L’evolució de la pandèmia

La setena onada baixa a Espanya amb les ‘ucis covid’ en mínims històrics

Els metges criden a protegir més les persones vulnerables, ja que són els que estan morint per coronavirus

La setena onada baixa a Espanya amb les ‘ucis covid’ en mínims històrics

Álvaro Monge

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La tendència global de la setena onada de la covid-19 a Espanya és descendent. Tanmateix, comunitats com Catalunya han experimentat aquest divendres una lleugera pujada que podria estar relacionada amb la detecció de les noves subvariants BA.4 i BA.5 del virus, no més greus però sí més contagioses.

Hi ha els que fins i tot es resisteixen a parlar d’una setena onada, a causa del baix impacte assistencial que està tenint en plantes hospitalàries i ucis. A Espanya, la incidència del virus en més grans de 60 anys durant els últims 14 dies ha baixat aquest divendres: s’ha situat en els 578,39 casos per 100.000 habitants davant els 586,71 de dimarts, segons les dades del Ministeri de Sanitat. A Catalunya, tanmateix l’índex de reproducció (Rt) ha pujat i s’ha situat aquest divendres per sobre d’1 (en 1,05 punts), cosa que indica que la pandèmia tornaria a estar en expansió.

«Globalment, tot apunta que hi ha una disminució de casos a Espanya», assenyala l’epidemiòleg Ildefonso Hernández, portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Pública (Sespas). Tot i així, la incidència és alta. Però tot i que els contagis són molts, «la corba tendeix a disminuir», apunta Hernández.

Ocupació hospitalària

A tot Espanya hi ha 6.416 pacients ingressats per covid-19 (349 menys que dimarts) i 325 en ucis (tres més). A Catalunya, les ucis es mantenen en mínims històrics: avui hi havia 28 malalts greus, mentre que en les plantes hospitalàries n’hi havia 1.247 (142 més). Hernández no minimitza aquestes xifres. «Tot i que l’impacte en hospitals i ucis sigui baix, tenir més del 5% dels llits ocupats per la covid-19 reflecteix que el problema continua sent present», diu.

En l’informe d’aquest divendres de Sanitat s’han afegit 194 noves morts, una xifra menor a la de divendres passat, quan n’hi va haver 304. A Catalunya hi va haver 64 morts en l’última setmana i té una mitjana de nou morts al dia pel virus.

Moren els vulnerables

Segons el cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Robert Güerri, les persones que s’estan morint ara mateix per covid-19 són persones vulnerables a les quals la infecció els «descompensa» les altres malalties. «Són persones amb malalties cròniques o immunodeprimides. Aquestes morts són les que, per exemple, veiem cada any amb la grip», diu Güerri, que per això crida a protegir més que mai els vulnerables. «Cal posar més mesures perquè aquestes persones estiguin més protegides», demana.

Per a ell, la «realitat» de la pandèmia ha canviat i, per això, no es pot parlar d’ella «en els mateixos termes» que quan el virus circulava de manera massiva. «Sí que és veritat que hi ha molts contagis, tot i que no tenim casos reals de quants n’hi està havent. Però han disminuït els pacients que ingressen per pneumònies covid, tal com les enteníem en l’època més dura de la pandèmia. El quadro clínic que espantava tant ha disminuït moltíssim», assenyala Güerri.

Notícies relacionades

Segons ell, malgrat que hi ha un «risc» que apareguin noves variants, durant aquests mesos en què pràcticament no hi ha hagut restriccions «no s’ha produït un descontrol» de la pandèmia. «Estem ara mateix on volíem estar i això és gràcies a la vacuna. Això no significa que hàgim d’abaixar la guàrdia. Cal continuar vigilant, que no hi hagi noves variants. Però és important girar full i no viure amb por», valora aquest infectòleg.

Sense afectació en els CAPs

A Catalunya, malgrat el lleu augment d’aquest divendres, els centres d’atenció primària (CAP) no estan tenint afectació per culpa de la covid-19. Els ‘pacients covid’ que arriben als CAPs són per «sospita clínica», segons el vocal de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), Jordi Mestres. «També arriben pacients de més de 60 anys, amb factors de risc o patologies cròniques. Però no estem tenint més visites per covid-19, com fa un any», precisa. Tot i així, diu, la primària continua tenint un problema de pressupost, inversió i personal.