Un virus, causa comuna

Què és una miocarditis aguda, la malaltia del cor que aparta dels escenaris Manolo García

N’hi ha diferents tipus, però totes tenen el mateix resultat i gravetat: provoquen una inflamació del miocardi i és una urgència cardiovascular

ealos32956276 barcelona  26 02 2016  concierto de los burros   los r pidos170927201022

ealos32956276 barcelona 26 02 2016 concierto de los burros los r pidos170927201022 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts

Al cantant Manolo García li fa mal el cor. Literalment. Una miocarditis aguda l’ha apartat dels escenaris i aquest dimecres va anunciar que suspèn tots els concerts que tenia programats el novembre i el desembre a causa d’aquesta malaltia. El recital que tenia programat per a aquest dissabte, 5 de novembre, al Palau Sant Jordi de Barcelona, no és una excepció. A mitjans d’octubre va patir problemes respiratoris i ja va haver de posposar la seva agenda per terres andaluses. El motiu d’aquests símptomes, segons va transcendir, és que tenia una miocarditis aguda de tipus víric. ¿Què és aquesta malaltia i quins són els seus símptomes?

Al cantant se li va diagnosticar una «lleu inflamació» del cor arran d’aquesta afecció. Tot i això, la malaltia no només l’han deixat traslladat uns dies, sinó que finalment l’obligarà a parar unes setmanes. «Ha de fer repòs per poder efectuar els seus concerts en plenes condicions», va informar ahir la promotora The Project.

La sang no bomba de manera eficient

Hi ha diferents tipus de miocarditis, però totes tenen el mateix resultat i gravetat: provoquen una inflamació del miocardi i és una urgència cardiovascular. El miocardi és el múscul del cor encarregat de bombar la sang pel sistema circulatori del cos. Ho fa a través de contraccions. Si s’inflama, el múscul cardíac es debilita, no pot bombar la sang de manera eficient i la principal complicació és una insuficiència cardíaca.

Causa més comuna i símptomes

Una miocarditis sol ser causada per agents infecciosos. Els més freqüents són virus i bacteris. En aquest sentit, diferents estudis relacionen la vacuna de la covid amb aquesta patologia.

Notícies relacionades

Els símptomes més comuns són dolor al pit, falta d’aire (fins i tot en repòs) i ritmes cardíacs ràpids o irregulars (arrítmies). També pot generar fatiga, inflor a les cames, els turmells i els peus, marejos o sensació de desmai i símptomes similars als de la grip, com mal de cap, dolors corporals, dolor articular, febre o mal de coll.

No s’ha de confondre aquesta malaltia amb la miocardiopatia dilatada. El resultat és el mateix: el cor no pot bombar prou sang a la resta del cos, però en aquest cas, el múscul es torna feble, estirat o té un altre problema estructural. És a dir, no hi intervé cap agent infecciós, sinó que és el resultat de diferents afeccions subjacents. L’abús d’alcohol o de cocaïna, així com la diabetis, en són una de les principals causes.