La sisena onada de la pandèmia

¿Servirà de veritat el certificat Covid per evitar més restriccions?

Els bars, restaurants, gimnasos i residències de Catalunya demanaran aquest document a partir de dilluns. L’objectiu: reduir contagis i esquivar mesures més dures. Però sobre la taula hi ha dubtes sobre l’efectivitat que pot tenir en un moment de pujada epidemiològica.

¿Servirà de veritat el certificat Covid per evitar més restriccions?

Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’ampliació del certificat Covid-19 té com a objectiu evitar restriccions més estrictes. Catalunya exigirà aquest document per entrar en bars, restaurants, gimnasos i residències, en principi, a partir de dilluns. Inicialment havia d’entrar en vigor aquest divendres, però l’allau de peticions (en els últims quatre dies s’han descarregat 707.000 certificats des de La Meva Salut) ha col·lapsat la web i ha empès el Govern a posposar l’aplicació de la mesura de manera temporal almenys fins a l’inici de la setmana vinent.

L’objectiu és arribar al pont de la Constitució amb una mesura que, d’alguna manera, redueixi el risc de contagi en aquests espais en què és més probable infectar-se, tenint en compte a més que tots els indicadors epidemiològics estan a l’alça. L’efectivitat del certificat Covid, que fins ara només es demanava en discoteques, marcarà el rumb de les futures mesures que s’adoptin (o no) de cara a Nadal. Totes les persones consultades per aquest diari descarten un altre confinament domiciliari (com el que viu, per exemple, Àustria), però sí que coincideixen al considerar que, en cas de no ser suficient aquesta mesura, és probable que calgui tornar a reduir aforaments, limitar horaris o tornar al treball telemàtic.

«L’objectiu és intentar reduir el risc de contagi en els ambients on és més possible contagiar-se i on hi pugui haver supercontagis. Les persones vacunades poden transmetre, però el seu risc és més baix», valora el cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla. Aquells que no disposin d’un certificat Covid perquè no estan vacunats hauran de presentar una prova diagnòstica negativa o un document que acrediti haver passat la malaltia recentment. «En aquests ambients [bars, restaurants, gimnasos i residències] el risc és més alt perquè estan tancats i ens traiem la mascareta», afegeix l’epidemiòleg. «I, si això no funciona, caldrà mirar altres coses. Caldria restringir: menys horaris, menys capacitat».

«Adequada i proporcional»

Per ell, l’ampliació del certificat Covid és una «mesura proporcional i adequada per reduir els contagis». «Pot sortir bé i val la pena intentar-ho. S’aplica en molts països d’Europa i ho recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS)», destaca Trilla, que veu «difícil» que Espanya arribi a restriccions molt dures tenint un percentatge vacunal tan elevat: el 89% dels majors de 12 anys tenen la doble pauta (el 84% a Catalunya).

No obstant, altres experts dubten que el certificat serveixi per frenar el ràpid ritme de contagis que ja viu Catalunya, territori que en va registrar més de 1.200 en les últimes 24 hores. «No sé si serà suficient. No ens dona garanties que pararem això. La referència podria ser Dinamarca. Tenen un nivell de vacunació molt alt, van prendre aquesta mesura el 12 de novembre i hem observat que, tot i que sí que ha frenat el creixement, els contagis continuen pujant més lentament», explica per la seva banda Daniel López-Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

López-Codina adverteix que, tot i que la incidència del coronavirus a Espanya no és tan alta com la d’altres països europeus, la pressió als hospitals i ucis catalans està «creixent ràpidament». «I almenys durant els següents 15 dies, continuarem creixent», assegura. Catalunya té aquest divendres 595 pacients amb coronavirus en hospitals, dels quals 131 estan en ucis, segons xifres de Salut.

Dubtes i escepticisme

Molts països europeus, com França o Itàlia, van començar a demanar el certificat Covid en la restauració a l’estiu. Això va significar un increment molt elevat de la vacunació en la població. És a dir, el certificat Covid va impulsar la immunització. No obstant, una de les preguntes que es fan els experts és si té sentit demanar aquest certificat en un país com Espanya, amb la gran majoria de la ciutadania amb la doble pauta.

«Cal veure si funciona. La meva idea és que pot funcionar, però no es pot assegurar. A Catalunya només hi ha un 15% de majors de 12 anys sense vacunar. Aquest document té molt més valor en entorns on els vacunats no superen el 60%», diu el cap de Malalties Infeccioses del Hospital de la Vall d’Hebron, Benito Almirante. És a dir, en països on és necessari i fins i tot urgent controlar la interacció social dels no vacunats.

No obstant, la immunòloga i investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Matilde Cañelles sí que creu que l’ampliació d’aquest certificat servirà perquè es vacunin els que no ho han fet encara per por d’efectes secundaris o per deixadesa. «Necessitem arribar al màxim percentatge de vacunats possible. I la vacuna redueix contagis», insisteix. «Es tracta d’evitar que els no vacunats es trobin en situacions on puguin contagiar molta gent».

Notícies relacionades

A més, Almirante expressa els seus dubtes sobre si el certificat Covid és viable en els espais més petits de restauració, aquells que tenen per exemple només una persona treballant. I assenyala un altre aspecte: en els establiments comercials i en el transport públic no és necessari presentar el document. «Malgrat que també poden tenir risc si les coses no es fan de manera adequada». Per a aquest infectòleg, la mesura «més important» continua sent l’ús de la mascareta en interiors. L’OMS va atribuir ahir la nova onada de contagis a l’excessiva relaxació dels vacunats.

Enmig d’un escenari més aviat incert, on els indicadors epidemiològics pugen, hi ha una notícia esperançadora: les terceres dosis de la vacuna per a tots els majors de 60 anys. «Probablement el més important en aquests moments és aquesta dosi de record», destaca López-Codina. Catalunya començarà a posar-les la setmana vinent.