The conversation

¿És una alternativa saludable beure aigua amb gas? Això diu la ciència

4
Es llegeix en minuts
¿És una alternativa saludable beure aigua amb gas? Això diu la ciència

En l’última dècada, el desprestigi dels refrescos i les begudes ensucrades pels efectes negatius que tenen en la salut, a més de fomentar l’obesitat, ha generat un canvi en la demanda dels consumidors. Ara busquem aigües amb nous gustos i productes amb qualitat nutricional i més beneficis per a la salut sense renunciar que siguin desitjables.

I entre les diferents opcions hi ha l’aigua amb gas. Però, ¿val la pena passar-se a les bombolles? Aquesta alternativa té, sens dubte, punts a favor: manté l’efervescència, és més refrescant –ajuda a calmar la set– i no aporta sucres ni calories.

En alguns països europeus es beu de manera habitual. I tot i que en altres llocs, com Espanya, el seu consum ha experimentat un creixement en els últims anys, continua sent residual: suposa el 3,0% del mercat de l’aigua embotellada, el que es tradueix en 1,91 litres per persona i any.

Riques en minerals

Les modalitats bombollejants no són més que aigua amb àcid carbònic dissolt, responsable del lleuger regust amarg i l’efervescència. I, com passa amb l’aigua natural, n’hi ha de diferents tipus: carbonatades, càlciques, ensulfatades, magnèsiques, sòdiques i clorurades.

Entre els trets distintius cal destacar que la seva concentració de minerals sembla superior al normal, té més osmolaritat (concentració total de substàncies dissoltes en un líquid) i un pH bàsic (superior al d’aigua pura, que és neutre). Aquest contingut de minerals varia segons la marca comercial o la zona geogràfica on s’obtingui.

Però, ¿influeix tot això en la seva capacitat d’hidratar? Tot i que no s’ha investigat prou, sembla que hidrata tant com l’aigua sense gas embotellada o de l’aixeta. O fins i més, gràcies precisament a la seva abundància de minerals.

El 2009, l’Organització Mundial de la Salut va destacar la importància de la composició de l’aigua que bevem i va remarcar la necessitat de promoure el consum de productes altament mineralitzats, ja que ajuda a aconseguir l’aportació de les necessitats nutricionals d’aquests ingredients. L’aigua amb gas compliria amb escreix la recomanació de l’OMS.

El seu veritables efectes per a la salut

Tot i que el coneixement de les propietats beneficioses de certes aigües es remunta a Hipòcrates (460 aC – 370 aC), no va ser fins al segle XX quan van aparèixer les primeres dades epidemiològiques que van relacionar el seu consum amb la (bona) salut.

Aquests efectes positius sembla que estan relacionats amb la quantitat de minerals que incorporen i, tot i que fan falta més estudis, sembla que les opcions bombollejants presentarien avantatges, amb alguns matisos:

1. Funció digestiva o gastrointestinal. Diversos treballs suggereixen que l’aigua amb gas millora la deglució en subjectes sans –fins i tot en pacients amb disfàgia– i alleuja la dispèpsia (malestar estomacal). A més, pot ajudar a reduir el restrenyiment i produir sensació de sacietat, dos factors que podrien ajudar a baixar de pes.

Però també hi ha proves del contrari. Estudis in vitro i en joves sans han observat que beure aigua amb bombolles augmenta els nivells de grelina (l’hormona encarregada de l’augment de la gana) i, per tant, la ingesta d’aliments. Així mateix, podria afavorir la distensió abdominal i les molèsties gàstriques, possiblement per l’acció de l’àcid carbònic. En suma: es necessita més investigació.

2. Funció urinària i prevenció de càlculs renals. Un estudi australià indica que el consum diari d’aigua amb gas pot prevenir la formació de càlculs renals. El contingut de bicarbonat i l’augment de la càrrega alcalina i el pH urinari evitaria les agregacions d’oxalat de calci. A llarg termini, les aigües riques en calci, magnesi i bicarbonat tindrien avantatges en aquest aspecte. Convé, per tant, llegir atentament les etiquetes de les ampolles.

Al costat negatiu, un altre treball indica que la ingesta de begudes carbonatades (inclosa la protagonista d’aquest article) augmenta el risc d’incontinència d’esforç o bufeta hiperactiva en dones majors de 40 anys.

3. Disminució del risc cardiovascular. La ciència recolza la importància d’hidratar-se correctament per mantenir la salut metabòlica, reduir el risc cardiovascular i la síndrome metabòlica i prevenir la hipertensió. Concretament, diferents estudis indiquen que les aigües riques en minerals –inclosa la que incorpora àcid carbònic– són beneficioses per regular la pressió arterial. Això es deu a l’efecte alcalí i a l’aportació de magnesi o calci, que milloren els mecanismes de vasoconstricció i freqüència cardíaca.

Alhora, algunes investigacions han observat que beure un litre d’aigua amb gas al dia sembla que redueix els marcadors de risc cardiometabòlic (colesterol i glucosa). En canvi, no es registren canvis en els nivells de triglicèrids, pes i índex de massa corporal.

4. Salut òssia i dental. Segons indiquen les evidències, ingerir un litre d’aigua amb gas cada dia no afecta la remodelació òssia en dones postmenopàusiques. Al contrari: l’aigua amb gas sembla que pot deteriorar el suport de la dentició en edats primerenques al no estar fluorada. No obstant, cal tenir en compte que el potencial d’erosió dental de l’aigua amb o sense gas és cent vegades inferior al dels refrescos.

Notícies relacionades

Vist tot això, es necessita més investigació per comprendre completament els efectes sobre la salut de l’aigua amb gas, depenent de la composició de minerals i la procedència geogràfica o marca. Tot i així, podem considerar-la com una alternativa més saludable a l’aigua de baixa mineralització. I, per descomptat, a les begudes i refrescos ensucrats.

Aquest article va ser publicat originalment a ‘The Conversation’. Llegiu-ne l’original.

Temes:

Aigua