Contaminació

La contaminació de l’aire pot provocar arrítmies en adolescents sans

El 79% dels participants van tenir almenys un ritme cardíac irregular durant el període d’estudi de 24 hores i, d’ells, el 40% tenia només contraccions auriculars prematures, el 12% tenia només contraccions ventriculars prematures i el 48% tenia totes dues

La contaminació de l’aire pot provocar arrítmies en adolescents sans

INTERMOUNTAIN MEDICAL CENTER HEART INSTITUTE.

1
Es llegeix en minuts

Respirar partícules (és a dir, partícules diminutes suspeses en l’aire) que contaminen l’aire pot desencadenar ritmes cardíacs irregulars (arrítmies) en adolescents sans, segons una nova investigació publicada avui en el ‘Journal of the American Heart Association’ i feta per experts de la Universitat de Pennsilvània.

«Tot i que són relativament rares, les arrítmies poden provocar una mort cardíaca sobtada en adolescents i adults joves sans. Les nostres troballes suggereixen que les partícules poden contribuir al risc de mort cardíaca sobtada entre els joves», han dit els experts.

L’estudi va examinar l’impacte de respirar partícules fines en el ritme cardíac dels adolescents. Les partícules fines (PM 2,5 ) es poden inhalar fàcilment i poden entrar al corrent sanguini. Les partícules de menys de 2,5 micres solen estar relacionades amb la combustió de combustibles, com les partícules dels tubs d’escapament dels automòbils i els incendis forestals. Una vegada inhalats, els contaminants irriten els pulmons i els vasos sanguinis que se situen al voltant del cor.

En el treball s’hi han analitzat 322 nens sans de 6 a 12 anys. Els investigadors van mesurar simultàniament l’exposició a partícules fines en l’aire que cada adolescent respirava (utilitzant un dispositiu anomenat nefelòmetre) durant 24 hores i els ritmes cardíacs de cada adolescent a través d’un Holter.

Notícies relacionades

El 79 per cent dels participants van tenir almenys un ritme cardíac irregular durant el període d’estudi de 24 hores i, d’ells, el 40 per cent tenia només contraccions auriculars prematures, el 12 per cent tenia només contraccions ventriculars prematures i el 48 per cent tenia totes dues.

Així mateix, es va observar un augment del 5 per cent en el nombre de contraccions ventriculars prematures dins de les dues hores posteriors a l’exposició per cada augment de nivell de contaminació. «És alarmant que poguéssim observar un impacte tan significatiu de la contaminació de l’aire en les arrítmies cardíaques quan la qualitat de l’aire es va mantenir dins dels estàndards de salut establerts per l’EPA. Pot suggerir que els adolescents que viuen en àrees altament contaminades, com el centre de les ciutats, corren un risc encara més alt», han dit els experts.