Sisena onada a la baixa

Els hospitals de Catalunya recuperen tota l’activitat de l’era precovid

Ara que els quiròfans funcionen al 100%, l’objectiu és reduir l’espera per a les cirurgies no urgents, les més ajornades per la pandèmia

Els hospitals de Catalunya recuperen tota l’activitat de l’era precovid

Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els hospitals catalans ja han recuperat el nivell assistencial que tenien abans de l’arribada de la covid-19. La pandèmia va desplaçar la resta de patologies, va convertir els centres sanitaris en monogràfics de la malaltia i va augmentar les llistes d’espera de les cirurgies no urgents (les urgents no van deixar d’atendre’s mai). Però, amb la sisena onada de baixada, els principals hospitals de Catalunya tornen a funcionar al 100%, com en l’era prepandèmica.

«En aquest moment, estem fent tota l’activitat quirúrgica, tenim oberts tots els quiròfans. Aquesta setmana hem pogut recuperar el 100% de l’activitat quirúrgica», assenyala la gerent de l’àrea quirúrgica de l’Hospital Clínic, Noemí Pou. En el pic de la sisena onada, aquest hospital va reduir en un 25% el total de la seva activitat quirúrgica per centrar-se en el coronavirus.

«Però està tot recuperat. Ara el repte és recuperar l’activitat que no es va poder fer aquelles setmanes», afegeix Pou, que matisa, no obstant, que el centre mai va deixar de tractar els pacients greus. «Sí que s’han retardat les intervencions no greus».

Tot i així els hospitals mantenen sales destinades a la covid-19 i ucis ocupades per pacients amb el virus. «Això, òbviament, és una situació que no hi havia en la prepandèmia. Tampoc tenim ja gaires sanitaris de baixa per coronavirus com en altres moments», diu la gerent de l’àrea quirúrgica del Clínic.

L’Hospital del Mar ja ha arribat al 90% de la seva activitat quirúrgica i esperar estar al 100% la setmana vinent. «Tenim ingressats menys de 50 pacients per covid i n’hi ha nou a l’uci. Són xifres que ens permeten recuperar activitat, sobretot la quirúrgica, que és la més afectada», explica Miguel Pera, director de l’àrea assistencial i mèdica del Mar.

Recuperació «més ràpida»

La recuperació de l’activitat hospitalària, assegura, és «més ràpida que l’any passat». «En el primer trimestre del 2021 [amb la tercera onada], vam estar gairebé tres mesos al 50% de la nostra activitat. Aquest any, abans d’acabar el febrer ja estarem al 100%», afegeix.

Aquesta recuperació ha sigut més ràpida que l’any passat perquè, a nivell assistencial, la sisena onada ha tingut un impacte menor que onades anteriors. A les ucis hi ha ara mateix menys de 300 pacients amb covid; l’any passat per aquestes dates n’hi havia més de 600.

«A més –puntualitza Pera–, entre un 30% i un 40% dels pacients amb covid que hem tingut aquí estaven ingressats per un altre motiu. És a dir, se’ls va diagnosticar la covid-19 en la PCR rutinària, però no van ingressar per covid. Per tant l’impacte d’aquesta sisena onada, fins i tot havent sigut una sorpresa, no és comparable a les de les anteriors gràcies a la vacunació».

Coincideix amb l’Hospital Clínic en què l’objectiu ara és recuperar la cirurgia de les patologies no urgents. El Mar té en aquests moments 400 pacients que fa un any que esperen per operar-se. «Abans de la pandèmia teníem una llista d’espera de zero dies. Però ara portem dos anys amb contínues interrupcions i disminucions de l’activitat quirúrgica», justifica. Hi va haver «períodes llargs» en què l’hospital només operava el càncer i urgències. D’aquella pols, venen aquests fangs.

Quiròfans «al màxim»

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau va recuperar aquest dilluns el 100% de la seva activitat després de l’impacte de la sisena onada, que va arribar a reduir-la en un 15%. Els quiròfans funcionen ja al màxim de la seva activitat. «El 2021, en comparació amb el 2019, vam tenir tres onades i vam fer la mateixa activitat que el 2019», destaca Xavier Borràs, director mèdic de Sant Pau. Borràs confia a recuperar aquest 15% d’activitat no feta «entre el febrer i el març».

I el mateix diu l’hospital més gran de Catalunya, Vall d’Hebron. «La nostra activitat ja està com en l’era precovid, tot i que nosaltres només la vam parar en la primera onada», apunta, per la seva banda, María José Abadías, subdirectora assistencial de Vall d’Hebron. Les úniques intervencions que aquest centre «va reprogramar» en la sisena onada van ser aquelles en les quals el pacient va donar positiu 48 hores abans de l’operació en la PCR rutinària que se’ls fa als que ingressen a l’hospital. El centre manté, això sí, els circuits covid i no covid. Un gran edifici d’aquest complex hospitalari està destinat a un gruix de pacients amb coronavirus.

Notícies relacionades

Aquest és precisament un altre dels reptes dels sanitaris: atendre els pacients amb covid-19 i els que no tenen la malaltia però a qui els pot fer molt mal el virus. «Els malalts amb càncer, els trasplantats, la gent gran... Tot això comporta dinàmiques de treball complicades», assenyala Borràs des de Sant Pau.

Altres hospitals del territori viuen la mateixa situació que els de Barcelona. El Doctor Trueta, a Girona, funciona amb normalitat, al 100%, des d’aquest febrer i la seva activitat quirúrgica no està afectada per la covid-19, segons fonts del centre. I confirma el mateix l’Hospital Arnau de Vilanova, a Lleida.