Revisió al sistema sanitari
Els metges de la privada: «Fins a un 60% dels ingressos se’ns en van en despeses»
Els facultatius de les mútues denuncien que fa dècades que els honoraris estan congelats mentre les companyies d’assegurances obtenen beneficis rècord
Un 66% (dos terços) dels metges que treballen en mútues privades no se senten ben tractats per les companyies d’assegurances, segons l’enquesta ‘Estudi dels professionals de la medicina privada’, realitzada pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya a finals del 2021. Paradoxalment, les companyies d’assegurances estan vivint un auge dels contractes de pòlisses d’assegurança de vida: a tot Espanya, les assegurances de salut van créixer un 7% el 2022, segons la Unió Espanyola d’Entitats Asseguradores i Reasseguradores (Unespa). Catalunya i Madrid són les dues comunitats on hi ha més afiliats a mútues. Les companyies d’assegurances de salut van facturar 2.000 milions a Catalunya el 2020, segons el CCMC basant-se en dades d’Unespa.
«Malgrat que hi ha hagut un creixement molt gran de les mútues en els últims anys, moltes han congelat els honoraris. Algunes els tenen congelats des de fa 25 o 30 anys», explica Pere Torner, president de la secció de metges d’assegurança lliure del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB). Això, assegura aquest traumatòleg de la Clínica Sagrada Família, col·loca molts metges en «situacions límit», en les quals fins i tot acaben perdent diners.
Torner destaca que els metges de la privada tenen un «volum de despeses molt alt», ja que paguen el despatx, la infermera, l’instrumentista, l’ajudant... Per exemple, per una visita de medicina familiar i comunitària els preus oscil·len entre els 14 i els 18 euros bruts, però fa 10 anys es trobaven entre els 13 i els 17. Per una visita d’especialitat medicoquirúrgica, les quantitats oscil·len entre els 19,5 i els 27 euros bruts (18 i 26 euros bruts fa una dècada). I per una intervenció quirúrgica amb laparoscòpia, entre 217 i 570 euros bruts (225 i 470 fa 10 anys).
«Però això no és el que cobrem els metges perquè hem d’assumir totes les despeses. El 60% o 70% dels ingressos se’n van en despeses», assenyala. Un altre exemple: Torner, com a traumatòleg, fa pròtesis en la privada. «Cobro entre 400 i 800 euros, però això inclou tot el tractament del pacient: totes les visites a la clínica, tot l’equip. Jo rebo la meitat d’aquestes xifres», es queixa.
Guerra de pòlisses
Notícies relacionadesEl COMB java alertar alguna vegada que l’increment de pòlisses del sector privat pot anar en detriment de la qualitat assistencial. En els últims anys s’ha produït una guerra de pòlisses entre companyies per veure qui ofereix les més barates, cosa que porta a oferir pòlisses de 12 o 15 euros al mes, que «consoliden models precaritzats que posen en risc la qualitat» del sector, segons el COMB.
Els metges denuncien que la pèrdua econòmica experimentada aquests anys ha sigut paral·lela als «beneficis» de les companyies d’assegurances, segons Torner. «Les companyies cada any creixen molt en els seus beneficis i nosaltres cada any perdem, perquè els honoraris no s’actualitzen i les despeses pugen», finalitza.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- "Només en un país islàmic em sentiré com a casa"
- Maria van Kerkhove: "Hi haurà una pandèmiade grip, només faltasaber quan"
- El Cercle proposa ampliar el nombre de municipis de l’AMB
- Berni Álvarez: "Cal receptaresport abans queun ibuprofèn"
- La ciutat està disposada a repetir la competició d’aquí dos anys
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Caracas insisteix sense proves en la conspiració contra Maduro
- Trump, fora de perill a l’evitar el servei secret un possible intent d’atemptat
- Espanya rebutja "rotundament" l’acusació de desestabilitzar Veneçuela
- ¿I ara què?