Horitzó 2023: Sant Boi (i 12)

Sant Boi davant les municipals: el repte de Lluïsa Moret de revalidar la majoria absoluta socialista

A menys d’un any per a les eleccions municipals del 2023, EL PERIÓDICO publica una sèrie de radiografies de política local en ciutats catalanes

L’actual alcaldessa, Lluïsa Moret, es postula per al tercer mandat complet davant el potencial auge d’ERC, la unitat dels comuns i el dubte de Vox

Sant Boi davant les municipals: el repte de Lluïsa Moret de revalidar la majoria absoluta socialista

ayuntamiento de Sant Boi

4
Es llegeix en minuts
Elena Martínez
Elena Martínez

Periodista

ver +

La composició actual del Ple

Sant Boi de Llobregat, catorzè municipi més poblat de Catalunya amb uns 83.000 habitants, encara les eleccions municipals del 2023 amb un ple municipal marcat per l’actual majoria absoluta socialista.

De fet, el socialisme protagonitza l’històric electoral del gran municipi del Baix Llobregat. Des de les primeres eleccions democràtiques del 1979, el PSC ha sigut la llista més votada, cosa que li ha permès governar Sant Boi durant les últimes dècades. En les eleccions del 2019, els socialistes van aconseguir al municipi el 42,85% del vot i, tot i que va obtenir la majoria absoluta (13 de 25 regidors), va renovar el Govern juntament amb els comuns.

L’actual alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret (PSC), va tornar el 2019 a ser elegida com a alcaldessa, responsabilitat que ocupa des del 2014, i aquest és el seu segon mandat complet. Actualment, Moret es postula a la reelecció el 2023 per posicionar-se com una de les alcaldesses amb més lideratge del ‘cinturó roig’ metropolità.

Més enllà dels 13 regidors socialistes amb què el PSC ostenta la majoria absoluta, el ple municipal de Sant Boi de Llobregat està integrat per la coalició ERC-Acord Municipal (ERC-AM), amb 5 regidors; Ciutadans (3); Sant Boi en Comú – En Comú Guanyem (2); i Podem – Esquerra Unitària (2).

En les municipals del 2019, Sant Boi, amb un cens total de 62.445 persones, va registrar una participació del 60,03%, dada per sota del 64,81% de la mitjana catalana.

Les claus del mandat 2019-2023

Més enllà dels efectes de la pandèmia a Sant Boi, amb un Pla ‘Futur’ aprovat per pal·liar-los, el mandat 2019-2023 ha estat marcat, en termes locals, pel conflicte del transport públic al Baix Llobregat, la qualitat del qual ha estat en el punt de mira aquest últim any amb el canvi d’operador. Sí que és cert que a Sant Boi aquest conflicte hi toca en part, ja que l’operador Avanza opera una part dels autobusos de la comarca, però els que es dirigeixen des del municipi a Barcelona són operats per BaixBus. Certament, Sant Boi va ser la ciutat triada per presentar el pla de renovació de la flota del bus metropolitàexhibit com «el més ambiciós dels últims 15 anys».

Un altre dels temes candents en l’actual mandat ha sigut el projecte per part dels ajuntaments de Sant Boi, Viladecans i Gavà de donar un nou impuls al Parc Agrari del Baix Llobregat i impulsar la zona agrícola i fer un «canvi de rumb», projecte que ha sigut recolzat en gran part pels empresaris agrícoles de la zona i rebutjat per entitats com Ecologistes en Acció.

El mandat PSC-comuns al municipi del Baix Llobregat ha tingut així mateix com a protagonistes la sostenibilitat i l’energia. Ja el 2018, Sant Boi es va convertir en la primera ciutat de l’Estat a guanyar dues vegades el Premi Ciutat Sostenible, atorgat per la Fundació Fòrum Ambiental. Durant el present mandat ha continuat en la línia de projectes encarats a aquestes polítiques com ara ‘Sant Boi Circular’, la posada en marxa de l’Oficina Municipal d’Energia Sostenible i la instal·lació d’una caldera de biomassa per escalfar equipaments públics.

El tauler polític de cara al 2023

Tal com passa en ciutats veïnes com Gavà i Viladecans, el gran interrogant de cara al tauler polític resultant de les eleccions de l’any vinent és si l’actual alcaldessa Lluïsa Moret, que es postula a la reelecció tot i que encara no ho ha fet de manera oficial, aconseguirà mantenir l’actual majoria absoluta.

A això s’hi mirarà d’oposar el potencial auge d’ERC, actual líder de l’oposició, que va aconseguir sumar el 2019 dos regidors més en relació amb el 2015 (de tres a cinc). Quant a l’espai dels comuns i Podem, avui tots dos amb 2 regidors, i en la línia de l’acord marc entre les formacions en l’àmbit estatal, tot apunta que es presentaran conjuntament a les municipals del 2023, a diferència del 2019, quan ho van fer en llistes separades.

En el flanc de la dreta el focus estarà posat sobre dues qüestions: si Ciutadans aconsegueix sobreviure localment a la manifesta debilitació de la seva marca nacional i si Vox té capacitat d’entrar en el ple municipal.

La candidatura d’ultradreta va aconseguir a Sant Boi, en les catalanes del 2021, una quota de vot del 9,41% (unes 2.800 paperetes), per sobre del llindar del 5% que necessitava en les municipals per obtenir representació en cas d’extrapolar la dada a escala local. En les generals del novembre del 2021 la quota local de Vox a Sant Boi va ser del 6,29%, encara per sobre de l’esmentat llindar si s’extrapola la dada a escala local. Es pot recordar com a precedent, a més, que el germen originari de la formació d’extrema dreta, Plataforma per Catalunya, va tenir a Sant Boi 3 regidors del 2011 al 2015.

Llegeix totes les notícies de Sant Boi a EL PERIÓDICO Sant Boi