La pandèmia de la salut mental

Augmenten un 9% els intents de suïcidi per consum de lleixiu o derivats

  • Un estudi de l’Hospital del Mar recull l’increment de les temptatives d’autolisi per intoxicació de productes químics i gasos tòxics el 2020 amb l’aparició de la covid-19

Augmenten un 9% els intents de suïcidi per consum de lleixiu o derivats
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Cada vegada més diferents estudis posen de manifest com ha agreujat la pandèmia de covid-19 la salut mental de la població. Un dels aspectes que més han notat els metges és que ha augmentat el nombre d’intents de suïcidi. Ara un nou estudi de l’Hospital del Mar de Barcelona revela que han augmentat també les temptatives de suïcidi per intoxicació de productes químics i gasos tòxics. Entre els productes tòxics hi ha, per exemple, la ingesta de lleixiu o altres productes de neteja. Entre els gasos tòxics, la inhalació de diòxid de carboni: persones que, per exemple, es tanquen al cotxe amb el motor encès.

El treball ‘Evolució de les assistències per productes químics i gasos tòxics en un període de set anys. Influència de la pandèmia per covid-19’ analitza els 427 casos atesos en aquest període de temps i realitza una comparativa entre els sis anys previs al 2020 i aquest mateix any, marcat per pandèmia. «Tot i que la immensa majoria són accidentals, el 2020 sí que hem notat un augment en el percentatge de les intoxicacions per ingesta de càustics que es va realitzar amb ideació suïcida», explica a aquest diari el doctor August Supervía, coordinador de la Unitat Funcional de Toxicologia de l’Hospital del Mar i un dels autors de l’estudi.

Així, el 2020 la unitat va tractar un total de sis intoxicacions amb ideació suïcida (que representaven un 11,5% del total). No obstant, els sis anys previs, la unitat només n’havia vist vuit (un 2,6% del total), fet que indica que, tot i que les xifres són baixes, han augmentat gairebé un 9% arran de la covid-19. «La pandèmia ha incrementat les alteracions psíquiques i això s’ha traduït en més intents d’autolisi», afegeix Supervía.

Moltes d’aquestes persones, segons el doctor, tenien «antecedents psiquiàtrics». De fet, un 34,6% dels pacients tenien antecedents psiquiàtrics, davant el 4% del període anterior. A més, una de les coses que també ha advertit l’estudi és que ha pujat l’edat mitjana dels qui s’intentaven suïcidar amb càustics: el 2018, l’edat mitjana era de 33 anys. El 2019, de 30. Però el 2020, l’edat mitjana era de 42,4 anys.

Intoxicacions

L’Hospital del Mar compta amb un registre d’intoxicacions des de fa anys. Durant la pandèmia, especialment durant els confinaments de la primera i segona onada, quan la gent passava més temps a casa, van baixar el nombre d’urgències per intoxicacions. «Nosaltres classifiquem les intoxicacions en accidentals i intencionades. Aquestes últimes les dividim per gust recreatiu o per intenció autolítica. El que vam veure el 2020 és que es van mantenir les accidentals, però hi va haver un augment en les autolítiques», diu el doctor Supervía.

Normalment, la Unitat Funcional de Toxicologia del Mar veu intents de suïcidi per ingesta de fàrmacs. «Però hi ha gent que, per exemple, pren lleixiu per intentar suïcidar-se. O gent que deixa obert el gas. No són les més freqüents i els números totals no són tan alts. Però sí que han augmentat els percentatges i això és perquè hi ha hagut una afectació psicològica de la pandèmia», valora.

Notícies relacionades

Les intoxicacions per càustics (productes de químics i gasos tòxics) representen, segons Supervía, un 10% del total d’intoxicacions. Moltes d’aquestes, com insisteix el doctor, són accidentals. «La immensa majoria no són greus i podem donar l’alta des d’urgències». No obstant, el 2020, el Mar va ingressar tres persones a l’uci per intoxicació de càustics. Els sis anys previs, cinc. Així, els ingressos a l’uci van passar a representar l’1,3% del total de casos a ser gairebé el 6%.

Premi a la millor comunicació

Aquest estudi de l’Hospital del Mar ha sigut distingit per la Fundació Espanyola de Toxicologia Clínica com la millor comunicació presentada a les Jornades de Toxicologia Clínica i a les Jornades de Toxicovigilància, celebrades en format virtual el mes d’octubre passat.