"La gent compra, però sobretot mira molt i es fa fotos"

Els ciutadans surten al carrer per celebrar el Sant Jordi més artesanal i reivindicatiu

3
Es llegeix en minuts

"La gent compra, però sobretot mira molt i es fa fotos", així s'explicava aquest dimecres Eudald Roig, un jove de 21 anys que ven flors per segona vegada consecutiva a la Rambla de Catalunya, per contribuir a pagar els seus estudis. Els ciutadans han sortit, com de costum, al carrer per celebrar la diada del llibre i la rosa, que aquest any serà més artesanal i reivindicativa. 

Amb un sol que s'ha emportat les pluges dels últims dies, milers de ciutadans celebren des de primera hora Sant Jordi al centre de la capital catalana, ple de parades de llibres i roses, a més d'altres objectes, la majoria artesanals, relacionats amb la festivitat. 

"Avui és un dia màgic i s'ha de celebrar com manda la tradició: amb flors i llibres", ha explicat Marcos Susqueda, de 38 anys, i amb un ram de roses vermelles a cada mà, per a la seva cap i la seva companya de feina, que ha comprat abans d'anar a l'oficina.

Un dia molt especial

La Julia, la dona que li ha venut les flors, ha afirmat: "No hi ha millor manera de mostrar amor i afecte que regalar roses en un dia tan especial", i ha augurat que aquest any es vendran principalment les de color vermell, encara que ella també en té de grogues, blaves i blanques, amb preus que oscil·len entre els tres i els sis euros.

L'acolorida postal que dibuixen la multitud de parades de roses que abarroten les voreres del centre de la ciutat contrasta amb les previsions dels floristes, que estimen una caiguda de les vendes per l'augment de l'IVA del 8% al 21%.

La senyera decora la majoria de racons de la ciutat, encara que aquest any mira de robar-li protagonisme l'estelada, tenint en compte que, segons Eudald Roig, aquest és el Sant Jordi "més nacional i reivindicatiu, ja que només falta mig any per a la consulta" sobiranista del 9 de novembre.

Els turistes s'han sumat a la celebració de la festa i participen "entusiasmats" en la tradició, tal com han manifestat Sarah i Ben, una parella de londinencs de 58 anys que visiten Barcelona durant una setmana i han comprat roses i llibres per regalar-se.

Sarah porta roses de colors --"¡Mai n'havia vist cap de tan bonica i original!"--, mentre que Ben du el llibre de Jaume Barberà '9N 2014' (Ediciones B), amb el qual podrà aprendre català i entendre el procés sobiranista, segons li ha dit el llibreter que l'hi ha venut.

La diada més artesanal

Són nombrosos els paradistes de flors que ofereixen dissenys fets a mà, amb originals creacions de diversos materials, que van des de les càpsules de cafè reciclades fins al cartró, passant pel tradicional paper crepè, el vidre i la roba. "Crec que aquest és el Sant Jordi més artesanal", ha manifestat la Marta, de 32 anys, amb parada al lateral de la plaça Catalunya.

L'artesania es reflecteix també en els múltiples venedors que ofereixen punts de llibre i complements de regal, així com en l'oferta literària d'aquesta, amb una taxa de llibres autoeditats que supera el 40%.

Notícies relacionades

Sigui quin sigui el format que trien els consumidors, els llibreters i els editors catalans esperen que aquest Sant Jordi sigui "el punt d'inflexió per a l'inici d'una recuperació en el consum de llibres", i confien que les compres no caiguin respecte a l'any passat, quan van facturar 18 milions d'euros.

I sembla que els auguris dels professionals del sector literari es poden complir: "Encara que m'estan demanant els llibres més barats i de butxaca, n'estic venent més que l'any passat. Sembla que la gent està animada", ha dit la venedora Marta Fernández.