Diagnòstic confirmat

Detectats quatre casos de la verola del mico a Catalunya

Els positius tenen relació amb altres casos detectats a Espanya, informen des de la Conselleria de Salut

Detectats quatre casos de la verola del mico a Catalunya
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La Conselleria de Salut ha confirmat quatre casos de la verola del mico a Catalunya. Tots els positius detectats fins ara tenen relació amb altres casos registrats a Espanya, segons expliquen les autoritats sanitàries en un comunicat emès aquest dijous a la tarda. De moment, no ha transcendit més informació sobre l’estat de salut dels pacients i, tal com diuen des de Salut, «per raons de confidencialitat no es donaran més detalls sobre els casos confirmats».

Divendres passat, l’Hospital Clínic va anunciar que investigava el primer cas sospitós de la verola del mico a Catalunya. Aquest era l’únic diagnòstic sota estudi que havia transcendit fins ara. Tot i així, segons va explicar fa només uns dies la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, tot apuntava que els primers positius d’aquest virus a Catalunya començarien a aparèixer en qüestió de dies. Igual que ha passat a les altres comunitats autònomes.

A Espanya, segons l’últim balanç proporcionat pel Ministeri de Sanitat, s’han confirmat 84 casos positius d’orthopoxvirus i se n’han descartat 73 casos després de donar negatiu a les proves analitzades. En les últimes 24 hores, els laboratoris han rebut 57 nous casos sospitosos per analitzar. A Madrid, la comunitat que suma més positius fins ara, els casos confirmats de verola del mico en són 65. Aquest dijous, a més, la conselleria de Sanitat de Madrid ha informat del primer cas de verola símica en una dona.

Protocol activat

Dimarts passat, 17 de maig, les autoritats sanitàries espanyoles van activar les alertes per al seguiment epidemiològic d’aquest virus. El Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAAES), dirigit per Fernando Simón, va demanar a les comunitats autònomes que posin en marxa els protocols pertinents per monitoritzar la possible expansió d’aquest virus entre la població. A Catalunya, la Xarxa de Vigilància Epidemiològica (XVEC) va emetre al seu torn una alerta als centres sanitaris del territori perquè notifiquessin els casos sospitosos. 

Notícies relacionades

Els tres criteris clínics i epidemiològics que ara mateix són sobre la taula per detectar casos sospitosos de verola del mico són els següents: persones que han estat en contacte amb un malalt confirmat, que tenen sexe amb homes o que han viatjat a les zones endèmiques d’aquesta malaltia i que tenen símptomes com ara febre, mal de cap i lesions cutànies compatibles amb la malaltia.

«El procés per confirmar els potencials casos sospitosos de verola del mico requereix estudis de microbiologia i seqüenciació que no són immediats», remarquen des de la conselleria de Salut. Aquesta és la raó que, almenys ara, està retardant el procés de diagnòstic d’aquesta malaltia infecciosa.