Dia Mundial de la Sida

La vacuna que controla el virus de la sida, la gran esperança per als pacients

Aquesta immunoteràpia substitutiva dels antiretrovirals, de millor qualitat i menys efectes secundaris, s’obre camí en la investigació

A Catalunya van tornar a baixar les infeccions l’any passat i la incidència del VIH és sis vegades menor que el 2010, segons Salut

La vacuna que controla el virus de la sida, la gran esperança per als pacients

RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Als països desenvolupats, les persones que tenen el VIH, el virus de la sida, conviuen diàriament amb els antiretrovirals: un tractament que en el seu moment va canviar el curs de la malaltia (la població dels països rics va deixar de morir per sida) perquè ajuda el sistema immune a controlar el virus. No obstant, els antiretrovirals tenen efectes a llarg termini. Una de les grans esperances en aquests moments en el camp del VIH/sida és la vacuna terapèutica, és a dir, una immunoteràpia substitutiva d’aquests fàrmacs i de millor qualitat. N’hi ha algunes en marxa i la Fundació Lluita contra les Infeccions (abans denominada Lluita contra la Sida) està desenvolupant-ne una de pròpia.

«Amb una vacuna terapèutica busquem una intervenció en el sistema immune que controli el virus sense necessitat de prendre medicació», explica Pepe Moltó, metge adjunt i investigador de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona) i de la Fundació Lluita Contra les Infeccions, en el marc del Dia Mundial de la Sida, que se celebra avui. Nature Medicine va publicar fa poc els resultats de l’assaig clínic (en fase dos i en el qual van participar 45 persones) de la vacuna terapèutica HTI d’aquesta entitat, que van confirmar que el 40% dels participants que van rebre la vacuna controlen, gràcies a ella, millor el virus. A Catalunya hi ha unes 33.365 persones que tenen la infecció i la incidència és avui sis vegades més baixa que el 2010.

La vacuna, insisteix Moltó, és una opció «substitutiva» dels antiretrovirals: persegueix, com ells, una «càrrega viral indetectable». És a dir, no elimina el virus (com tampoc ho fan aquests fàrmacs) però sí que aconsegueix controlar-lo a través del mateix sistema immune. «Vivim una època daurada dels antiretrovirals, però no maten el virus, per això els pacients han de prendre’ls de per vida. A més de tenir possibles efectes secundaris per al pacient, suposen una càrrega econòmica per al sistema», diu l’investigador.

Moltó destaca que la vacuna terapèutica és «molt important» i que cada vegada els investigadors hi estan «més a prop». «Estem veient que les vacunes són segures i no tenen efectes secundaris greus», destaca. Encara es desconeix cada quant temps es posaria aquesta injecció. «Primer se n’ha de veure l’eficàcia a curt termini. Després es farien estudis per veure quant dura i quan s’han de posar reforços», afegeix aquest investigador.

La Prep, l’altra revolució

Moltó assegura que la investigació «va pel camí d’una cura funcional» del VIH/sida. I assenyala que, en aquest aspecte, la profilaxi preexposició (la Prep, la pastilla que, presa abans de les pràctiques de risc, evita el contagi i que Espanya inclou des del 2019 a la seva cartera de serveis) «ho ha canviat tot», ja que ha aconseguit abaixar les taxes d’infecció. A Espanya hi ha 9.000 persones prenent Prep, 5.000 de les quals viuen a Catalunya. I, d’aquestes, el 2.000 són a BCN Prep-point, centre que forma part de BCN Checkpoint, especialitzat en el diagnòstic ràpid d’infeccions del VIH.

«La Prep és per via oral. Però ja tenim dades de la Prep injectada cada dos mesos, i que registren encara millors resultats», destaca Moltó. Per a ell la clau rau a continuar diagnosticant («hi ha gent que té la infecció i no ho sap») i a «facilitar tests».

Sense transmissió maternal a Espanya

Segons les últimes dades epidemiològiques del VIH del Ministeri de Sanitat d’Espanya, el 2020 no hi va haver casos de transmissió vertical, és a dir, cap nen va contraure el virus durant la gestació, el naixement o la lactància. Aquestes xifres s’han aconseguit gràcies a la teràpia antiretroviral, que permet que el virus quedi indetectable a la sang de la mare i no es pugui transmetre, segons l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa, centre impulsat conjuntament per la Fundació La Caixa i la Conselleria de Salut de Catalunya.

IrsiCaixa participa en estudis, liderats per la Universitat d’Oxford, que caracteritzen la infecció en nadons. Els resultats obtinguts fins al moment demostren que començar el tractament immediatament després del part limita la persistència del reservori viral i que hi ha diferències en funció del sexe del nadó.

81% dels infectats són homes

Segons la Conselleria de Salut, l’any passat a Catalunya van tornar a baixar les infeccions pel VIH, com demostren les dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i sida de Catalunya (Ceeiscat). El 2021 es van registrar 344 nous diagnòstics, el 20% menys amb relació al 2020. En termes generals, s’estima que 33.365 persones conviuen a Catalunya amb el VIH, cosa que representa una taxa d’incidència de 4,4 casos per 100.000 habitants en comparació amb els 11 casos per 100.000 habitants el 2010.

Notícies relacionades

El 81% dels infectats són homes i l’edat mitjana de les persones que viuen amb el VIH és de 37 anys. La principal via de transmissió va ser la sexual, un 72% dels nous diagnòstics es van produir en homes que tenen sexe amb altres homes i un 14% van ser en homes i dones heterosexuals.

Arreu del món, l’epidèmia del VIH afecta 38,4 milions de persones. El 2021, va causar 650.000 morts i 1,5 milions de noves infeccions. A escala mundial, es calcula que actualment 28,7 milions de persones estan accedint a la teràpia antiretroviral. Les noves innovacions, com és el cas de les vacunes terapèutiques, podrien propiciar un canvi estratègic en la cura del VIH.