Pandèmia de Covid-19

Cap a un estiu sense mascareta (a l’aire lliure)

  • La Comissió de Salut Pública d’aquest dimarts ha posposat per a la setmana vinent la decisió sobre la seva obligatorietat

  • Catalunya insisteix que la qüestió sigui elevada a la Taula del Consell Interterritorial

Unos jóvenes en la Barceloneta, este martes.

Unos jóvenes en la Barceloneta, este martes. / JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Aquest serà el segon estiu amb Covid-19, però hi haurà una gran diferència amb el primer: la mascareta no serà obligatòria a l’aire lliure. Caldrà continuar portant-la en espais interiors, com el transport públic, perquè la pandèmia, malgrat la seva millora gràcies a la vacunació, no ha acabat. Però la cosa canviarà en espais exteriors. És una decisió que depèn del Govern central, per la qual cosa les comunitats no poden regular-la pel seu compte. I la incògnita és a partir de quin dia, ja que la Comissió de Salut Pública d’aquest dimarts finalment no ha abordat aquesta qüestió i l’ha posposat a la setmana vinent. En aquesta trobada, Catalunya ha insistit a elevar la retirada de mascaretes en exteriors a la Taula del Consell Interterritorial, segons fonts de la Conselleria de Salut.

Fa setmanes que Fernando Simón anuncia que faltava poc per a la bona nova. Primer, a mitjans de maig, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del Ministeri de Sanitat va explicar que el final de les mascaretes a l’exterior, sempre que es mantingui la distància interpersonal mínima d’un metre i mig, arribaria «possiblement en no gaires dies». Després, fa 15 dies, va plantejar per primera vegada una forquilla temporal. «Entre mitjans de juny i principis de juliol», va dir. Però els missatges de Simón no han sigut fins ara avalats per complet per Sanitat. «Encara no hem arribat a aquell moment», assenyalen fonts del departament que dirigeix Carolina Darias. 

Sense decisió

Se suposava que la Comissió de Salut Pública, un òrgan de tipus tècnic que reuneix el Govern i les autonomies, anava a debatre aquest dimarts una proposta sobre el final de la mascareta a les vies públiques, per elevar-la al Consell Interterritorial de l’endemà, on s’asseuen la ministra i els consellers del ram. No obstant, finalment l’assumpte no s’ha abordat a la cita. 

L’ús de la mascareta a l’exterior és una mesura la utilitat de la qual, sobretot en un moment com aquest (els contagis continuen caient mentre la vacunació avança més ràpid que mai), posen en qüestió nombrosos estudis científics. Un treball a finals del 2020 va analitzar 1.245 casos a la Xina i només en va trobar un en el qual la transmissió va tenir lloc a l’aire lliure. L’organisme encarregat de vigilar les malalties infeccioses a Irlanda, anomenat Health Protection Surveillance Centre, va assenyalar a principis d’abril que dels 232.164 casos detectats al país fins al moment, el nombre de contagis a l’exterior va ser de 262: al voltant del 0,1%. 

Malgrat la cautela de Sanitat, tot es dirigeix que l’ús de la mascareta a l’aire lliure deixi de ser obligatori a l’estiu. Bona part de les comunitats insisteixen que cal fer el pas, en un debat que va obrir Castella-la Manxa. Després, Catalunya, el País Valencià, Madrid o Navarra han recolzat aquesta posició. Tot i així, l’aprovació de la mesura haurà d’esperar, almenys, una setmana.

Resposta de les autonomies

El secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Agimon, es va manifestar ahir partidari que la mascareta deixi de ser obligatòria en exteriors. El conseller va considerar que ha arribat el moment d’anar «normalitzant» la vida, tot i que «sense oblidar que no ha acabat la pandèmia». I aquest dimarts Catalunya ha anat més enllà i ha demanat que es posi a la Taula del Consell Interterritorial la retirada de les mascaretes a l’exterior, segons fonts de la Conselleria de Salut.

El mateix ha dit les Balears, el portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses de les Balears, Javier Arranz, del qual ha insistit aquest dimarts que el territori podria «assumir» que es retirés l’obligació de portar mascareta en exteriors, si bé ha apuntat que «un problema és que la situació no és la mateixa a totes les comunitats».

Notícies relacionades

Per part seva, Múrcia proposarà aquest dimecres, durant la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que l’ús de la mascareta en exteriors no sigui obligatori a partir del mes de juliol, segons ha fet saber el president de l’Executiu regional, Fernando López Miras. I Euskadi reclama «prudència». La consellera de Salut del Govern basc, Gotzone Sagardui, ha descartat relaxar, «almenys de manera immediata», tot i que és una notícia que tothom està «ansiós d’escoltar».

Finalment, la Comunitat de Madrid ha defensat aquest dimarts que les decisions sobre l’ús de mascareta en exteriors i l’administració de dosi de vacunes contra la Covid-19 en altres autonomies en les quals no es resideixi (de cara a aquest estiu) s’haurien d’adoptar per consens a nivell nacional. «Posat que la incidència acumulada estan en xifres molt semblants a totes les Comunitats Autònomes, tindria molt sentit respondre com a Sistema Nacional de Salut que som», ha explicat el conseller de Sanitat en funcions de la Comunitat, Enrique Ruiz Escudero.