Restriccions

La justícia gallega autoritza prohibir les reunions de no convivents a casa de 3 a 6 de la matinada

La restricció s’aplicarà fins al 18 de gener

La justícia gallega autoritza prohibir les reunions de no convivents a casa de 3 a 6 de la matinada

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSXG) ha autoritzat la Xunta a prohibir les reunions entre no convivents, als espais públics i privats, entre les tres i les sis de la matinada, a tota la comunitat autònoma, des de les 00.00 hores de l’endemà de la publicació de l’ordre al Diari Oficial de Galícia (DOG) i fins a les 00.00 hores del 18 de gener.

La secció tercera de la Sala Contenciosa Administrativa, com consta en la resolució facilitada a la premsa, també ha permès a la Xunta ampliar a tot l’horari d’obertura el requisit de presentar el certificat de vacunació o de prova diagnòstica negativa per accedir a l’interior dels establiments hotelers.

Els jutges entenen que l’adopció d’aquestes mesures està justificada pel «rellevant risc» de transmissió de la covid-19 que hi ha en aquests moments a Galícia.

El tribunal destaca en la interlocutòria notificada aquest dijous que les mesures impliquen la restricció, «en grau mínim», de drets fonamentals, en relació «a la forta salvaguarda que es pretén del dret a la vida i la salut». Els magistrats recorden que «continuem en una situació epidemiològica que determina un risc de transmissió del virus creixent, accentuada per l’avanç en la prevalença de la variant òmicron».

Notícies relacionades

La limitació de reunions en aquesta franja horària té excepcions. Per exemple, queden fora les persones que viuen soles, que podran formar part d’una única unitat de convivència ampliada. Cada unitat de convivència pot integrar només una única persona que visqui sola. També s’exceptua la reunió de persones menors d’edat amb els seus progenitors, en cas que aquests no convisquin al mateix domicili; o d’aquelles amb vincle matrimonial o de parella, quan visquin en domicilis diferents

Igualment, estarà permesa la reunió per a la cura, atenció, assistència i acompanyament a menors d’edat, persones grans i dependents, amb discapacitat i especialment vulnerables. Una altra excepció serà en el cas d’activitats laborals, institucionals, empresarials, professionals, sindicals, de representació de treballadors i administratives, activitats en centres universitaris, educatius, de formació i ocupacionals, així com en el cas de la pràctica de l’esport federat, sempre que s’adoptin les mesures previstes en els corresponents protocols de funcionament. Hi ha altres situacions que podrien justificar, arribat el moment, l’incompliment de la prohibició de reunir-se de 3 a 6 de la matinada: pernoctar al mateix domicili en el cas de reunió o retrobament familiar o de pròxims; o «a causa de força major o situació de necessitat».