbanquen els que només tenen versió en castellà, fet que altera notablement el rànquing real. ¿Ha passat això per Sant Jordi aquest 2016?

La resposta és que sí: en les dades tabulades fins ara pel sistema Libridata, per trobar el primer llibre disponible només en castellà s’ha de baixar fins a la posició número 16; 'La noia del tren', de Paula Hawkins, passaria a ser el llibre més venut per sobre de 'La filla del capità Groc', de Víctor Amela, i 'L’assassí que va somiar amb un lloc al cel', de Jonas Jonasson, entraria en el 'top 10'. I els perjudicats no són els autors catalans.

Les xifres obtingudes directament d’aquesta xarxa, que recull les vendes reals a caixa que llibreries catalanes que representen el 40% del mercat bolquen directament cada nit, s’han d’agafar amb algunes precaucions. Encara queden vendes per introduir, i a més l’absència d’una llibreria amb el pes de La Llar del Llibre (les seves vendes només es computen a nivell estatal) fa que les dades en castellà quedin una mica esbiaixades. No obstant, el sistema sí que recull grans punts de venda com Abacus i la Fnac i, si es prenen com a mostra estadística, el seu volum sobrepassa el de qualsevol enquesta (tot i que encara serà més fiable quan es presentin dijous que ve les dades definitives).

La xifra absoluta disponible s’hauria de multiplicar almenys per tres per aproximar-se a la real, però les posicions relatives semblen clares: La noia del tren es beneficia de tenir edicions potents en llengua catalana (1.900 llibres comptabilitzats) i en castellà (1.804), mentre que el llibre de Víctor Amela només en suma 411 en castellà als 2.974 en català. El castellà suma poc al llibre en català (38 davant  2.749 en el cas d’Empar Moliner) però en canvi el fet de disposar de traducció al català resulta imprescindible per triomfar al 100% per Sant Jordi: sumar les traduccions al català potencia Marie Kondo, Julia Navarro i Jonas Jonasson i la seva absència perjudica autors a dalt de tot de la llista en castellà però sense presència en català, com Eduardo Mendoza, Francisco Ibáñez i Risto Mejide. H

LLISTA PROVISIONAL DELS TÍTOLS MÉS VENUTS (SEGONS LIBRIDATA, A 25/4/2016, SUMANT LES VERSIONS EN CATALÀ I CASTELLÀ; EN PRIMER LLOC, LA MÉS VENUDA)

1. 'La noia del tren' / 'La chica del tren', de Paula Hawkins.

2. 'La filla del capità Groc' / 'La hija del capitán Groc', de Víctor Amela.

3. 'Tot això ho faig perquè tinc molta per' / 'Todo esto lo hago porque tengo mucho miedo', d'Empar Moliner.

4. 'Confessions d'un culer defectuós' / 'Confessiones de un culé defectuoso', de Sergi Pàmies.

5. 'La màgia de l'ordre' / 'La magia del orden', de Marie Kondo.

6. 'Història d'un canalla' / 'Historia de un canalla', de Julia Navarro.

7.'L'assassí que somiava amb un lloc al cel' /  'El matón que soñaba con un lugar en el paraíso', Jonas Jonasson.

8. 'Educar millor', Carles Capdevila

9. 'Ser feliç a Alaska' / 'Ser feliz en Alaska', de Rafael Santandreu.

10. 'Vae Victus' / 'Vae Victus' (cast.), d'Albert Sánchez Piñol.

11. 'El noi de la casa de la muntanya' / 'El niño en la cima de la montaña', de John Boyne.

12. 'Sucs verds' / 'Zumos verdes', de Carla Zaplana.

13. 'Economia en colors' / 'Economía en colores', de Xavier Sala i Martín

14. 'La vida sense la Sara Amat', de Pep Puig.

15. 'Los besos en el pan' / 'Els petons al pa', d'Almudena Grandes.

16. 'El secreto de la modelo extraviada', d'Eduardo Mendoza.

17. 'Aquella porta giratòria', de Lluís Foix.

Notícies relacionades

18. '13, Rue del Percebe', de Francisco Ibáñez.

19. 'X', de Risto Mejide.